Değerli meslektaşlarım; yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi’nin ilk olarak mumya yapımında eski Mısır uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Aynı çağlarda, eski Çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. Aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski Yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. Roma İmparatorluğu devrinde aromaterapi banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanım alanı buldu. Eski Romalılar aromaterapi yağlarını eski Arap ve Hint medeniyetlerinden getirtiyorlardı. Günümüzde kullanıldığı şekliyle modern aromaterapinin babası Dr.René-Maurice Gattefossé’dur.

Aromaterapi; Latince aroma-koku, terapi-tedavi kelimelerinden oluşan aromaterapi ilk bakışta koku tedavisi olarak tercüme edilebilir. Oysa, aromaterapi sadece koku etkisi ile sınırlı değildir. Pek tabii ki, koku aromaterapinin çok önemli bir kısmıdır. Ancak aromaterapinin kokuya ek olarak pek çok etkisi ve kullanım alanı vardır.

Aromaterapinin Tanımı; Aromaterapi, esansiyel yağları kullanarak uygulanan her türlü iyileşme, iyi olma hali (wellness) ve tedavidir.

Aromaterapideki asıl etkiyi ortaya koyan esansiyel yağlardır. Esansiyel yağlar, uçucu yağ, özyağ, eterik yağ, aromatik yağ olarak da adlandırılabilir. Ancak en kapsamlı tanımı ‘esansiyel’ kelimesi verir. Çünkü esansiyel sözcüğü latince kökenli ingilizce ve Fransızca ‘essential’ teriminden gelir.  ‘Essential’ birşeyin asıl kısmı, özü anlamını taşır. Esansiyel yağlar da elde edildikleri bitkilerin özlerini ve bitkinin hayati değerlerini (vitaminler, hormonlar gibi) taşırlar.

Esansiyel yağları ‘bitkinin ruhu’ olarak adlandıranlar da vardır. Bence bu çok iyi bir tanımlamadır.

Aromaterapinin Faydaları; Aromaterapi pek çok hastalığın tedavisinde asıl veya yardımcı tedavi olarak uygulanır.

Bunun yanında, bence aromaterapinin en önemli etkisi insana daha kaliteli bir yaşam sürme imkanı vermesi ve hastalığa yakalanma ihtimalini azaltmasıdır.

Bu haftaki makalemde Saç Dökülmesine Karşı ve Güçlendirici amaçla kullanılan bir formülü sizlerle paylaşacağım.

Rp.

Cedrus atlantica (Atlas Sediri)             6 gtt.

Lavandula angustifolia (Tıbbi Lavanta)  6 gtt.

Rosmarinus officinalis (Biberiye)          6 gtt.

Ylang ylang (Cananga odoratissima)     4 gtt.

Argan yağı                                      40 ml

 

Formülde yer alan esansiyel ve sabit yağlar;

Atlas sediri (Cedrus atlantica), çamgiller (Pinaceae) familyasından olup Kuzey Afrika, Cezayir, Fas ve Atlas Dağlarında doğal olarak yetişen sedir türüdür. Kozalakları parlak açık kahverengi, 5-7 cm uzunlukta ve uç kısmı basıktır. Piramit biçimlidir. Dipten itibaren dallanır. Yaşlanınca da bu formunu kaybetmez. Yaprakları mavi-yeşil, gümüşi gri veya nadiren açık ya da koyu yeşil renkli olup 2-2,5 cm uzunluğundadır. Terpenik hidrokarbonlar, seskiterpenler ve az miktarda sedrol içerir. Odun parça kısımları kullanılır. Odun parçaları ve testere tozundan su buharı distilasyonu ile elde edilir. Sarı, turuncu renkli, kafurlu, odunumsu güzel kokulu sıvı formundadır. Antiseptik, antiseboreik, sinir sistemini güçlendirici, böcek- güve kovucu olarak kullanılır.

Lavanta (Lavandula angustifolia) Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir. Lavanta, dağlarda, 1000-1800 m arasında yüksekliklerde yetişir. Taze çiçek tepeleri kullanılır. Linalil asetat, linalol, sineol, limonen, geraniol içerir. Taze çiçek tepelerinden buhar distilasyonu ile elde edilir. Uçucu yağ formunda olup renksiz, hoş, çiçeksi kokulu ve mat bir sıvıdır. Önemli bir adaptojendir. Strese ya da sorunlara adapte olmak için vücudu destekler. Anksiyete ve uykusuzluğa iyi gelir. Tüm cilt sorunlarında(apse, yanık, kesik)etkilidir. Antiseptik özellik gösterir. Böcek ısırıklarını yatıştırır. 1. Derece yanıklarda yanığın üzerine kısa aralıklarla püskürtülerek uygulanır.

