En Son Ne Zaman Birilerinin Size Yalan Söylediği Hissine Kapıldınız?

Yalan makineleri konusunda tanınmış bir uzman olan Stan Walters size gerginliğin, stresin, kaçamaklı yanıtların ve düpedüz söylenen yalanların işaretlerini veriyor ve bir yalanı yakaladığınızda durumla nasıl baş etmeniz gerektiğini açıklıyor.

Göz teması ve benzer ayrıntılarla dürüstlüğü yargılama hatasından sakının
Bir yalanı yedi adımda ortaya çıkarın
Satış elemanı veya hizmet veren bir çalışanın aslında ne düşündüğünü anlayın
Dostlarınız, sevgiliniz, çalışma arkadaşlarınız ve karşılaştığınız herkesle açık ve hayranlık uyandırıcı bir iletişim kurmak için neler yapabileceğinizi öğrenin
Bu stratejilerle yalanları tanıyarak ve daha önemlisi gerçekleri elde ederek ilişkilerinizi ve iletişiminizi geliştirebilirsiniz.

Stan B. Walters Kimdir

Stan B. Walters ABD’de firmalara, sektöre ve yasa uygulayıcı birimlere görüşme ve sorgulama hizmeti ve eğitimleri sunmaktadır. Savunma Bakanlığı, Göç ve Muhaceret Dairesi, Narkotik Teşkilatı ve Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Birimi’nin yanı sıra birçok Polis akademisi ve Federal ajansta eğitimler vermektedir. Walters aynı zamanda Amerika Poligraf Birliği’nin üyesidir.

 

 

Stan B. Walters amca,bize bir yalanı nasıl 7 adımda ortaya çıkarabileceğimizi,iyi iletişim taktiklerini ve nasıl bize yalan söylenemeyeceğini başkalarına hissettirebileceğimizi anlatıyor kitapta.

Kurallar ve Temel ilkeler:

  1. Bir kişinin diğer özel davranışlarını saptamadan önce,değişmez veya normal davranışlarını saptamalısınız.
  2. Kişinin değişmezlerinde meydana gelen bir değişikliği bulmaya çalışın;Yeni bir davranış veya dikkat çekecek şekilde duran veya değişen mevcut davranış.
  3. İnsan iletişimi her biri içten ya da dıştan gelen bir uyarana tepki olan,pek çok sözlü ya da sözsüz davranışın karmaşık etkileşimidir.
  4. Belirli bir konuya verilen tutarlı bir tepki,yalan söylendiğinin göstergesi olabilir.
  5. Becerilerinizi en verimli şekilde kullanabilmek için,konuşmalara peşin hükümsüz yaklaşın.önyargılar ve yanlış yorumlamalarla yapılan incelemeler güvenilir değildir.
  6. Sİz uyaransınız ve bazı davranışlarınızın gözlemlerinizi bozacak şekilde diğer kişinin davranış ve tepkilerini etkileyebilir.
  7. Herhangi bir sonuca varmadan önce,gözlemlerinizi gözden geçirmeniz ve elde ettiğiniz verileri çapraz kontrole tabi tutmanız gerekir.

Tepkisel Davranışlar

  • Kabullenme:Kabullenme,yalan söylendiğinin kabullenilmesi sonrası gelebiletesi yüksek cümlelerdir.Örnekler;Sınavdan kalmış mı sayılacağım,İşimi kaybetme ihtimalim var mı,Maaşımdan kesecek misiniz,Sırf şunu atlatalım diye suçu üstleniyorum,yalan söyleyip ben yaptım mı dememi istiyorsun? gibi cümleler.
  • Uzlaşma:Yalan söylemenin daha yumuşak bir biçimidir.Örnek uzlaşma cümleleri;Çok hızlı gitmiyorduk,o kadar hızlı vurmadım.Yalan söylerken dini kullanmak,örnekler;Tanrı şahidim olsun ki,Tanrı adına yemin ederim ki,Babamın mezarı üzerine yemin ederim.Ya da Dini liderlerin,düşünürlerin resimlerini göstermek,dini bir gruptaki yerini göstermek,sizinle veya sizin için dua etmeyi önermek gibi..Kişisel ahlakından bahsetmek,örnek cümleler “ben böyle bir insan değildim,eski bir izci böyle yapmaz,böyle bir şeye tenezzül etmem gibi.

·                     İnkar Etme:Gerçeğin doğrudan reddedilmesidir.Örnekler;Hatırlayamıyorum,hatırladığım kadarıyla,Bana güven,neden yalan söyleyeyim,Yalan söylemek için bir sebebim yok,Sana karşı dürüst olacağım,Bu hatayı çok nadiren yaparım,Temelde bütün olanlar bunlar,Sana garip gelebiliyor olabilir ama..Neden böylesine manyakça bir şey yapayım,İnsan nasıl böyle bir şey yapabilir,Herkes aynısını yapıyordu,Kim olsa aynı şeyi yapardı.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat