Hiperhidroz Ayak Tedavisinde Aluminyum Klorür Losyonu

Değerli Meslektaşlarım;

Havaların ısınması ile birlikte Eczanelerimize gelen hastalarımızın ayak terlemesi şikayetlerinde kullanılan bir formülasyondan bahsedeceğim.

Fransa’da reçete edilen bu formülü inceler isek;

Rp 

Chlorure d’aluminium …… 30 g

Alcool à 95% ………………..30 g

Acide salicylique …………..2,5 g

Propylène glycol …………… 9 g

Formülde yer alan maddeler  

Aluminiumchlorid-hexahydrat, Aluminium chloratum cristallisatum, Aluminiumtrichlorid-6-Wasser, Alüminyum klorür hekzahidrat; Alüminyum klorür hiperhidroz tedavisinde kullanılan bir antiperspirandır (Ter salgılamasını inhibe edici etki gösterme). Genellikle %20'lik alkollü çözeltileri hazırlanır. Etki mekanizması; metal iyonlarının ter kanalına bağlanması ve kanal içine sızdıktan sonra buradaki PH nedeniyle jelleşmesi ve metal iyonlarının astrenjan (büzücü) etkilerinden dolayı ter kanalının tıkanması şeklinde açıklanabilir. Ter kanalı içindeki tıkaç 7-14 gün etkisini göstermekte bu etki;

  • Cildin kendini yenileme hızına
  • Kişinin temizlik alışkanlığına
  • Kişinin aktivitesine

bağlı olarak değişmekle beraber, maksimum etkinin oluşabilmesi için 10 gün sürekli kullanılmalı ve 10 günden sonra kullanım kesildiğinde 14.günde etkinin tamamıyla kaybolduğu gözlemlenmiştir.

Aethanolum-Alcoholum-Ethanolum-Spiritus vini: Eski çağlarda "yaşam suyu" olarak adlandırılmış ve pratik olarak hemen her hastalığa deva olduğuna inanılmıştır. Alkolün önemli bir özelliği de çoğu farmasötik formülasyonlarda sıklıkla kullanılan mükemmel bir çözücü  olmasıdır. Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder.

Alkol etkisini proteinleri pıhtılaştırarak ve lipitleri eriterek gösterir. Protein denatürasyonu bir miktar su varlığını gerektirdiğinden mutlak (%96) alkolün antimikrobik etkisi zayıftır.

Acidum salicylicum-Salicylsäure-Acide salicylique-Salisilik asit; Salisilik asit deskuamasyonu hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Tinea barbae, tinea capitis,  tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde kullanılmaktadır.  

Propylenglycolum-Propylenglycol-Methyl ethylene glycol; Propilen glikol farmasötik preparatlarda değişik amaçlarla kullanılan bir yardımcı maddedir. Özellikle sulu ortamda stabil olmayan ya da çözünmeyen ilaçlar için çözücü ve taşıyıcı olarak kullanılır. Gliserinden daha iyi bir çözücüdür. Nemlendirici özelliği nedeniyle topikal nemlendirici preparatlarda gliserin yerine kullanılır. Propilen glikol cilt ve mukoza membranlarında lokal irritasyon yapabilir. Aşırı duyarlık reaksiyonlarına neden olduğu bildirilmiştir. Propilen glikol hafif karakteristik bir tadı olan, berrak, renksiz, kokusuz ya da hafif kokulu, higroskopik bir sıvıdır. Su, aseton, alkol ve kloroformla karışır, eterde çözünür, sabit yağlarla karışmaz, fakat bazı esansiyel yağları çözer. Serin bir yerde ve hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işık ve nemden korunmalıdır.

Formülün hazırlanışı;Aluminyum klorür ve salisilik asit bir havan içerisinde iyice ezildikten sonra alkol ilavesi ile çözündürülür. Preparat propilen glikol ilavesi ile sonlandırılır.

Formül çoğunlukla yatma zamanı kuru cilde uygulanır ve sabah ter bezleri tam olarak aktif duruma geçmeden yıkanarak uzaklaştırılır. 1-2 hafta günaşırı tatbik edilmesi tavsiye edilen bu formül  daha sonra haftada bir kez uygulanmalı ve alınan cevaba göre  tedavi süresi altı aya kadar uzatılmalıdır.

Bu formüllerin etkisinin kısa süreli olduğunu hatırlamalıyız. Özellikle el, ayak ve koltuk altlarında hiperhidroz=aşırı terleme tedavisinde kullanılır. Aluminiumchlorid su ve  ethanol içerisinde  çözünür olan güçlü bir asittir. Dolayısıyla  güçlü bir irritandır. Alüminyum klorür özellikle nemli cilde uygulandığında tahriş meydana getirebilir, bu etki hidroklorik asid oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkar. Alkollü çözelti daha az irritan olduğundan formüllerde genellikle  mutlak alcohol.% 95 v / v tercih edilir. İrritan etkiyi önlemede  tedavi uygulandıktan sonra sabah çözeltinin uygulandığı bölgelere  %1 lik  hydrocortisonasetatcreme tatbik edilebilir.

İyi haftalar dileğiyle...

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat