ALİBOUR SUYU T.K. (1954) – EAU D’ALİBOUR - AQUA ZİNCO CUPRİCA
D'Alibour suyu kafur’un iyi bilinen kendine özgü kokusu ile karekteristik, mavi açık renkte şeffaf, sıvı formunda farmakolojik bir üründür.
İmpetigo (Stafilokok ve streptokokların neden olduğu bulaşıcı yüzeyel piyodermatit; yumuşak yüzeyel veziküller’ le başlar ve bunların patlamasıyla kalın sarımsı bir kabuk oluşturur; çoğunlukla yüzde ortaya çıkar.), Egzema tedavisinde, Dermatit vakalarında (Derinin kızarıklık, ödem, sulanma, kabuklanma, kepeklenme ve bazen vezikül oluşumuyla belirgin ve sıklıkla pruritusun eşlik ettiği yüzeyel enflamasyon. Dermatit terimi yerine sıklıkla ekzema terimi de kullanılır.) sudatif dermatoz (Yangısal olaylarda damar çeperinden dışarıya veya çevre dokulara yayılan protein, hücre artığı ve bazen bakteri içeren, özgül ağırlığı yüksek, yangısal ödem sıvısı, yangı sıvısı. ) ve cilteki süperenfekte yaralanmalarda kullanılır.
Formülümüze dönersek ;
Rp
Bakır sulfat ……………. 1 g
Çinko sülfat ……….…..4 g
Safran tentürü ……..…1 g
Kafurlu ispirto ……...10 g
Distile su …………….. 984 g
Ülkemizde 1974 farmakopesinde yer alan şekliyle ALİBOUR SUYU çözeltisinde yer alan maddeleri inceleyecek olur isek;
Bakır sülfat-Copper Sulphate-Cuivre sulfate-Göztaşı; Mavi renkte billuri maddedir. 3 k. su ve 3,5 k. gliserinde çözünür. Alkolde çözünmez. Bakır sülfat ve diğer çözünür bakır tuzları mukoza membranları üzerinde astrenjan etki gösterir; derişik çözeltileri ise korozif etkilidir. Tedavide kullanılan başlıca bakır tuzları şunlardır: Bakır klorür, bakır sülfat ve bakır glukonat.
Çinko sülfat -Sulfate de zinc T.K.-Zinksulfat; Renksiz, prizmatik billurlardır. 0,66 k. su,0,15 k. kaynar su ve 23 k. gliserinde çözünür. Alkolde çözünmez. Topikal olarak uygulanan çinko astrenjan, zayıf antiseptik ve dezenfektan etki gösterir. Bu etki çinko iyonlarının proteinleri çöktürmesine bağlıdır. Bakterisid ve fungusiddir. %0.1'lik-1'lik çözeltisi göz ve %4-5'lik çözeltisi cilt antiseptiği olarak kullanılır. Hafif vazodilatör etkisi vardır. Dekonjestan aktivite göstermez.
Safkan- Safran- Crosus; İridaceae «Zambakgiller» familyasından Crocus sativus'un kurutulmuş stigmatlarıdır. Safran, koyu turuncudan esmer kırmızıya kadar değişen renkte, kuru iken takriben 2 sm, ıslatılınca 3-3,5 sm uzunluğundadır. Safran şiddetli kokulu, baharlı ve acımsı lezzetlidir; parmak arasında ezilince biraz yağlı his solunur. Terkibinde sarı bir madde, glikozitler ve esans (% 3-4) bulunur.
SAFKAN TENTÜRÜ, Teinture de safran, Tinctura crosus
Fiziki özelikler: Turuncu kırmızı renkli, safran kokulu bir sıvıdır, su ile bulanır, su ve alkol ile bulanık, sulu alkol ve gliserin ile berrak katışık verir.
Safran stomakik (İştah ve sindirime yardımcı olan herhangi bir ajan) tesirlidir.. Bundan başka eksitan (uyarıcı) ve âdet söktürücü etkileri vardır..
Dozu : Tozu 0,2 - 0,8 g, tentürü 4 - 10 g miktarında kullanılır. Veteriner Hekimlikte de stomakik, astrenjan, antispazmodik - (döl yatağı kramplarında) olarak kullanılır.
SENTETİK KÂFUR, Camphre synthetique, Camphora synthetica
Fizik özelikler: Renksiz veya beyaz, özel ve keskin kokulu, yakıcı, acımsı ve sonra serinletici lezzetli parçalar, veya beyaz, billûrî tozdur; suda pek az, kloroformda, alkolde ve katı yağlarda ziyade erir.
TABİİ KAFUR: Renksiz veya beyaz, özel ve keskin kokulu, yakıcı biraz acı ve sonra serinletici lezzetli, billûrî kütleler veya beyaz billûrî tozdur; takriben 600 k. suda, 1 k. alkolde, 4 k. zeytin yağında, 1,5 k. terementi esansında, 0,4 k. eterde, 0,25 k. kloroformda ve 0,5 k. asetik asitte erir, alkalilerde erimez.
KAFUR TENTÜRÜ (Kâfurlu ispirto), Teinture de camphre T.K. (Alcool camphre), Tinctura camphorae (Spiritus camphoratus)
Fizik özelikler: Kâfur tentürü renksiz, berrak, kâfur kokulu ve lezzetli bir sıvıdır. Terkibi bir k. kâfur ve 9 k. alkolden (90 c) ibarettir.
Formülün hazırlanışı; Hesaplanan miktarda bakır sülfat saat camında tartılır ve bir cam havana aktarılır iyice toz edilir üzerine çinko sülfat ilave edilip karıştırılır, suyun 1/3 ünü ilave edilerek havandaki toz kitle eritilir. Sonra bir erlende kafurlu ispirto ve safran tentürü iyice karıştırılır. Kalan suda konur iyice çalkalanır 24 saat bekletilir bir şişeye süzülüp etiketlenir. Dışarıdan, cilt üzerinde, genel olarak seyreltilmiş veya saf olarak uygulamak mümkündür.
Yanlışlıkla yutulması durumlarında ağırlıklı olarak sindirim sorunları ve nörolojik sorunlara neden olabilir. Ayrı bulundurulacak ilaçlardandır. Haricen kullanılır. Kapalı şişelerde ışıktan saklı tutulmalıdır. 30 Derece santigratı aşmayan bir sıcaklıkta yaklaşık 20 ila 25 gün çözelti saklanabilir. Uzun zaman bekletilirse sarı rengi kaybolur. Astrenjan ve protektif (koruyucu) olarak kullanılır.
Fransa’da ise aynı formül değişik miktarlarda hazırlanmaktadır.
Fransada yer alan şekli ile:
Eau de Dalibour faible : solution de sulfate de cuivre et de zinc (codex 65)
Sulfate de cuivre ……… 1,00 g
Sulfate de zinc ………… 3,50 g
Teinture de safran ……. 0,10 g
Solute alcoolique fort de camphre .1,0 g
Eau distillee . qsp 1000,00 ml
Değerli meslektaşlarım üniversite yıllarında hemen hemen hepimizin yaptığını tahmin ettiğim bu formülle 2013 yılını uğurlarken yeni yılın sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum. 2014 yılında yeni formüllerle birlikte olmak dileğiyle, hoşçakalın...
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
http://www.majistralformul.com/