Değerli  Meslektaşlarım; bu hafta havaların ısınması ile birlikte artan  Böcek sokması, basit cilt tahrişlerine bağlı kaşıntı ve ağrının geçici olarak giderilmesinde kullanılan bir formülü sizlerle paylaşacağım. 

CALAMİNE LOTİON

Calamine …………………….. 15 g

Zinc oxide ……………………….5 g

Bentonite ………………...…..3 g

Sodium citrate ………..……0,5 g

Liquefild phenol …………0,5 ml

Glycerol ………………….…….5 ml

Purified water ………. ad ..100 ml

 

Formülde yer alan maddeler

Kalamin- Calamina- Prepared calamine: İngiliz Farmakopesi (BP)'ne göre kalamin (Calamine BP 1993) bazik çinko karbonatla renklendirilmiş demir oksitten oluşur. Amorf, dokunulduğunda kolayca hissedilemeyen, pembe veya kırmızımsı-kahverengi bir tozdur. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre kalamin az miktarda demir oksit (Fe2O3) içeren ZnO (%98)'dan oluşur. Pembe renkli ince bir tozdur. Suda çözünmez, pratik olarak mineral asitlerde tümüyle çözünür. Kalamin deri üzerine uygulandığında koruyucu bir bariyer oluşturan, hafif astrenjan ve antipüritik etkili bir ilaçtır. En az %98 çinko oksit ile az miktarda demir içeren bir mineral preparatıdır. Çinko oksit iritanlara karşı fiziksel bir engel oluşturur. Aynı zamanda su absorbe ettiği için hafif astrenjan etki de gösterir. Deriyi ilgilendiren rahatsızlıklarda kullanılan serpme tozu, krem, losyon veya pomatların bileşiminde yer alır. Kalamin losyonu cilt antiseptiği olarak kullanılabilir. Kalamin losyonu, %8 kalamin ve %8 saf çinko içerir.

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc: Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. Çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. Çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır.

Bentonite-Hidrate aluminyum silikat koloidal-Kolloidal kil: Çok ince tozdur. Suda çözünmez. Hacminin 12 misli su ile şişer. Eczacılıkta süspansiyon tipi preparat hazırlamada kullanılır. Asid mevcudiyetinde jel karakteri bozulur. Alkalilerde ise bu özelliği artar. Analjezik, antienflamatuar, antipiretik olarak kullanılır.

Anhidr sodyum sitrat- Citrate de sodium- Trisodium citrate: Sodyum sitrat beyaz granüllü yapıda kristaller veya kristalize bir tozdur; nemli ortamda havadan rutubet çekerek  yavaş yavaş erir. Suda serbestçe çözünür; alkolde pratik olarak çözünmez. Sterilize çözeltileri cam kaplarda saklandığında kaptan partiküllerin kopmasına neden olabilir; bu tür partikülleri içeren çözeltiler kullanılmamalıdır.

Fenik asit- Fenil alkol- Acid carbolique- Phenolum: Fenol renksiz ya da açık pembe veya soluk sarı renkte, nem çekici, bekledikçe kararan, karakteristik kokulu sivri uçlu kristaller ya da kristal kümeleri halinde bulunur. Amerikan Farmakopesi (USP) uygun stabilizan ajan eklenmesine izin verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre: Suda 1:15, sıvı parafinde 1:70 oranında çözünür; alkol, kloroform, eter, gliserol ve uçucu yağlarda çok çözünür. 1g fenol'ün sudaki çözeltisi berraktır ve turnusole karşı nötral veya asit reaksiyon verir. Alkali tuzları ve noniyonik sürfaktanlarla geçimsizdir. Fenol en eski antiseptik-dezenfektanlardan biridir. Günümüzde antiseptik olarak pek kullanılmamaktadır. Lokal anestezik ve analjezik etki de gösterir. Diş ağrılarına karşı topikal analjezik olarak kullanılan preparatların bileşimine girer. Benzokain ve etanol ile kombine halde diş ağrısı, aftöz ülser (aftöz ülser tedavisinde tek başına güvenli bulunmamıştır), herpes labialis, diş cerrahisi ile ilgili küçük girişimler, ağız ve diş etlerinde protez ve dolguların neden olduğu hafif zedelenme ve tahrişlere karşı topikal olarak uygulanır. %0.5-%1'lik çözeltileri kaşıntıya karşı kullanılır. Kafurlu fenol (camphorated phenol) fenol, kafur ve sıvı parafin içeren lokal anestezik etkili bir preparattır ve diş ağrısına karşı kullanılır. Fenol, kafur ile kombine halde böcek ısırmaları, güneş yanığı dahil küçük yanıklar, hafif cilt zedelenmeleri ve diğer cilt tahrişlerinde görülen hafif ağrı ve kaşıntıya karşı etkilidir. Düşük konsantrasyondaki çözeltileri topikal dezenfeksiyon için de kullanılır. %5'lik çözeltisi vücut salgılarının dezenfeksiyonunda kullanılmıştır. Yağlı fenol çözeltileri (Oily Phenol Injection, BP 1993) iç hemoroidlerin tedavisi için analjezik sklerozan olarak kullanılır. Bu amaçla iç hemoroidlerin çevresindeki dokuya enjekte edilir. Sulu çözeltilerinden hidrosel tedavisind e sklerozan olarak yararlanılır. Fenol %3-4'lük çözeltileri halinde nörolitik olarak kullanılmıştır.

DİKKAT! Fenol dahilen şiddetli korozif bir zehirdir. Asla yutulmamalıdır. Deriden veya mukozalardan absorbe olarak sistemik toksisiteye neden olabilir. Bu bakımdan absorbsiyonu önleyecek uygun önlemler alınmalıdır. Fenol buharlarının deriden ve akciğerlerden absorbsiyonu da sistemik toksisiteye neden olabilir. Gram-pozitif ve gram-negatif bakterilere, mikobakterilere ve bazı mantarlara karşı antiseptik ve dezenfektan etki gösterir. Sporlara karşı etkisi çok yavaş ve yetersizdir. Belirli bazı virüslere karşı da etkilidir. Asidik çözeltilerde etkinliği artar. %1 konsantrasyona kadar sulu çözeltileri bakteriyostatik, daha konsantre çözeltileri bakterisit etki gösterir. Fenol etkisini bakterilerin ve fungusların sitoplazma membranının geçirgenliğini artırak gösterir. Fenol sadece topikal olarak uygulanır.

Glicerol-Glycerine-Glycerol-85%: Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kok ulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin Çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP)'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Hazırlanışı: Cam havan içerisinde kalamin, çinko oksit, bentonit,sodyum sitrat gliserin ile iyice ezilerek yumuşatılır. Kaynatılmış soğutulmuş yaklaşık 70 ml distile su ilave edilerek havanda karekteristik şak şak sesleri duyulana kadar havan eli ile ezilerek harç hazırlanır. Daha sonra sıvı fenol ilave edilerek 100 ml hacme distle su ile tamamlanarak preparat sonlandırılır.

İyi hafta dileklerimle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat