Yunus Emre Enstitüsü, 12 Aralık'ta CRR'de düzenleyeceği ücretsi 'Farklı Diller Ortak Ezgiler' konserinde izleyicileri kültürlerarası müzik yolculuğuna davet ediyor. Konserde Züleyha, Eda Karaytuğ, Mehtap Demir, İmran Salkan'dan oluşan Yedi Cihan Kadınları grubu Anadolu'da kök salmış farklı kültürlerden şarkılar sözleyecek.
 
 
Türkiye kültürünü tanıtmak amacıyla 30’u aşkın ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, ‘Farklı Diller Ortak Ezgiler’ başlığı altında 2015 yılı boyunca da davem edecek bir dizi yurtiçi lansman konseri düzenleyecek. Ücretsiz gerçekleştirilecek konserlerin ilki 12 Aralık Cuma akşamı İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndayapılacak. Gecede Anadolu’da yaşayan farklı kültürlerden şarkılar söyleyen Yedi Cihan Kadınları grubu sahneye çıkacak. Osmanlı makamlarından ve yerel halk müziklerinden örnekler sunan Yedi Cihan Kadınları, 10 kişilik saz heyetiyle toplam 14 kişilik bir ekip. Solist olarak Eda Karaytuğ, Mehtap Demir, İmran Salkan ve Züleyha’nın yer aldığı grup, Türkçeden Azericeye, Arapçadan Kürtçeye, Balkan coğrafyası dillerinden Türkmen ve Çerkez ezgilerine, Gürcü ve Ermeni melodilerine uzanan geniş müzik yelpazesini sahip. 
 
YEDİ CİHAN KADINLARI 
 
 
DR. MEHTAP DEMİR: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi, etnomüzikolog-halk müziği yorumcusu.Yayımlanmış 4 solo albümü var. Yahudi sanatçı Roza Eskenazi ve rebetiko müziği hakkındaki ‘Benim Tatlı Kanaryam’ adlı belgeseli birçok festivalde ödül kazandı. Ahıska köklerine olan vefası ve Türk dünyası müziklerine olan ilgisi Uygur’dan Makedonya’ya halk türkülerini söylediği ‘Söyle Mehtap’ albümünde buluştu. 
 
ZÜLEYHA: Genç yorumcu Züleyha, 2011 yılında 10 dilde ‘Livaneli Şarkıları’ söylediği albümle müzik hayatına merhaba dedi. Kürt açılımının olduğu bir süreçte çıkan bu albümle epey ses getiren Züleyha, 2012 yılında Kalan Müzik yapımı ‘Anadolu Ağzı Kadın Türküleri’ albümünü çıkardı. Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı’na destek vererek yol aldığı bu çalışma da hayli ilgi görmüştü. 
 
EDA KARAYTUĞ: Kültür Bakanlığı İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu sanatçısı. ‘Gönülden’ adlı solo albümünün yanı sıra Itri gibi Dönem bestekarlarının icra edildiği albümleri var. Osmanlı makam müziğinin yanı sıra köklerinin Suriye’den gelmesiyla Arapça söylediği eserler onu ayrıcalıklı kılmakta. Cumhurbaşkanlığı özel davetlerine solist olarak katılmakta. 
 
İMRAN SALKAN: Makedonya’dan Türkiye ye göç etmiş bir ailenin kızı olan İmran Salkan, kökenlerinin hüzünlü, coşkulu, renkli şarkılarını seslendirme arzusuyla Balkanlara ait zengin bir repertuar oluşturarak farklı orkestra ve projelerde solistlik yaptı, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli festivallerinde konserler verdi. Selim Sesler Trakya Grubu, Serkan Çağrı Rumeli Band gruplarında solistlik yaptı. Trakya, Ege, Anadolu ve Balkanların her köşesinden, farklı dil (Arnavutça, Boşnakça, Makedonca, Bulgarca, Yunanca, Türkçe) ve kültürlere sahip bu toprakların geleneksel halk türkülerini, orijinal dillerinde seslendiriyor.
 
 
 
 
 


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat