Değerli Meslektaşlarım,
Tıp dilinde ‘alopesi areata’ olarak adlandırılan saçkıran, saç köklerini etkileyen ve genellikle bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak parçalar halinde, yer yer saç dökülmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Saçkıranın farklı türleri vardır ve nadir olarak da tüm saçın hatta vücuttaki tüm kılların dökülmesine neden olur. Genel olarak nedenlerine bakıldığında saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak için tasarlanmıştır. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi dışarıdan gelen tehditlerin, hastalıkların dışında vücudun kendisine karşı da saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminin bu kendi kalesine karşı yaptığı saldırılardan kaynaklanan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir ve saçkıran da bunlardan biridir. Saçkıran kadın erkek ayrımı yapmaz. Yaş aralığına bakacak olursak çocuklukta başladığına sık şahit oluruz. Saçkıran şikayetiyle doktora başvuran hastaların çoğu henüz onlu yaşlardaki gençlerdir diyebiliriz. Hastalığı her ne kadar halk arasında saçkıran olarak adlandırsak da, saç dökülmesi dışında sakal, kaş, kirpik dökülmesi de görülebilir. Saçkıran hemen herkesin başına gelebilir ama aile bireylerinde saçkıran vakası bulunanların saçkıran olma ihtimali bir parça daha yüksektir. Saçkıran kalıtsal olabilir ama bulaşıcı bir hastalık değildir.
Değerli Meslektaşlarım yukarıdaki pragrafta da belirttiğim gibi saçkıran hastalığının farklı türleri vardır. Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak görülen saçkıran hastalığında faydalı olabilecek iki formülü sizlerle paylaşacağım.
Genellikle 3-5 yaş grubu çocuklarda görülen saçlı derinin mantar enfeksiyonu; saçkıran, Pubertede spontan iyileşir. Kırık ve cansız kıllar, ince kepeklenme, lokal alopesi temel bulgularıdır. Bu bulgulara iltihabi değişiklikler eklenirse tümör benzeri püstüler, nodüler lezyonlar (kerion celsi) ortaya çıkar ve kalıcı alopesi ile sonuçlanır. Tinea kapitis bulaşıcıdır ve epidemilere neden olabilir. Etkilenen alanlarda kırılmış saçlara bağlı karakteristik siyah noktacıklar görülür. Tedavide topikal antifungal ajanların çoğu kullanılabilir. Yaygın olarak be used, including miconazole, clotrimazole, ketocmikonazol, klotrimazol, ketoconazolazole, econazole, sulconazole, oxiconazole, ciclopir-, ekonazol, sulkonazol, oksikonazol, butenafın ve terbinafin kremleri çözeltileri ve jelleri kullanılabilir. Tedaviye tüm semptomlar düzeldikten sonra iki hafta kadar devam edilmelidir.
Mantar enfeksiyonuna bağlı görülen saçkıran tedavisinde etkili olabilecek iki formülü beraberce inceleyelim.
Rx
% 1 Klotrimazol Losyon
Klotrimazol …….. 1 g
Propilen glikol ……. 50 ml
Polietilen glikol 300….. qs..100 ml
Formülde yer alan maddeler
Klotrimazol -Clotrimazole-Chlortritylimidazol- Clotrimazolum: Klotrimazol beyazdan açık sarıya değişen renkte bir tozdur. İngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Pratik olarak suda çözünmez; alkol ve metilen klorürde çözünür; eterde hafifçe çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Pratik olarak suda çözünmez; aseton, alkol, kloroform ve metil alkolde serbestçe çözünür. Klotrimazol imidazol grubu antifungal bir ilaçtır. Çeşitli patojen dermatofit türleri, mayalar ve Malassezia furfur'un neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Dermatofitozlar, vajinal ve oral kandidiyazis ve tinea enfeksiyonları bunlardan başlıcalarıdır. Formülasyonların subkütan dokulara ulaşma yeteneği fazla olmadığından, klotrimazol subkütan mikozların tedavisinde endike değildir.
Formülün Hazırlanması
Dissolve the clotrimazole in the propylene glycol andPropilen glikol içerisinde klotrimazol çözündürülür ve 100 ml hacme polietilen glikol ile tamamlanarak iyice karıştırılır. Klotrimazol 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır. Işıktan korunmalıdır.
Diğer formülümüz:
%1 Mikonazol ve %1 Tolnaftat SaçlıScalp Lotion Deri Losyonu
Mikonazol ………….....1 g
Tolnaftat …………....… 1 g
Propilen glikol ……………. 50 ml
Polietilen glikol 300 .aq ..100 ml
Formülde yer alan maddeler
Miconazol- Miconazole-Mmiconazolum: Mikonazol nitrat beyaz veya beyaza yakın renkte, hemen hemen kokusuz, kristalize bir tozdur. İngiliz farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Su ve eterde çok az çözünür; alkolde hafifçe çözünür; metil alkolde serbestçe çözünür. Mikonazol topikal ve intravajinal olarak kullanılan imadazol yapılı antifungal bir ilaçtır. Diğer azol yapılı antifungal ilaçlar gibi, mikonazol de mantar hücre membranı üzerinde etki gösterir.
Tolnaftate- Tolnaftatum- Tolnaftato: Tolnaftat kokusuz veya çok az kokulu beyaz veya krem-beyaz renkte ince bir tozdur. Pratik olarak suda çözünmez; alkolde hafif veya çok hafif çözünür; aseton ve kloroformda serbestçe çözünür; eterde az çözünür. Tolnaftat topikal olarak kullanılan antifungal bir ilaçtır. Esas olarak tinea pedis, tinea cruris, tinea corporis ve tinea versicolor'a karşı kullanılır. Onikomikoz, saç derisinde görülen kronik fungal enfeksiyonlar ve tinea pedis profilaksisi için de kullanılmaktadır. %1'lik çözelti, toz veya krem şeklinde preparatları mevcuttur. Tırnak ve saç folikülünü etkileyen derin enfeksiyonların tedavisi için uygun olmamasına karşın, bu tip olgularda sistemik bir ilaçla kombine halde kullanılabilir. Tolnaftat duyarlı funguslarda hif ve misel büyümesini bozarak etki gösterir.
Propilenglikol- Propylenglycolum- Glicole propilenico: Propilen glikol farmasötik preparatlarda değişik amaçlarla kullanılan bir yardımcı maddedir. Oral, parenteral, oftalmik, vajinal ve topikal ürünlerin bileşimine girer. Göz kuruluğuna karşı kullanılan bazı oftalmik preparatlarda kullanılmaktadır.
Makrogol 300- Polyethylenglycol 300- Polyoxyethylen 300: Polietilenglikol 300 farmasötik endüstride değişik amaçlarla kullanılan bir polietilen glikoldür. Polietilen glikoller genelde tekrarlayan benzer yapıda alt birimlerden (monomerler) oluşan polimerlerdir. Poli(etilenglikol) toksik değildir ve çeşitli farmasötik ürünlerde kullanılanılır. Birçok laksatifin, cilt kreminin (setomakrogol olarak) ve cinsel temas esnasında kullanılan lubrikanların (çoğu zaman gliserinle kombine halde) esasını oluşturur.
Formülün hazırlanması
100 mLDissolve the miconazole and tolnaftate in the propPropilen glikolde mikonazol ve tolnaftat çözülür ve yeterli miktarda polietilen glikol 300 eklenerek iyice karıştırılır. Uygun ambalaja konarak etiketlenir. 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.
Mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
a.pekcan@eczacininsesi.com
http://www.majistralformul.com/