Değerli meslektaşlarım geçen hafta birinci bölümünü yazmış olduğum dexpanthenol içeren formüllerin ikinci bölümüne Alman standart formülerinde yer alan iki preparat ile devam edeceğim.

İlk formülümüz hidrofil formunda bir preparattır. Hidrofil; suyu seven suda çözünen yapı anlamındadır. - OH, -SO3H, -COOH, ve -NH2 gibi gruplar hidrofil gruplardır. Yapısında bu gruplardan bulunduran bileşikler suda çözünürler.

Hydrophile Dexpanthenol-Creme 5 % (NRF 11.28.)

Dexpanthenol                          5,0 g

Wasserfreie Citronensäure    0,03 g 

Gereinigtes Wasser                    5,0 g

Basiscreme DAC                    zu 100,0 g

Hidrofil özellikte sıvağ olan Basiscreme DAC formülü;

DAC; Alman Eczacılık Kodek'sinin kısaltılmış şeklidir.Yani Alman İlaç Kodeksinde yer alan hidrofilik özellikte basit kremi ifade eder.

Basiscreme  DAC

Glycerolmonostearat 60                4,0 g

Cetylalkohol                            6,0 g

Mittelkettige Triglceride                7,5 g

WeiBes Vaselin                         25,5 g

Macrogol-20-glycerolmonostearat       7,0 g

Propylenglycol                         10,0 g

Gereinigtes Wasser                     40,0 g

Değerli Meslektaşlarım formülü Alman Eczacılık Kodeksinde yer aldığı sinonimlerle   ifade ettim. Bu formülde yer alan yardımcı sıvağ maddelerini ilgili firmalardan kolayca temin edebilirsiniz. Almanca da WeiBes Vaselin'in Beyaz vazelin, Gereinigtes Wasser'in Distile su olduğunu hatırlatırken bu formülde üzerinde durmak istediğim Mittelkettige Triglceride den bahsetmek istiyorum. Almanca da orta zincirli Trigliserid olarak anılan Mittelkettge Triglceride hepimizin çok iyi bildiği  C0CUS NUCİFERA L.        ( PALMAE ) bitkisinin meyvalarının kuru katı kısımlarından soğuk pres ile elde edilen beyaz renkte yağlı bir kitledir. Orta zincirli trigliseridlerin kaynağı olan bu yağa HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI adı verilmekte dersem daha iyi hatırlayabileceğimizi sanıyorum. Hoş kokulu doğal bir kozmetik ürün olarak bilinen hindistan cevizi yağının lokal olarak  başta saç dökülmelerinde kullanılmakla beraber (ekzema, sedef, cilt yaraları ve yara izleri, dermatit vs ) sayısız cilt problemlerinde de kullanıldığı bilinmektedir.

Basit krem gebelikte ve emzirme dönemlerinde de rahatlıkla kullanılabilen hidrofilik özellikte önemli bir sıvağdır.

Basit kremin hazırlanışı

Gliseril monostearat, setil alkol, hindistan cevizi yağı (soğuk pres ile elde edilmiş ) ve beyaz vazelin (lipolik karışım ) su banyosunda yaklaşık 60 dereceye ayarlanmış su banyosunda ısıtılır.

Diğer taraftan Makrogol-20-gliserolmonostearat,propilen glikol ve distile su karıştırılarak başka bir erlende yine 60 derecede su banyosunda eritilir. (hidrofilik karışım )

Bu hazırlanmış karışım (hidrofilik) sabit hızda karıştırılarak ilk (lipofik) karışıma ilave edilerek 30 dereceye kadar soğutulur.

Formülün hazırlanması

Hesaplı miktarda sitrik asit kaynatılmış soğutulmuş su içerisinde eritilir. Kremde koruyucu amaç için hazırlanan bu çözelti önceden hazırlanan hidrofilik özellikte baz krem içerisine ilave edildikten sonra sıvı formunda dekspanthenol eklenerek formül sonlandırılır.

Formül sikatrizan amaçla ve epitelyum doku hasarı tedavisinde günde 3 kez deriye sürülürken preparat 6 ay saklanabilir.

Diğer formülümüz ise Lipofilik özelliktedir. Lipofilik hatırlayacağımız gibi ; Lipidleri çözen, onlarda çözünen ya da onları absorblama yeteneği olan anlamındadır.

Lipophile Dexpanthenol-Creme 5 % (NRF 11.29.)

Dexpanthenol                         5,0 g

Gereinigtes Wasser                   30,0 g

Wasserfreie Citronensäure             0,03 g 

Mittelkettige Triglyceride              7,0 g

Wollwachsalkoholsalbe DAB     zu   100,0 g  

Formülde yer alan;

Wollwachsalkoholsalbe -Lanoline-Graisse de laine-Adeps lanae-Rafine yün yağı-Lanae cera-Lanoleine T.K.

Koyun yününden (yapağıdan) elde edilir. Açık sarı renkte ve merhem kıvamındadır. Eter, petrol eteri, kloroform ve kaynar mutlak alkolde çözünür. Suda erimez. Ağırlığının iki misli su alır. Emulgatördür. Su/yağ emülsiyonu yapar. Susuz halde kıvamı oldukça serttir. Su ilavesi ile hamurumsu bir yapı oluşur. Ağırlığınca su emer. Cilt tarafından kolayca emilir ve kokusuzdur. Sıvağ olarak kullanılır. Diğer sıvağlara su tutma yeteneğini artırmak için ilave edilebilir. Su tutma Özelliği, yapısında bulunan setil ve lauril alkol gibi alifatik ve triterpenik alkolerden, kolesterol ve türevlerinden ileri gelir.

T.K. nin lanolinum adı ile aldığı sıvağ ise 13 k. Lanolin 3 k. Mayi parafin ve 4 k. Su ihtiva eder.  

Formülün Hazırlanması

Kaynatılmış soğutulmuş distile su içerisinde sitrik asit eritilir. Sıcak su banyosu  içerisinde yumuşatılan lanolin içerisine koruyucu amaçla hazırlanan bu çözelti karıştırılarak ilave edilir. Formüle Hindistan cevizi yağı ( Mittelkettige Triglyceride) ve dekspanthenol ilavesiyle formül sonlandırılır.

Formül sikatrizan amaçla ve epitelyum doku hasarı tedavisinde günde 3 kez deriye sürülürken preparat 4 hafta saklanabilir.

İyi bir hafta dileğiyle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat