Yeni meslek yayınları arasında bir de anı kitabı var...
“MAA-DEM - Çocukluk, gençlik ve meslek anıları” başlığıyla yayımlanan kitap İstanbul Eczacılık Fakültemizin 1960 mezunlarından, 1933 doğumlu rahmetli Yavuz Selim Budak’ın hatıralarını içeriyor. Aşağıdaki satırlar bu kitaptan:
“Fabrikaya gittiğimizde orta yaşın üstünde sevimli bir beyle karşılaştık. Bizi çok iyi karşıladı. Laboratuvara yanımızda telefon etti ve “size iki genç gönderiyorum onlara iş verin, çalışacaklar” dedi. Ayrıca bize elli lira para verdi. “Bununla kendinize beyaz gömlek alın, sizin gömlekleriniz eskimiştir” dedi. Kendisi de eczacı olduğu için okulda laboratuvarlarda giyilen gömleklerin bir süre sonra asitler nedeniyle kalbura döndüğünü biliyordu…”
*
“Bir gün fabrika sahibi Kemal Bey gelmişti, onunla konuşuyoruz. “Kemal Bey” dedim “biz efervesan granüller yapalım. Soğuk suya atılınca gazoz gibi olsun”. Kemal Beyin yanıtı gayet kısa idi “İlahi Yavuz” dedi, “sen bana eczanede gazoz mu sattıracaksın?”
*
“İşe ilk başladığım günlerde Belediye’den Başhekimliğe yazılan resmi bir yazı ile sokak hayvanlarının itlafı için zehir olarak kullanılmak üzere kimyasal madde istediler. Hastane eczanesindeki sarf malzemesinin sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına mahsus olduğunu belirterek bu talebi reddettim.”
Arka kapağındaki nota göre kitap Eczacı Yavuz Bey’in Onuncu Yıl Marşı’nın okunduğu sene dünyaya açılan gözlerinden, 1940’ların mahrumiyetini, 50’lerin demokrasi macerasını, 1970’lerin siyasî sürgünler mezalimini çocuk, sevgili, baba ve bürokrat bakışlarıyla, hep sevgiyle anlatan anılarını içeriyor.
Kitabı Eczacı Yavuz Budak’ın oğlu Prof. Dr. Ali Cem Budak yayına hazırlamış. Budak kitaba bir de ile “Bir siyasî sürgün olayının tahlili” başlıklı yine kısa makale ilave etmiş.
Filiz Kitabevi’nden çıkan kitap 156 sayfa, kapak fiyatı 50 TL.