Mantar enfeksiyonu, cilt hastalıkları içinde çok büyük bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir mikrobik enfeksiyondur. Özellikle yaz aylarında artar. 

Belirtileri;
Mantar hastalığı el ve ayakta kaşıntı, kızarıklık, sulantı, sertleşme, kalınlaşma ve bazen kepeklenme şeklinde kendini gösterir. 

Değerli Meslektaşlarım bu hafta Sırbistan Milli Formülerinde yer alan mantar enfeksiyonuna karşı kullanılan bir formülü beraberce inceleyeceğiz.
 

Rp.

Acidum salicilicum                              5,00 g

Acidum benzocium                              2,50 g

İodi solutio aethanolica                      30,00 g

Camphorae solutio aethanolica q.s.   100,00 g

Formülde yer alan maddeler;

Acidum salicylicum- Salicylsäure- Acide salicylique- Salisilik asit:

Beyaz billurlardır. 500 k.su, 15 k.kaynar su, 27 k.alkol (%99 luk), 2 k.eter, 80 k. zeytinyağı, 100 k. gliserin ve 55 k.kloroformda çözünür. Salisilik asit deskuamasyonu hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Tinea barbae, tinea capitis, tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde kullanılmaktadır. Yeterince güçlü, analjezik ve antipiretik, nadiren antiseptik etkisi nedeniyle formüllerde yer almakta ve romatizmaya karşı uygulamalarda bir analjezik olarak haricen kullanılır. Mikotik egzama karşı kostik etkisi nedeniyle tercih edilir. Dermatolojide çoğu zaman salisilik asit ile laktik asit kombine halde siğil ve nasırların tedavisinde kullanılır. Salisilik asit ve laktik asit'in siğil tedavisindeki etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Siğil virüsü ile enfekte olmuş epidermis hücrelerinin keratolitik etkileri sonucu mekanik olarak uzaklaştırılmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Nasırlara karşı da keratolitik aktiviteleri ile etkili olurlar. Tonsillit tedavisinde gargara olarak kullanılır. Bira, şarap, et vb. gıdalarda fermantasyona karşı 0,50 % dozunda kullanılmaktadır.

Acidum benzoicum- Fenilformik asit- Benzoic acid;

Doğada özellikle bitkilerde serbest ve bileşikleri biçiminde yaygın olarak bulunur. Soğuk suda az, sıcak su, alkol ve eterde kolaylıkla çözünür. Sudaki çözünürlüğü boraks ve trisodyum fosfat gibi alkali maddelerin varlığında artar. Kloroform, aseton, karbontetraklorür, benzen, karbon sülfür, terebentin, uçucu yağlar gibi maddelerde de çözünür. Sulu çözeltisi asit özellik gösterir ve asetik asitten biraz daha kuvvetli bir asittir. Deri, göz ve mukozalı zarlar üzerine tahriş edici etkisi vardır; solunduğunda öksürük yapar. Benzoik asit lokal olarak fungustatik etki gösteren bir ajandır. Geçmişte uzun süreyle topikal fungustatik preparatların bileşiminde yer almıştır.

İyod solüsyonu ( etanollü )- Teinture d'iode- İodi solutio spiritosa- Tinctura iodi- Türk Farmakopesi (1974);

Formül:

Rp.

İyod                                    20 g

Sodyum iyodür                   25 g

Etanol (%50)                1000 ml için y.m.

Etanollü iyod solüsyonunun hazırlanışı:

İyod saat camında tartılır. Sodyum iyodürle birlikte bir cam havanda karıştırılır. Etanolde çözündürülüp istenilen hacme tamamlanır.

Preparat %2 (a/h) iyod (1,95-2,05) ve  %2,5 (a/h) sodyum iyodür (2,45-2,55) ihtiva eder.

ANTONİO GROSSİCH isimli cerrah tarafından ilk olarak 1908 de ameliyat öncesi cilt antisepsisinde kullanılmıştır. 

TENTÜRDİYOT  adı ile de adlandırılan bu çözelti deride mevcut bakterilerin % 99,88'ini azaltır. Derinin dezenfeksiyonundan sonra yaklaşık 4 saat 40 dakika süre ile asepsisini sağlar. Gram-negatif bakteriler ile kontamine olmuş ellere uygulandığında, kısa sürede dezenfeksiyon sağlanır. Aşırı iyot hassasiyeti ve non-toksik guatrlı hastalarda kullanılmamalıdır. Hasarlı deri yüzeyine direkt olarak uygulanmamalıdır. Bu durumda yarada aşırı iyot absorbsiyonu olabilir. Göze değdirilmemelidir. Büyük bir deri hasarı varsa kullanmadan sakınmalıdır, yara yerinden fazlaca emilebilir. Yenidoğanlar, süt çocukları, gebeler ve troid hastalarında uzun süre kullanılmamalıdır. Katı iken deriyi parçalama etkisi vardır. Özellikle ileri derece yanıklarda kullanılması da zararlıdır.

Saklama:

Cam kapaklı, renkli şişelerde, sıkıca kapatılmış olarak saklanmalıdır.

Spiritus camphoratus- Tinctura camphorae- Teinture de camphre (T.K.)

Kafur                   1 g

Alkol (% 90)        9 g

Camphre synthetique- Camphora synthetica;

Renksiz veya beyaz, özel ve keskin kokulu, yakıcı, acımsı ve sonra serinletici lezzetli parçalar, veya beyaz, billûrî tozdur; suda pek az, kloroformda, alkolde ve katı yağlarda ziyade erir.

Bu formülde taşıyıcı ve serinletici etkisinden dolayı yer almaktadır.

Formülün hazırlanışı;

Formülde yer alan hesaplı miktardaki salisilik asit ve benzoik asit cam havanda toz edilerek iyot tentürü ilave edilerek çözündürülür. Daha sonra kafurlu ispirto ilave edilerek filtre edilir. Çözeltinin 100 ml ye kafurlu ispirto ilavesiyle tamamlanması unutulmamalıdır.

Preparat 25 derecede oda sıcaklığında koyu renkli cam şişede saklanmalıdır.

İyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak;

Farmaceutsko drustvo Srbije.

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat