Değerli meslektaşlarım;
Bu haftanın formülü hepimizin çok iyi bildiği RİVANOL ÇÖZELTİSİ isterseniz bu formülü tekrar hatırlayalım...
ETAKRİDİN LAKTAT ÇÖZELTİSİ
SOLUTİO ETHACRIDINI LACTATIS
Ethacridini lactas ........0,1 g
Aqua ...................ad...100,0 g
Haricen kullanılan bu çözelti Rivanol Çözeltisi adı ile bilinen ve eczanelerimizde sıklıkla hazırladığımız aynı zamanda hazırlanışı ve hesaplaması oldukça kolay bir preparattır.
Bu formülde çözücü olarak kullandığımız distile sudan kısaca bahsetmek istiyorum.
Türk farmakopesi ve kodeksleri ile diğer ülke farmakopeleri su denildiği zaman arıtılmış su anlaşılacağını kesinlikle kabul etmişlerdir. Farmakopelerdeki arıtılmış (saflaştırılmış) su iki ayrı özellikte bulunur.
1- GENEL AMAÇLAR İÇİN ARITILMIŞ SU
2- INJEKSİYON İÇİN ARITILMIŞ SU
Burada;
1- GENEL AMAÇLAR İÇİN ARITILMIŞ SU aşağıdaki yöntemlerle elde edilir.
a-Damıtma (Distilasyon) yöntemi ile
b-Yabancı ionlardan arıtma (Deionizasyon) yöntemi ile
c-Ters osmoz yöntemi ile
d-Elektrodializ yöntemi ile
2-İNJEKSİYONLUK SU- Buna pirojensiz su da denir. Destilasyonla (Damıtma) ve özel koşullar altında elde edilir.
Biz burada genel amaçlar için arıtılmış sudan bahsedeceğiz. Çünkü bu formülde kullandığımız su bu yapıdadır.
Arıtılmış suların elde edilmesinde cihazları besleyen ana su çeşme suyudur. Çeşme suyundaki patojen olmayan mikroorganizmalar ilaçları bozduğu gibi organik maddeler ve metal tuzları da ilaçların özelliğine zarar vermektedir. Çeşme suyunun sınırlı olmayan özellikleri her zaman değişebilir. Bu bakımdan bütün farmakopeler ilaç hazırlamada yalnız arıtılmış su kullanılmasını öngörmüşlerdir.
Suyun damıtılmasının amaçları:
a-Suyu içindeki uçucu olmayan maddelerden ayırmak,
b-Suyu karışmış olduğu ve buharlaşma sıcaklığı değişik olan diğer bir sıvı veya uçucu maddelerden ayırmak.
Burada görüleceği üzere distilasyonun teknik olarak pirojensiz bir su oluşturması düşünülemez. O nedenle distile suyun pirojen (ısı meydana getiren) maddelerden yani bakteri, mantar ve virüslerden arındırılmış olduğunu söylemek mümkün değildir.
Rivanol e dönersek; sarı renkli bir akridin boyasıdır. %0,01-0,2' lik çözeltileri veya pomat şeklinde cilt antiseptiği olarak kullanılır. Başta gram pozitif bakteriler olmak üzere güçlü bakterisid etki gösterir. Bakterilerin DNA sarmalında baz çiftleri arasına girerek DNA sentezini bozar ve antibakteriyel etkisini bu şekilde gösterir.
Formülün hazırlanması şu şekilde olmalıdır.
Distile su 10 dk kadar kaynatılıp soğuduktan sonra rivanol ilave edilir ve elde edilen sarı renkli çözelti pilili süzgeç kağıdından süzülerek koyu renkli cam şişede 1 hafta maksimum 10 gün süre ile saklanmalı ve kullanılacağı zaman taze hazırlanmalıdır. Rivanol sıcak suda daha kolay çözülmekle beraber, sıcak suda çabuk bozulacağından suyun soğumasını bekledikten sonra çözündürmek daha doğru olacaktır.
ÖZETLE ANTİSEPTİK OLARAK KULLANILAN BU ÇÖZELTİDE KULLANILACAK SUYUN MUTLAKA EN AZ 10 DAKİKA KAYNATILIP SOĞUTULMASI UNUTULMAMALIDIR.
Mutlu hafta dileklerimle. Hoşçakalınız...
Tel: (332) 352 0657 Fax: (332) 351 2816