Değerli meslektaşlarım, bu haftanın formülü Fransa’da reçetelerde yer alan oldukça etkili bir Akne Solüsyonu.

Akne; halk arasında 'sivilce' adıyla bilinen akne en sık karşılaşılan cilt problemidir. Her 100 yetişkinin 85'i bir dönem bu problemle karşılaşır. Akne ciltte bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır, normalde bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Fakat ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi sebebi ile tıkanır. Aknenin temel nedeni ise bu tıkanmadır.

Tüm akneler basit bir enfeksiyonla başlar!

Komedon yani sivilce başı, genişleyen kıl dipleri yağ, ölü deri hücreleri ve bakteriler ile tıkandığında oluşur. Çıplak gözle görülmeyen sivilce başı cilt yüzeyinin altında elverişli ortam bulduğunda iltihaplanarak gelişir. Deride hala yağ birikimi sürdüğünde bakteriler gözenek içinde şişkinlik yapmaya başlar. İltihaplanma çevredeki deride gittikçe artarken akyuvarlar bu davetsiz misafirle mücadeleye başlar.

Tüm sivilceler aynı yoldan başladığı halde değişik kişilerde değişik tepkiler ve şekiller görülebilir.


Akne Tipleri

1. İltihapsız Akne

Kapalı komedon veya beyaz başlı enfeksiyon: Eğer tıkalı gözenekler cildin altında kalırsa enfeksiyon kapalı komedon  veya beyazbaşlı enfeksiyon olarak adlandırılır. Bunlar genellikle derinin üzerinde ve küçük beyaz şişkinlikler halinde görülür.
 

Açık komedon veya siyah başlı enfeksiyon: Eğer tıkanıklık genişlemişse ve deri yüzeyine baskı yaparak şişmişse açık komedon veya siyah başlı enfeksiyon olarak adlandırılır. Koyu tıkanıklık kirden dolayı değil cildin melanin yerine koyu pigment üretmesinden dolayı oluşmuştur.
 

2. İltihaplı Akne

Papule: Cildin üzerinde küçük sert pembe şişkinlik olarak görülen ve yumuşak iltihaplanma şeklindeki akneye papule denir. Bunlar dokunmaya karşı hassas olup genellikle iltihapsız ve iltihaplı enfeksiyon arasında geçiş olarak görülür.

Pustule: Papule gibi küçük yuvarlak oluşumlardır. Papuleden farklı olarak açıkça iltihap oluşur ve cerahat içerir. Bunlar, esas olarak kırmızı olup ortaları sarımtırak veya beyazdır. Pustule çoğunlukla fazla miktarda bakteri içermez. İltihaplanma genellikle serbest yağ asitlerinin oluşturduğu kimyasal tahriş nedeniyledir.

 

3. Nodül veya Kist

Geniş ve genellikle çok ağrılı olan nodüller derinin içlerinde, irin dolu iltihaplı oluşumlardır. Bir komedon  içeriğinin etrafındaki derinin içine yayıldığı ve lokal bağışıklık sistemi devreye girerek cerahat ürettiği zaman nodüller gelişir. Akne oluşumunun çok şiddetli olması durumunda nodül içeriği derin kist halinde sertleşerek haftalarca ya da aylarca direnebilir. Nodüller de kistler de genellikle derin yaralar açar.

4. Akne Conglobata

Akne oluşumunun, esasen kalça arkasında gelişen, seyrek görülen ama ciddi bir şeklidir. Şiddetli bakteriyel enfeksiyon olarak pustul ve nodüllere ilaveten ortaya çıkar.

Akne Semptomları

Siyah noktalar (yağ bezelerini tıkar)
Sivilceler
Acıyan veya içi irinle dolu kırmızı şişlikler
Kist ve nodüller: Kist, cilt altında oluşan şişliktir. Sivilceden daha büyük olur.
 

Sivilceleri  sıkmaktan, kopartmaktan, kaşımaktan, ve sürtmekten sakınılmalıdır. Bu hareketler iz kalmasına neden olabilir.

Formülümüze dönecek olursak,

Rp

Iode      ………………... 2 g                                  

Soufre sublimé …….…2 g

Acide salicylique ….…2 g

Alcool  60%  ….ad 100 ml

 

Formülde yer alan maddeleri inceleyecek olur isek;

Iode- jodum- İodum-Iode T.K.: İyot keskin yakıcı kokulu, metalik görünümde, menekşe gri-mor veya grimsi-siyah renkte kolay kırılan pulcuk veya küçük kristaller halinde bulunur. İngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Alkol ve kloroformda çözünür; gliserolde yavaşça çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Suda 1:3000, alkolde 1:13, gliserolde 1:80 oranında çözünür; kloroform ve eterde serbestçe çözünür; iyodür çözeltilerinde çözünür. Aseton ile yakıcı ve tahriş edici bir bileşik oluşturur. İyod  güçlü bakterisit etki gösterir. Mantarlar, virüsler, protozoalar ve sporlara karşı etkilidir. İyot virüsler dahil bütün mikroorganizma türleri ve sporlar üzerinde düşük konsantrasyonlarda bile öldürücü etki gösterir. İyot cilde uygulandığında yavaş bir şekilde absorbe olur. Ödemli deriye sürülmemelidir.

Sofre sublime-Kükürt-Sulfur depuratum: Kükürt değişik ülkelerin farmakopelerinde yer alır. Monograflar çoğunlukla Çöktürülmüş Kükürt (Precipitated Sulphur; Milk of Sulphur) ve Süblime Kükürt (Sublimed Sulphur; Flowers of Sulphur) başlığı altındadır veya her ikisi de ayrı ayrı bulunur. Bazı farmakopeler Yıkanmış Kükürt (Washed Sulphur) başlığı altında amonyakla yıkanmış süblime kükürtü tarif eder. Kükürt keratolitik, hafif antiseptik, hafif antifungal ve antiparazitik etkilidir. Daha uygun ve daha etkili ilaçlar bulunmasına rağmen, akne, kepek, seboreik olgular, uyuz ve yüzeyel mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Deride iyileştirici ve desikan (kurutucu) etki gösterir. Çöktürülmüş kükürt soluk sarı renkte, çok ince, kokusuz, amorf veya mikrokristalize bir tozdur. Pratik olarak suda çözünmez; karbon disülfit'te 1:2 oranında yavaşça çözünür (çözünme çoğu zaman tam olmaz); zeytin yağında 1:100 oranında çözünür; alkolde çok hafif çözünür. Süblime kükürt sarı renkte, ince, kristalize, hafif kokulu bir tozdur. Pratik olarak su ve alkolde çözünmez; zeytin yağında az çözünür.

Acide salisilique-Acidum salicylicum-Salicylsäure-Acide salicylique-Salisilik asit: Salisilik asit deskuamasyonu (herhangi bir şeyin dış yüzeyinin soyularak pul pul dökülmesi) hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Akne tadavisi ve Tinea barbae, tinea capitis,  tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde de kullanılmaktadır.  

ALKOL- ETHANOLUM DILUTUM-DİLUE ETANOL

Dilüe Etanol, etil alkol ve su karışımıdır. Yüzde 69,1 h/h den az ve yüzde 71,0 h/h den çok, yüzde 61,5 a/a tan az ve yüzde 63,5 a/a tan çok C2H6O ihtiva etmemelidir.

Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder.

Formülün hazırlanması:

Saat camında tartılan iyot cam havanda iyice toz edilir. Süblime kükürt ve salisilik asit ilavesiyle cam havanda toz edilen maddelerin üzerine 60 C lik alkol ilavesiyle çözündürülür. Formülasyon 60 C lik alkol ile 100 ml’e tamamlanır.

Hava geçirmeyen şişelerde ısı ve ışıktan uzakta saklanmalıdır. İodun irritasyon özelliği dikkate alınarak önce dar bir bölgeye uygulanmalı gerekirse formül 60 C lik alkolle seyreltilmelidir.

İyi haftalar dileğiyle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat