Değerli meslektaşlarım;
SOLUTİO CASTELLANİ adıyla bilinen ve daha çok KBB uzmanlarının reçete ettiği bu formülü yazmadan önce preparata adını veren İtalyan bilim adamı ALDO CASTELLANİ'yi anmadan geçmek istemedim.
8 Eylül 1877'de Floransa'da dünyaya gelen bilim adamı Aldo Castellani; "Soğurma" adı verilen tepkimeyi keşfetti. Uganda’da uyku hastalığının sebeplerini inceledi, Seylan bakteriyoloji laboratuvarını kurdu. "Kanamalı bronkospiröketoz" hastalığını ve framboesia’nın mikrobunu tanımladı. Önce New-Orleans tropikal patoloji enstitüsünü, sonra Roma tropikal hastalıklar kliniğini yönetti. 3 Ekim 1971 tarihinde 94 yaşında Lizbon'da hayata gözlerini yumdu. Fungal deri enfeksiyonlarında kullanılan ve adı ile anılan castellani solusyonu bu haftaki konumuzu oluşturmaktadır.
Alman tibbi formüllerine göre( DRF) CASTELLANİ SOLÜSYONUNU nu incelersek;
SOLUTİO CASTELLANİ
a) Solut. Fuchsini spirit. (10 %) ........... 10,0 g
b) Phenoli liquef. 5,0 Aq.dest........... ad 100,0 g
c) Acidi borici pulv................................ 1,0 g
d) Acetoni ........................................... 5.0 g
e) resorcini pulv................................... 10,0 g
Hazırlanışı; iki bölümde değerlendirmek gerekir.
BÖLÜM A: 10 g %10'luk fuksin alkol çözeltisine aseton ilavesiyle formül hazırlanışına başlanır. Çözünme ara sıra karıştırarak ve en az 2 saat beklenerek hazırlanmalıdır.
BÖLÜM B: Diğer taraftan acid borik, distile suyun bir kısmı içerisinde ısıtılarak eritilir. Bu çözeltinin içerisinde rezorsin ilave edilerek çözelti soğumaya bırakılır. Çözeltiye sıvı phenol ilave edilir.
Daha sonra BÖLÜM B de hazırlanan çözelti BÖLÜM A da hazırlanan çözeltiye katılır ve distile suyun kalan kısmıyla 100 grama tamamlanır. Preparat filtre edilmelidir.
Topikal uygulanan solüsyon kuvvetli bordo, kırmızı renkli olduğundan sürüldüğü kulak civarında günlerce çıkmayan bir boya lekesi bırakabilir.
Çözelti mümkün olduğunca taze hazırlanmalı ve taze kullanılmalıdır. O nedenle majistral preparat satan depolardan temin etmek yerine hammadde olarak alınmalı ve laboratuvar ortamında usulüne göre taze hazırlanmalıdır.
Formülde kullanılan maddeleri incelersek;
Fuchsini: Bir boyar maddedir,antiseptik ve antifungal olarak kullanılır.
Phenol: Mikrobakterilere ve bazı mantarlara karşı etkilidir. Lokal anestezik ve analjezik etkisi de vardır.
Acidi borique: Bakteriyostatik ve fungustatik etkilidir.
Aceton: Deri hastalıklarının tedavisinde çözücü olarak kullanılır.
Rezorsin: Antiseptik, dezenfektan ve antifungal etkilidir.
Tedavi; CASTELLANİ BOYASI asidifiye ve dehidrate edici ajanlar içerir. Dış kulak yolu mikozu-otomikoz; gevşek, pamuk benzeri, rengi beyaz-sarıdan yeşil-siyaha dek değişen, ince, yerinden kolay kaldırılabilir dokuyla karekterize mikotik enfeksiyondur. Mantarlar ya primer patojendir yada bakteriyel enfeksiyonlar üzerine eklenmiştir. Otomikoz, dış kulak yolu florasını değiştiren uzayan bakteriyel otitis eksterna sonucudur. Bu yüzden sıklıkla S.Aureus, Psödomonas ve Proteus türleri ile karekterize mikst enfeksiyonlardır. Mantarlar, özellikle aşırı nem veya sıcaklığın varlığında nadir olarak primer patojen olurlar. Enfeksiyonlar sıklıkla asemptomatiktir. Genellikle kulakta kaşıntı ve dolgunluk hissi şikayeti vardır. Kaşıntı, epidermiste sıyrık oluşturacak tarzda şiddetlidir.
Hasta yatar vaziyette kulağa günde iki-üç kez 5-10 damla damlatılır ve bir müddet sonra kulağa pamuk kapatılarak hasta doğrultulmalıdır. Preparat boyar madde içerdiğinden çamaşırların leke olma ihtimali unutulmamalıdır. Tedaviye en az 7 gün devam edilmelidir.
CASTELLANİ BOYASI her ne kadar yazımın başında da belirttiğim gibi KBB uzmanlarınca reçete edilen otomikoz tedavisinde tercih edilen bir formül olarak bilinse de aşağıda belirtilen hastalıkların tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
PİYODERMİ (İMPETİGO CONTAGİOSA), FOLLİKÜLİT, FURUNCULUS, EKZEMA, SEBOREİK EKZEMA, PAMUKÇUK, DERİNİN FUNGAL HASTALIKLARINDA sıklıkla kullanılan bir formülasyondur.
Preparat koyu kahverengi cam şişelerde ağzı sıkı kapalı bir şekilde ısı ve ışıktan uzakta saklanmalıdır.
İyi haftalar dileklerimle...
Tel: (332) 3520657 Fax: (332) 3512816
http://www.majistralformul.com/