Biberiye-Kuşdili (Rosmarinus officinalis L.), ballıbabagiller (Labiatae) familyasından 50-100 cm boyunda, çal lı görünümlü, kışın yapraklarını dökmeyen çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin 1-3 cm uzunluğunda ve 3- 4 mm genişliğinde sert yaprakları vardır. Baharlı kokusu, aromatik ve acı tadı olan yaprakların alt yüzü açık, üst yüzü koyu yeşil ve tüysüzdür. Çiçekleri soluk mavi, fındığa benzeyen meyveleri ise esmer renklidir. Kuşdili yaprağı (Rosmarini Folium), en az %1.5 h/a uçucu yağ içeren Rosmarinus officinalis L. bitkisinin kuru yapraklarıdır. Drog bu haliyle Fransız farmakopesinde yer alır. Taze olarak da kullanılmasına rağmen, bu şekli farmakopede kayıtlı değildir. Rosmarini Folium (kuş dili yaprağı) oral yoldan hipotansiyon, dolaşım bozuklukları ve hazımsızlık endikasyonlarında kullanılır. Haricen, romatizmanın adjuvan tedavisi, periferik dolaşım bozuklukları ve hafif antiseptik etkisi nedeniyle yara iyileşmesinin hızlandırılması amacıyla da kullanılmaktadır. Halk ilacı olarak karaciğer ve safra fonksiyonlarını n iyileştirilmesi ve hazımsızlığa karşı da kullanılmaktadır. Yaprakları; Rosmarinik asit, flavon ve terpen içerir. Güney Afrika ve Amerika’da üretimi yapılmaktadır. Taze çiçeklerden veya tüm bitkiden buhar distilasyonu ile elde edilir. Uçucu yağ, renksiz veya sarı renkte, taze nanemsi, otsu veya odunsu balsamik kokulu bir sıvıdır. Konsantrasyon artırıcı, Antispazmodik ve Analjezik özelliktedir. Kas ve eklem ağrılarında ve hazımsızlıkta masaj şeklinde uygulanır.

Ylang-Ylang- Kananga (Cananga odorata Hook) veya diğer çok bilinen adıyla Ylang ylang Filipinler kaynaklı Annonoc eae familyasından tropikal bir ağaçtır. Çiçeklerinden ekstraksiyonla elde edilen parfüm Ylang-Ylang olarak bilinir. Parfümeride ve aromaterapide kullanılan aromatik bir uçucu yağdır. Ayrıca, tat ve lezzet verici olarak da kullanılmaktadır. Taze çiçekleri kullanılır. Metil benzoat, benzil asetat, metil salisilat, terpenler, eugenol içerir.  Uçucu yağ, uçuk sarı renkli çok tatlı yumuşak çiçekli- balsamik, hafifçe baharat kokulu sıvıdır. Sedatif, antidepresan ve sinir sistemi güçlendiricisidir. Bayanlarda bilek ve şakaklara uygulandığında afrodizyak etki gösterir.

Argan (Argania spinosa), anavatanı Fas'ın güneybatısında bulunan kireçli topraklara sahip, yarı çöl olan Sous vadisi ve meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen kozmetik ve mutfakta kullanılan oldukça değerli yağı için yetiştirilen fundagillerden bir ağaçtır. Cildi ve saçları nemlendirir güçlendirir. Tırnak ve el bakımında da kullanılır. Saç dökülmeleri ve kırılmalarında streçle saça uygulanır. 2 saat bekletilip sonra yıkanır.

Kullanılışı; Hazırlanan karışım (eğer karışım mümkün olmaz ise yalnızca argan yağı) masajla saça uygulanır. 2 saat saçta bekletilir ve yıkanır. Haftada 2-3 kez uygulanır.

Bu bilgilerin derlenmesinde  FLORAME TÜRKİYE firmasının genel müdürü Fatma Özgün Apaydın’a katkıları için teşekkür ederim.

İyi bir hafta dileğiyle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat