SAĞLIK KİTAPLARI

Sağlık ile ilgili yayınlar

Milyonlarca yıldır dere tepe demeyip üzerinde yaşadığımız, canı çıkana kadar kullandığımız vücudumuz son yüzyıldır ilgimizi çekmeye başladı nihayet. Sağlıklı ve uzun yaşam, spor, beslenme her gün duyduğumuz, okuduğumuz, en az bir dakika düşünüp birazcık da olsa uygulamaya çalıştığımız bilgiler oldu. Hava durumu kadar elzem bir bilgi; ne yiyilecek, içilecek, nasıl korunulacak, kaçınılacak! Adeta sağlıkla ilgili bir devrim oldu insanoğlunun bilincinde ve bu giderek bir evrim yaratıp uzun ve sağlıklı yaşamın sınırlarını zorlamaya başladı.

Prof.Dr.Pınar Aydın

Sağlığın bir hak olması, insan olmanın doğal bir paydası olma halini aldı; fakir zengin, okumuş cahil kim tarafından olduğu fark etmeksizin talep edilen bir hak oldu. Hatta insanların hükümetlerden, yöneticilerden talep ettikleri isteklerin başında gelir oldu, elde edilenlerin değerinin anlaşılmasında önemli kıstaslarından biri oldu sağlık. Varlığı, eşitlik göstergelerinden biri, yokluğu, eşitsizliğin ve geri kalmışlığın bir işareti, talebi ek taleplerin haklılığının kanıtı, hatta tartışılmaz haklılık kıstası oldu. Herkes ’ben de’, ’benim de’, hatta ’önce benimki’ ve illaki ’benimki’ der oldu, ’az da olsa benim de olsun’ denir oldu. ’Ölmesem olmaz mı?’ diye düşünülür oldu gizliden gizliye, dahası açık açık. >

Kısacası sağlık politik, toplumsal ve ekonomik bir kıstas ve hak ölçütü oldu, olması gerektiği gibi, sağlıklı bir biçimde. Gelgelelim neyin sağlıklı neyin sağlıksız olduğu konusu hâlâ tartışmalı. Kanıtlar, araştırmalar her gün bizi şaşırtmaya devam etmekte, hiçbir bilgiyle yetinilmemekte her gün yenileri araştırılmakta, bir bilgiden emin olunduğu anda kuşku da başlamakta. Doğrudan tıp bilminin ilgi ve bilgi alanıydı sağlık. Artık hekim ve tıbbın tekelinde bir anlaşılmaz, bilinmez, ulaşılmaz bilgiler yumağı olmaktan çıkmakta, herkesin malı olmakta. Artık herkesin bir ’doğru’ bildiği var; kaynağı önemsiz, gazete yazısı, komşu deneyimi, arkadaş tavsiyesi, televizyon konuşmacısının sözleri, hepsi kendinden menkul değeri ile bir anda herkesin oluyor.

Ülkemizde de sağlık alanında giderek artan sayıda ve genişleyen yelpazede yayınlar yapılmaya başlandı. Bu yazıda bu yayınlardan bir buket sunulmaktadır. Hem sözden çok güncel kanıta dayalı bilgilerin hem de üretilen yayınların önemi ve değeri vurgulanmak istenmektedir. Konusunun uzmanı olanların halka yönelik olarak yazdığı kitaplar, bu konudaki ilk yazı olduğu için yayınlanma yılı gözetilmeksizin sizin için gözden geçirilmiştir. Ayrıca, sağlık konulu dergiler ve portallar ile TV programları da listelenmiştir. Haliyle baskısı tükenmiş veya listede eksik kitaplar olabilir; yayından kalkan TV programları da olabilir. Gündemi hızlı değişen bir ülkede yaşıyoruz ne de olsa!

 

Erişkin sağlığı ile ilgili bilgi veren kitaplar

İlkyardım El Kitabı / Dr. Nazan Serenli / Mozaik Yayınevi / 2007 / 232 s.

Her türlü kaza, acil durumda hekim olmayanların yapabileceği ilkyardım ve tedaviler anlatılıyor. Keşke okullarda okutulsa, her evde bulunsa. Orijinal olması en güzel tarafı.

İlkyardım / Dr. A.Thygerson, Dr. B.Gulli, Jon R. Krohmer / Çeviren: Dr. Çiğdem Karahasanoğlu Özkan / Gelecek Atölyesi / 2008 / 252 s.

Tıbbi bilgisi olmayan insanların anlayabileceği bir dille hazırlanmış ilkyardım uygulamalarını, resimlerle anlatan bu kitap, acil müdahale ve ilkyardım gerektiren durumlarda hayat kurtaracak değerde. Kitabın amacı, herkesin başına gelebilecek bir kaza anında ya da hayati tehlike oluşturan koşullarda, hayatı kurtarmak ya da durumun kötüleşmesini önlemek için acilen yapılması gerekenlerin, önceden bilinmesini sağlamak. Keşke bu bilgiler aşı yapar gibi herkese öğretilse.

Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey -Şekerli Yaşam- / Prof. Dr. Metin Özata / Epsilon Yayınevi / 2006 / 172 s.

Şeker hastalığını (diyabetes mellitus) bilmeyen yoktur. Tedavisi de, onunla yaşamak da zordur. Kitap şeker hastası oldum diye korkuya kapılmamamız gerektiğini, şeker hastası olduğunuz halde mutlu yaşayabileceğinizi ve bunlar için neler yapmanız gerektiğini anlatıyor.

Diyabetle Kaliteli Yaşam Rehberi / Prof. Dr. Metin Özata / Gürer Yayınları / 2009 / 176 s.

A’dan Z’ye diyabet. Aklınıza gelmeyecek sorular bile var. Kitapta Diyabetli ne yemeli ne yememeli?, Diyabette hangi spor?, Diyabet ve cinsel yaşam, Diyabetlinin hamileliği, Gece kan şekeri düşüklüğü gibi konular anlatılıyor.

Diyabetlinin 365 Günü / Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Yrd. Doç.Dr. Zeliha Koç / Fastbook Yayınları, 2009/ 250 s.

Diyabetle ilgili kitapları okudunuz ama hâlâ kendinizi yalnız mı hissediyorsunuz; işte size diyabetin tanısından tedavi yöntemlerine her gün karşılaşılabilecek özel durumlarda yapılması gerekenlerden komplikasyonlara, bakım ilkelerinden beslenmeye, sosyal aktivitelere ilişkin önerilerden yemek tariflerine, diyet örneklerinden hastalığın yönetimine kadar pek çok konuda arkadaşlık edecek bir kitap.

Diyabet / Dr. Thierry Brue / Çeviren: Dr. Yeşim Türkmenoğlu / Gelecek Atölyesi / 2008 / 160 s.

Kitabın amacı, hastalara ve hasta yakınlarına, diyabeti her yönüyle anlatmak, sorunlarla savaşmalarında onlara yardımcı olmak ve hayatlarını kolaylaştıracak öneriler sunmak.

İyi Ki Diyabetliyim: Sağlıklı Yaşıyorum / Dr. Şebnem Güneyman/ Gita Yayınevi /2010 / 95 s.

Diyabetle tanışıp ona ısınmanızı sağlayacak samimi ve inandırıcı bir kitap. Çünkü yazarının kendisi diyabetli, düşman onun da düşmanı, onu tanıyor, biliyor. Özellikle sonunda diyabetli olduğunu kabul etmek zorunda kalmış ama içten içe çok korkan, bu nedenle de durumu inkâr eden diyabet hastalarına hararetle öneririm.

Bir Diyabetliden Bir Diyabetliye 250 Küçük Öneri / Dr. Şebnem Güneyman / Gürer Yayınları / 2008 / 80 s.

Diyabetlilerin merak ettiği konuların 250 öneri halinde özetlendiği minik bir kitap. Uzun yıllardır diyabetiyle sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürmeyi başarmış olan yazar, > bilgi ve deneyimlerini diyabetlilerle paylaşıyor onlara önerilerde bulunuyor, diyabetle sağlıklı ve uzun bir yaşamın ipuçlarını veriyor. Samimi, kolay anlaşılır; öneririm.

Diyabeti Nasıl Yenilgiye Uğratabilirsiniz? (Harvard Tıp Okulu’nun Kılavuzluğunda) / David M. Nathan, Linda M. Delahanty / Ümit Şensoy / Optimist Yayınları / 2010 / 120 s.

Diyabetle baş etmenin yollarını anlatan bir kitap. Yazış üslubu size uyarsa ne âlâ, uymazsa kitabın kaynağının bizim kültürümüzden farklı olduğundandır, canınızı sıkmayın.

Hipertansiyon / Kontrol Sizde / Prof.Dr.Martin Middeke / Çeviren: Dr.Çiğdem Özkan / Gelecek Atölyesi / 2009 / 192 s.

Bu kitabın hedefi, tansiyonunuzu kontrol altında tutmanın en kolay ve ’sizin için’ en doğru yollarını öğretmek. Bu kitap sayesinde, hipertansiyon açısından risklerinizi gözden geçirecek ve kitabı elinize aldığınız andan itibaren, kendinize ’yeni bir yol’ çizme cesareti bulacaksınız.

Sorularla Hipertansiyon / Doç. Dr. Şekip Altunkan / Cinius Yayınevi / 2010 / 256 s.

Hipertansiyon ile ilgili olarak güncel ve pratikte kullanılabilecek birçok bilgi içeren kitabı, her hastalığın kişiye özel olduğunu ve tedaviye ancak hastanın doktorunun karar verebileceğini de vurguluyor. Kolay anlaşılır ve hipertansiyon hastalarına çok yardımcı olabilecek bir kitap.

Kalbinize Sahip Çıkın / Murat Kınıkoğlu / Doğan Kitap / 2009 / 196 s.

Kalp hastaları ve kalp hastası olmak istemeyenler için rahat okunan, önemli ve uygulanabilir bilgiler içeren bir kitap. Stent, balon, by-pas ve anjiyoya ’evet’ demeden önce, hatta kalp hastalığına yakalanmadan önce bu kitabı mutlaka okuyun.

Kalp Krizini Önlemek -Nedenleri ve Önüne Geçme Yolları- / R. S. Blumenthal, S. Margolis / Çeviren: Gülay Engin / Optimist Yayınları / 2009 / 140 s.

100 yıllık bilgi ve deneyime sahip Johns Hopkins Hastanesi ile Anadolu Sağlık Merkezi’nin işbirliği çerçevesinde hazırlanmış olan bu kitap kalp krizi nedir, nasıl anlaşılır, tedavi edilir, ama daha önemlisi nasıl önlenir sorularına cevap veriyor.

Kalbimizi Dinleyelim / Prof.Dr. E. Murat Tuzcu / Doğan Kitap / 2010 / 349 s.

Kalp hastalıklarının nedenleri, korunma ve tedavi yöntemleriyle ilgili ciddi bir uslupla yazılmış, görselleri bol bir başucu kitabı. Sedat Ergin önsözünde, ’Prof. Dr. Tuzcu’nun en büyük başarısı, kalple ilgili en zor konuları bile benzetmelerle anlatabilmesidir. Kalp krizine yol açan bir damar tıkanıklığını anlatırken, plakların damarı tıkadığından söz edilebilir. Ama bunu trafikte yolun kapanması nedeniyle arabaların yığılması benzetmesiyle tamamlayınca konu çok daha anlaşılır hale geliyor’ diyor.

Tansiyonunuzu Nasıl Düşürürsünüz? / Aggie Casey, Herbert Benson / Çeviren: Saadet Özkal / Optimist Yayınları / 2008/184 s.

Hipertansiyon ile ilgili genel bilgiler veren bir kitap. Kan basıncının ne olduğu, neden yükselip alçaldığı; yükselmesinden ne zaman endişelenmek gerektiği; kan basıncını düşürmek ya da sabit düzeyde tutmak için uygulanması kolay diyetler ve beslenme kılavuzları ile egzersizler ve doğal ilaçlar da anlatılıyor.

Önce Kalbim / Doç.Dr. Ayşe Emre / Merkez Kitaplar / 2006 / 196 s.

Bir doktordan; anlaşılır, güler yüzlü ve iç acçıcı yaklaşımla kaleme alınmış önemli bilgiler içeren bir kitap. Yazarın kadın olması kitabın şefkatli olmasını sağlamış.

Tiroit Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey / Prof.Dr. Metin Özata/ Epsilon Yayınevi/ 2005 / 230 s.

Tiroit bezi boynumuzda bulunan ufak ama etkisi büyük bir organımızdır. Kitabın anafikri, endokrinoloji uzmanı doktorunuzun kontrolü altında, tiroit hastalıklarını daha kolay yenmenize, bilinçlenmenize ve sağlıklı bir yaşam sürmenize destek sağlamak.

Guatr ve Tiroid Rehberi / Prof. Dr. Metin Özata / Gürer Yayınları / 2010 / 78 s.

Tiroid bezi ve onun hastalığı olan guatr hakkında kısa, öz ve güncel bilgiler. Kolay anlaşılıyor; yazarın popüler sağlık kitapları yazmadaki deneyimi bu kitapta da kendini belli ediyor.

MS ile Yaşamak / Prof. Dr. Rana Karabudak / Aşina Kitaplar / 2006 / 80 s.

Mültipl Skleroz (MS) ile yaşayanlar bilir; beyin, beyincik, omurilik ve görme sinirlerini etkileyebilen zor bir hastalıktır. Bu kitap, hastalığı doğru tanımanın yollarını, MS ile kaliteli bir yaşamın yöntemlerini ve belirtilerle mücadele araçlarını aktarıyor. Bu konuda bildiğim kadarıyla yazılmış başka da Türkçe kitap yok.

Afazi, Apraksi, Dizartri -Dil ve Konuşma Terapisi Alıştırma Kitabı- / Yrd. Doç. Dr. İlknur Maviş, Prof. Dr. Seyhun Topbaş / Detay Yayıncılık / 2007 / 168 s.

Afazi, Apraksi, Dizartri beyin hastalıklarına bağlı konuşma bozukluklarıdır. Bu kitapta bu tip sorunları olanlar için egzersizler anlatılmakta. Konuşma bozukluğu olanlar için çok değerli bir arkadaş olacaktır.

Bellek -Belleğinizi Güçlendirmek ve Hızlandırmak Elinizde- / Peter Rabins / Çeviren: Özlem Tüzel Akal / Optimist Yayınları / 2009 / 128 s.

Aslında üzerinde çok kitap yazılması ve çok konuşulması gereken bir konu; çünkü hafıza bozukluklarının bir kısmı geciktirilebilir hatta engellenebilir. Bu açıdan çok değerli bir çalışma.

Baş Ağrısı, Migren ve Nevralji / Andreas Peikert / Çeviren: Rüstem Aziz Mümin / Optimist Yayınları / 2006 / 204 s.

Değişik tipte baş ve vücut ağrılarının tümü zor hastalıklardır. Bu kitap tedavi değil elbette; ama yine de içinde pratik ve yararlı bilgiler var.

Ağrısız Hayat / Dr. R. Reining, Dr. A. Schweiger / Çeviren: Dr.Çiğdem Özkan, Dr.Nilüfer Coşkun / Gelecek Atölyesi / 2009 / 176 s.

Yazarlar, ağrı kaderiniz değildir, diyor. Kitap, ’Ağrı nedir?’, ’Ağrının nedenleri nelerdir?’, ’Ağrı ile nasıl mücadele edilmelidir?’ gibi soruların cevaplarını veriyor ve okura, ağrıyı tanıma, anlama ve tedavi sürecinde etkin rol alabilme olanakları sunuluyor. Gerçekten de içinde yararlı bilgiler buldum.

Kolay Yollarla Ağrı Tedavisi / Chris McLaughlin / Çeviren: Aynur Mutlu / Arkadaş Yayınevi / 2008 / 112 s.

Kolay Yollarla Ağrı Tedavisi’nde, anlatılan yöntemlerin temelinde, ağrıyla mücadelede etkili gevşeme ve rahatlama teknikleri yer alıyor. Masaj tekniklerinden refleksoloji uygulamalarına, gevşetici egzersizlerden homeopatik ilaçlara, psikolojik terapilerden ağrı kliniklerine kadar ağrıyla mücadelede etkin olan uygulamalar anlatılıyor. Bol resimli bu kitapta, hem egzersizler hem de evde yapılabilecek tedaviler bilimsel biçimde sunulmuş.

Sırt Ağrılarına Çözümler / Dr. Jenny Sutcliffe / Çeviren: Erdem Kamil Yıldırım / Arkadaş Yayınevi / 2008 / 112 s.

Özellikle sırt ağrılarına her türlü çözümün bilimsel yaklaşımla sunulduğu bu kitapta, bol resimli ve pratik bilgiler içeren öneriler var. Ağrınız yaşam kalitenizi düşürüyor, onu nasıl önleyeceğinizi bilemiyorsanız ve kendinizi çaresizlik içinde hissediyorsanız, bu kitap sizin için demektir.

Depresyon / Banu Akman / Mozaik Yayınevi / 2009 / 104 s.

Öncelikle depresyon nedir, sonra da nasıl baş edilir? Tıbbi tedaviye alternatif değil ama yardımcı bir bakış açısı sunuyor. Kendinizi yalnız ve çaresiz hissetmenize engel olabilir.

Astım ve Alerji / Tevfik Özlü / Timaş Yayıncılık / 2007 / 144 s.

Modern yaşamın en yaygın görülen sağlık problemlerinden biri de, astım ve alerji. Yazar ’Astım ve Alerji’ ile kişilerin hastalıkları hakkında bilgi kazanmalarına, tedaviye inanç ve uyumlarının artmasına, yaşam kalitelerinin yükselmesine ve tedavi maliyetlerinin düşmesine katkı sağlamayı amaçlanıyor.

Nefes Hayattır -KOAH ile Mutlu ve Sağlıklı Yaşama Rehberi- / Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta / Doğan Kitap / 2009 / 204 s.

Sigara kullanımı ve diğer nedenlere bağlı akciğerde sorunu olanlar için önemli bilgiler içeren bir rehber. Konu, malum güncel; sorun güncel; hâlâ sigarayı bırakamadıysanız veya bırakmanıza rağmen etkileri size bırakmadıysa bu kitaptan yararlanırsınız.

Sinüziti Yenmek -Niçin Sinüzit Oluyoruz? / Doç.Dr.Cem >Altındağ / Doğan Kitap/ 2008 / 184 s.

Sık sık sinüzit olan ve bu yüzden baş ağrısı çekenler için ideal bir kaynak. Sinüzitin tekrarlamaması ve eğer tekrarlarsa neler yapılması gerektiği anlatılıyor. Baş ağrınız gerçekten sinüzite bağlıysa yararlanacağınız bir kılavuz.

Sinüslerinizi Nasıl İyileştirebilirsiniz? / Ralph Metson, Steven Mardon / Çeviren: Özlem Tüzel Akal / Optimist Yayınları / 2008 / 128 s.

Kimin aklına gelmiş yazmak dedirtecek şaşırtıcı bir konu, ama uçakta veya klima önünde ve kışın sokakta ısıtma makinelerinin altında sigara içerken baş ağrısı çeken o kadar çok insan var ki.

Göz Kitabı / Prof. Dr.Pınar Aydın / Arkadaş Yayınevi / 2010 / 264 s.

Bilgi: Göz, görme, çocuklarda ve büyüklerde göz muayeneleri, hastalıkları, genel tedavi prensipleri ve korunma yöntemleriyle ilgili kolay anlaşılabilir dilde yazılmış bir kitap.

Cilt Sorunlarına Çözümler / Ricki Ostrov / Çeviren: Esra Davutoğlu / Arkadaş Yayınevi / 2008 / 112 s.

Güzellik için yüz bakımı da dahil deriyle ilgili tüm bilgiler, hastalıkları ve tehlikelerden korunma yöntemleri. Bol resimli, rahat okunabilir arkadaş tipi bir kitap. Sadece genç kızlar için değil herkes için!

Kanser Tedavisinde 110 Yöntem / Dr. György Irmey, Anna-Luise Jordan/ Çeviren: Sadık Usta/ Gelecek Atölyesi / 2008 / 224 s.

Kanser ne kadar ürkütücü olsa da hastalığın üzerine yürümek, tanı koyulduğu andan itibaren hastalığı öğrenmek ve tedavi yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Bu kitapta, dünyada kanser tedavisinde uygulanan yöntemler sunulmuş. Kitabın amacı, kanser hastasının ve hasta yakınının tedavi yönteminin kararına ve tedavi sürecine hekimle birlikte katılabilmesini sağlayacak bilgileri vermek.

Domuz Gribi -Dünyadaki Yeni Grip Salgını / Prof. Dr. Dilek Arman / Eflatun Yayıncılık / 2009 / 62 s.

Geçen kışı domuz gribi kadar korkusu ve aşısıyla geçirdik. Neredeyse magazin haberlerinin önüne geçmeyi başaran domuz gribi bir daha gelmeye kalkarsa ilk ağızdan bu kitaptan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Anne Çocuk Sağlığı / Dr. Hakan Turan, Dr. Sedat Cömert / Kök Yayıncılık / 2005 / 88 s.

Çocuğun anne rahmine yerleşim sürecinden başlayıp, gebelik ve doğum, lohusalık ve çocuk hastalıklarına değin uzun yolu kapsayan rehber kitap. Keşke sadece okumakla olsa ama okumadan da olmaz. Çeviri olmadığı için kendinize daha yakın hissedeceksiniz.

Çocuk Hastalıkları / Barbara Capelle, Helmut Keudel / Çeviren: Gül Kızılca Yürür / Optimist Yayınları / 2007 / 304 s.

Sık görülen çocuk hastalıkları için el kitabı. Çocuğunuz hastalandığında yapmanız gerektiğine karar vermeden önce gözlemleyin, bu arada bu kitaba bakabilirsiniz. Kitap, hem hastalıklardan korunma yöntemlerini hem de hastalık durumunda doktora gitmeniz gereken veya sadece evde yapmanız gerekenleri anlatıyor.

Yakında Üç Kişi Olacağız / Montse Rodriguez / Çeviren: Farah Yurdözü / Altın Kitaplar / 2010 / 95 s.

Ay ay hamilelikten başlayarak doğum sonrası ilk üç ayı içeren deneyimsiz tüm anne babalar için rahatlatıcı bir rehber. Hamilelik kesinleşmeden okumayın ama!

Bebekler Gibi Uyumak / Gonzalo Pin, Rosiaro Genis / Çeviren: Farah Yurdözü / Altın Kitaplar / 2010 / 95s.

Bebeğin uyumaması ne demek biliririm. Sizin de bebeğiniz uyumuyorsa en yakınınızdaki nöbetçi kitapçıdan edinin; bebeğinizin ve dolayısıyla da sizin uykusuzluktan kurtuluşunuz olabilir.

Modern Çocuk Bakımı/ Dr. Erhan Ateş / Doğan Kitap / 2010 / 376 s.

Türk yazarlarının yazdığı kitapları tercih ediyorum, bu kitap da onlardan biri. Doğumdan itibaren bebek ve çocuk bakımı hakkında her türlü ayrıntı içeren kitap, özellikle modern annelere açık bir ifade ile yol gösteriyor.

Bebekler İçin Acil Yardım Kılavuzu / Prof. Dr.Lawrence E. Shapiro, Dr. Richard L. Jablow, Julia Holmes / Çeviren: Dr. Başak Adaklı Aksoy, Özge Özköprülü / Arkadaş Yayınevi / 175 s.

Hem rahat okunur ve anlaşılır hem de akılda kalır türde bilgiler içeren bol resimli ve hoş sunumlu bir kitap. Bir sorun olmadan da her akşam biraz okunsa çok iyi olur.

Çocuğunuzu Tehdit Eden Zehirler / Dr. Yusuf Cem Kaplan, Dr. Ömer Demir / Hayykitap / 2010 / 155 s.

Bence bu kitabı çocuk sahibi olmak isteyen herkes okumalı hatta sınavdan geçmeli! Her türlü zehirlenme olasılığı, yapılması gerekenler hatta hastanede yapılacak tedavilerle ilgili bilgiler var.

Bebeklere ve Çocuklara İlkyardım / Thomas Seiler / Çeviren: Çağdaş Özkan / Optimist Yayınları / 2006 / 104 s.

İlkyardım kitapları genellikle uygulanması zor bilgiler içerir, acil durumda okunacak zaman yoktur. Normal zamanda okumak akla gelmez, okunsa da bilgiler acil zamanda akla gelmez. Yine de evde bulundurulmalı.

Epilepsi Hakkında Bilmek İstedikleriniz / Prof.Dr. Meral Topçu / Aşina Kitaplar / 2007 / 72 s.

Toplumda sık görülen bir hastalık olan epilepsi hakkında ailelerin, ilgili meslek mensuplarının ve toplumun bilgilendirilmesi için kolay anlaşılır dille yazılmış ve pratik bilgiler içeren bu kitapta çocukluk çağı epilepsileri konusunda merak edilenler bulunmakta. Bildiğim kadarıyla bu konuda yazılmış başka da Türkçe kitap yok.

Cerebral Palsy - Beyinsel Hareket Bozukluğu Detay Bilgisi / Prof. Dr. Hıfsı Özcan / Boyut Yayıncılık / 2005 / 320 s.

Doğumsal beyin hasarı olan çocukların sorunları ile ilgili çok değerli bir kitap. Böyle bir sorunu olan çocuğunuz varsa ve hâlâ edinmediyseniz bu kitabı mutlaka öneririm. Beyinsel hasar vücudun birçok sistemini etkileyebildiği için sadece nörolojik değil, size çocuğunuzun diğer sorunlarıyla da ilgili yol gösterici olacaktır.

Birlikte Büyütelim / Prof. Dr. Z. Bengi Semerci / Alfa Yayınları/ 2010 /301 s. (Normal ve cep boyu var.)

Çocuk büyütme sanatı... Her anne babaya lâzım. Çaresizlik hissettiğiniz anlarda doktoru adeta yanı başınızda hissettirecek şekilde yazılmış.

Hiperaktif Çocuk ve Ergen Okulda / Prof.Dr. Yankı Yazgan / Doğan Kitap / 2001 / 209 s.

Sorun sadece anne babaları ilgilendirmediği; öğretmenler, danışmanlar ve okul rehberlik servisi sorumlularını da ilgilendirdiği için tüm bu kişiler için çok yararlı bir kitap.

Düşe Kalka Büyümek / Prof. Dr. Yankı Yazgan / Doğan Kitap / 2009 / 222 s.

Çocuğumuzu büyütürken o mu düşe kalka büyüyor yoksa biz mi? Kitap hem çocuk büyütmeyi hem de çocukla büyümeyi anlatıyor. Bu kitabı okumayanlara çocuk sahibi olma izni verilmemeli!

Artık Büyüdüm -Ergen Ruh Sağlığı-/ Prof.Dr. Z. Bengi Semerci / Alfa Yayınları / 2009 / 340 s.

Ergenlikte çocuk büyütme sanatı. Ergenlik çağında çocuğu olan, başı dertte, kafası karışmış her anne babaya lazım! Kitap, sonuçta bize rağmen büyüyebildiklerini gösteriyor; ama biz de katkıda bulunabiliriz tabii.

Bebeklikten Erişkinliğe Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu / Prof. Dr. Z. Bengi Semerci, Prof. Dr. Atilla Turgay / Alfa Yayınları / 2010 / 210 s.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan teşhislerden biri dikkat eksikliği veya hiperaktivite. İlk adım, bilginin ışığında soruna ilişkin ayrıntıları öğrenmek, anlamak ve kabul etmek olmalı. Size, çocuğunuzu, eşinizi, kardeşinizi, öğrencinizi ve kendinizi tanımanız için hazırlanmış bir rehber.

Anne Baba ve Eğitimciler İçin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu / Cahide Aydın, Eyüp Sabri Ercan / Pupa Yayınları / 2010 / 256

Eskinin yaramaz çocuğuna artık dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuk diyoruz. Bu konuda genel bilgiler ayrıntılı ve kolay anlaşılır bir dille verilmiş.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu / Aylin İlden Koçkar, Elvan İşeri, Selahattin Şenol / Hyb Yayıncılık / 2008 / 179 s.

Birinci elden genel bilgiler ve öneriler; sıkmadan, korkutmadan, dostça bir yaklaşımla anlatılmış. Ne kadar öğrenilse o kadar yararlı olabilecek tarzda bilgiler ve pratik öneriler içeriyor.

Çocuk Ruh Sağlığı / Alanur Özalp / Epsilon Yayınevi / 2005 / 175 s.

Çocuklarda ruh sağlığı ile ilgili anne babalara bilgiler ve öneriler içeren kitap korkutmadan, üzmeden, şefkatle ve okuyanın elinden tutarak yol gösteriyor.

Anne Babalar İçin Bebek Ruh Sağlığı Rehberi (0-4 Yaş) / Dr. Koray Karabekiroğlu / Say Yayınları / 2009 / 455 s.

Kendi çocuklarımı büyütürken okumuş olmayı istediğim bir kitap. Belki torunlarım için çocuklarıma gerekir.

Anne Babalar İçin Ergen Ruh Sağlığı Rehberi (10-20 Yaş) / Dr. Koray Karabekiroğlu / Say Yayınları / 2009 / 448 s.

10-20 yaş kendine özel bir yaş grubu ve sorunları da çok özel. Kendi çocuklarımı büyütürken okuyabilmiş olmayı istediğim bir kitap daha. Çocuklarınız büyüdüyse belki torunlarınız için gerekir.

Bilinçli Bebek / Aletha J. Solter / Çeviren: Ayşegül Cebenoyan / Doğan Kitap / 2010 / 298 s.

Kitabı okuduktan sonra bebeğiniz değil siz bilinçli olacaksınız! Bebeğinizin ilk 2.5 yaşında bile onu anlayabilmeniz ve onun sizi anlayabilmesi için öyle hoş yollar anlatılmış ki.

Çocukların Resimlerini Anlamak / Cathy A. Malchiodi / Çeviren: Doç.Dr. Tülin Yurtbay / Epsilon Yayıncılık / 2005 / 328 s.

Çocuğum mutlu mu, bir derdi var mı, onu anlayabiliyor muyum? Her şeyin yolunda gittiğine nasıl emin olabilirim? Mevcut hastalığı onu ruhsal olarak etkiliyor mu? Yaptığı resimleri okuyarak, anlayarak bu sorulara yanıt bulabilirsiniz. Akademik bir yaklaşımla çocukların yaptıkları resimlerinden ruh durumlarının anlaşılması ile ilgili ilginç bir çalışma.

Resimleriyle Çocuk / Prof.Dr. Hilmi Yavuzer/ Remzi Kitabevi / 2000 / 184 s.

Çocuk resimleri, Alzheimer hastalığına yakalanmadıkça artık asla o yaş ve bilinç durumuna dönemeyeceğimiz için bizim artık asla yapamayacağımız tarzda resimler. Ama bu kitaptan edineceğiniz bilgilerle onların kendilerine göre ifade ettikleri duygu ve düşüncelerini daha kolay anlayabilir hatta derin duygu ve düşüncelerinden haberdar olabilirsiniz.

Otizmde İlk Adım / Aydan Aydın / Epsilon Yayınevi / 2003 / 155 s.

Psikolojik mi nörolojik mi tam olarak bilinmeyen ama kişilerle ilişki kuramama olarak tanımlanabilecek bir hastalık olan otizm, giderek daha iyi tanınmaya ve dolayısıyla daha sık karşılaşılmaya başlanan bir hastalık. Bu kitap, otizm tanısı konulmuş çocuğu olan aileler için çok yararlı bir kaynak; hem genel bilgiler ve öneriler içermesi hem de günlük hayatta gerekli olan pratik fikirler vermesi açısından çok değerli br yardımcı olabilir.

Ben de Artık Fark Edilmek İstiyorum / Birsen Başar / Papirüs / 2010 / 175 s.

Ergenlikten erişkinliğe, yetişkin bir otistiğin iç yaşamöyküsü, güncesi. İnanılmaz bir yaşamöyküsü, inanılmaz bir eser. Otistik olanların esas sorununun insanlarla iletişim ve ilişki kurmak olduğu, bu kişilerin sadece kendi dünyalarında yaşadığı düşünülürse bu kitabın kendisi otistik olan biri tarafından yazılmış olmasının ne kadar olağanüstü ve değerli olduğu anlaşılır.

Alt Islatma Sorunu Olan Çocuklar / Gülsüm Bülbül / Kök Yayıncılık / 1997 / 64 s.

Okulöncesi eğitim kurumlarında en sık rastlanan sorunlardan birisi olan ’alt ıslatma’ konusunda anne baba ve eğitimcilere yaşanmış örnekler sunan bu çalışmada, alt ıslatmanın nedenleri, tuvalet eğitimindeki hatalı tutumlar ve tuvalet eğitiminin nasıl verilmesi gerektiği anlatılmış.

Köprüden Geçerken Ergenlik Dönemi ve Sorunları (Harvard Tıp Okulu Sağlık Dizisi)/ Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz/ Optimist Yayınları/2006/128 s.

Ah o ergen, bir an iter bir an ister. Peki kendi ergenliğini unutmuş olan anne baba ne yapar, ne yapmalıdır? Bu kitap hem hatırlatıyor hem de korku içindeki anne babaya yol gösteriyor.



Çocuğum Yemek Yemiyor / Carlos Gonzalez / Çeviren: Seda >Ersavcı / Doğan Kitap / 2010 / 188 s.

Ah bu çocuklar; bazen az yemeleri bazen de çok yemeleri sorun. Bu kitapta az yiyen çocuklar için gerçekten çok sağlıklı ve pratik öneriler var. Çocuğu zorlamadan, ısrar etmeden normal miktarda ve sağlıklı beslenmesi için yararlı olabilir.

Yeme Bozukluklarının Başarılı Tedavisi (Harvard Tıp Okulu Sağlık Dizisi) / David B. Herzog, Debra L. Franko, Pat Cable / Çeviren: Özlem Tüzel Akal / Optimist Yayınları / 2008 / 256 s.

Çocuklardaki yeme içme sorunlarıyla ilgili çok yararlı bir kaynak. Benzer sorunu olan çocukların anne babalarının öyküleri kitabı daha sıcak, samimi ve yakın kılmış.

Çocuklarda Astım / Prof.Dr. Gabriel Bellon / Çeviren: Dr. Çiğdem Özkan / Gelecek Atölyesi / 2008 / 144 s.

Bilgi: Astım, çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalık. Buna rağmen, tedavinin yeterli olarak uygulanması her zaman mümkün olamamakta. Kitabın amacı, astımı hastalara ve ailelerine anlatmak ve yaşam kalitelerini bozmadan hastalıklarıyla birlikte yaşamalarına yardımcı olmak.

Havacık’la Birlikte Astımla Mücadele / Rüdiger Szczepanski , Stephan Theiling , Thomas Lob-Corzilius / Çeviren: Çağdaş Özkan/ Optimist Yayınları /2005/ 154 s.

Astımlı çocuklar için yazılmış, bu hastalıkla yaşama yollarını anlatan sevimli bir kitap. Birinci bölümde resimlerle çocuklara astımın ne olduğu ve nasıl başedileceği, hatta nasıl arkadaş olunacağı anlatılmış. İkinci bölümde ise anne baba ve öğretmenlere bilgiler var. Süreğen hastalığı olan çocuklar için bu tipte kitaplar ne kadar çok olsa o kadar iyi olurdu.

0-6 Yaş Arası Down Sendromlu Çocuklar ve Gelişimleri / Yrd. Doç. Dr. E. Sema Batu / Kök Yayıncılık / 2009 / 480 s.

Down sendromlu çocukların aileleri mümkün olan her kitabı zaten okuyorlar. Bu kitap da A’dan Z’ye Down sendromuyla ilgili olarak bilgilenmelerine katkıda bulunacak.

En İyi Yöntem / Knut O.K. Hoffmann, Silvia Knöpfel / Çeviren: Rüstem Aziz Mümin / Optimist Yayınları / 2007 / 152 s.

Doğum kontrolü yöntemlerinin iyi ve kötü yanları anlatılmış. Seçerken bilinçli seçmek en doğrusu. Niye Türkiye’den de bu konuda kitap yok?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme / Allan Walker, Courtney Humphries / Çeviren: Özlem Tüzel Akal / Optimist Yayınları /2010 / 208 s.

Kitap, doktorunuzla asla konuşmaya zaman bulamayacağınız ama hamilelik boyunca her gün, her öğünde aklınıza takılan temel sorulara basit yanıtlar içeriyor.

Sezaryen Ne Zaman? Hangi Durumlarda? / Petra Büscher, Ulrich Büscher / Çeviren: Saadet Özkal / Optimist Yayınları / 2007 / 128 s.

Sonuçta kararı doktor verir ve vermeli; ama yine de sezaryenin iyi ve zor taraflarını bilmekte yarar var. Özellikle günümüzün ünlüleri mi okumalı yoksa gazetelerde bu konu daha mı sık işlenmeli!

Anne Olmak / Prof. Dr. Haluk Yavuzer / Remzi Kitabevi / 2010 / 132 s.

Hamilelik ve anne olmak ile her türlü bilgi kolay anlaşılır şekilde yazılmış. Özgün vaka örnekleriyle mutlu, doyumlu, bağımsız kişiliği olan çocuk yetiştirmek isteyen bilinçli anneler güncel pedagojik yaklaşımlar anlatılıyor. Bu konuda bir başyapıt bile denilebilir.

Kadınlarda Yüksek Tansiyon / Lutz Koch / Çeviren: Rüstem Aziz Mümin / Optimist Yayınları / 2006 / 134 s.

Kadınlarda yüksek tansiyonun hormonal nedenlerle erkeklerden bazı farklılıkları var. Genel hipertansiyon kitapları yerine ben bunu okumayı tercih ederim. Niye Türkiye’de de bu konuda kitap yok?

Soru ve Cevaplarla Meme Kanseri / Andrea Barth, Volker Barth / Çeviren: Saadet Özkal / Optimist Yayınları / 2007 / 144 s.

Kendi kendini muayeneden öte meme kanserinde mutlaka bilinmesi gereken bilgiler bulabileceğiniz bir kitap. Meme kanserinin tanı ve tedavinin aşamaları, şema ve tablolarla anlatılmış, hastalıkla ilgili olası her aşamadan söz edilmiş, hatta kimseye soramayacağınız sorulara yanıtlar verilmiş.

Korkmuyorum! Meme Kanseri / Prof.Dr. Selma Tükel / E Yayınları / 2007 / 144 s.

Doktorun bakış açısından üç meme kanseri hastasının öyküsü. Bunlardan biri sizin öykünüzün benzeri olabilir ve kendinizin bu dünyada meme kanseri olan tek kişi olmadığınızı ve onunla yalnız kalmayacağınızı anlayabilirsiniz.

Menopozdan Korkmayın / Bernd Kleine - Gunk / Çeviren: Saadet Özkal / Optimist Yayınları / 2004 / 180 s.

Korkmayalım ama nasıl; bu kitaptaki pratik bilgiler insanı gerçekten rahatlatıyor. Hormonlar, kilo ve kemik erimesi sorunlarıyla baş etme yolları, menopozda beslenme ve zindelik programı önerileri içeriyor.

Menopoz ve Hormon Tedavisi (Harvard Tıp Okulu Sağlık Dizisi) / Ann E. Manson, Shari S. Bassuk / Çeviren: Özlem Tüzel Akal / Optimist Yayınları / 2008 / 278 s.

Menopozun bir de hormonla tedavisi; tedavi alalım mı almayalım mı nasıl karar vereceğiz? Doktorunuzla konuşmaya gitmeden önce de sonra da okuyabileceğiniz bir kitap.

Miyomlar, Çaresiz Değilsiniz / Christine Tsolodimos, Dorothee Struck, Marion Billker / Çevirenler: Gülay Engin, Saadet Özkal / Optimist Yayınları / 2004 / 116 s.

Biraz tıbbi bir dilde yazılmış ama aklınıza takılan ve doktorunuza soramadığınız sorulara bu kitapla yanıt bulabilirsiniz. Miyomların kanser olmadığını bilmek insanı rahatlatıyor; ama onun ötesinde bir kadın olarak yaşamın farklı dönemlerinde (gebelik, menopoz) neler yapılması gerektiği de anlatılıyor kitapta.

Bu konuda yayımlanmış sayısız kitap var. Burada bir fikir vermesi amacıyla sadece birkaçı sunulmuştur. Tümü ayrı bir yazıya bile sığmaz.

Adım Adım Sağlıklı Egzersiz / Ali Gür / Turkuvaz Kitap / 2009

Anti-Aging / Prof. Dr. Mithat Yılmaztürk / Remzi Kitabevi / 2005

Diyetle Gelen Sağlık / Murat Gökçen, Aysun Gökçen / Remzi Kitabevi / 2010

Fransız Kadınları Niçin Kilo Almaz / Mireille Guiliano / Çeviren: Aslı Kurtsoy Hısım / Remzi Kitabevi / 2005

Hafifleyin Gençleşin / Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2005

Hastalanmadan Yaşamak Bizim Elimizde / Dr. Stephen Davies. Dr. Alan Stewart / Çeviren: Suna Güler Asımgil / Remzi Kitabevi / 2003

Hayat Bilgisi- Yaşasın Hayat / Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2005

İkinci Hayat / Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2010

Kan Grubunuza Göre Diyet / Peter J. D’Adamo / Çevirenler: Ebru Bilun Akyıldız, Alev Akyıldız / Beyaz Yayınları / 2007

Karaciğeriniz İçin Doğal Tedavi / Christopher Hobbs / Çeviren: Özlem Tüzel Akal / Doğan Kitap / 2010

Kişiye Özel Kalıcı Zayıflama Rehberi / Prof. Dr. Metin Özata / Gürer Yayınları / 2009

Kolay Diyet / Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2009

Mutlu Yaşam Sanatı / Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2009

Sağlık İçin Yemek / Dr. John Briffa / Çeviren: Duygu Kayadelen / Arkadaş Yayınevi / 2008

Sağlık ve Zindelik İçin Esneme Hareketleri / Chrissie Gallagher Mundy / Çeviren: Murat Aydoğdu / Arkadaş Yayınevi / 2007

Sağlıklı Yaşam İçin Vitaminler ve Mineraller / Dr. John Briffa / Çevirenler: Gülizar Karahan, Dr. Funda Şensoy / Arkadaş Yayınevi / 2006

Sağlıklı Yaşam İçin Vitaminler ve Mineraller / Dr. John Briffa / Çevirenler: Gülizar Karahan, Dr. Funda Şensoy / Arkadaş Yayınevi / 2006

Sağlıkta ve Kanserde Doğru Beslenme / Dr. John Briffa / Çeviren: Gülizar Karahan / Say Yayınları / 2007

Taş Devri Diyeti / Prof.Dr. Ahmet Aydın / Hayykitap /2010

Vitamin Mineral ve Bitkisel Ürün Rehberi / Prof.Dr. Metin Özata / Gürer Yayınları / 2008

Yaşam Reçeteleri / Prof.Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2008

Yaşasın Hayat / Prof.Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2003

Yaşasın Yemek/ Prof.Dr. Osman Müftüoğlu / Doğan Kitap / 2008

Beyin ve Ruh / Doç. Dr. Sefa Saygılı / Elit Yayınları/2001 /144 s.

Beyin işlevlerini tanımak, öğrenmek için popüler bilim biçiminde meraklısına yazılmış, biraz bilimsel biraz felsefi ilginç ve keyifli bir kitap.

Cep Tehlikesi / Prof.Dr. Selim Şeker / Hayykitap / 2010 / 272 s.

Cep telefonlarının tehlikelerini her gün gazetlerde okuyoruz ama bilimsel verilere dayanarak her açıdan yazılmış yerli tek kitap bu. Telefonların tehlikesi ve etkisi sadece sağlık değil çevre açısından da anlatılmış. Cep telefonu tutkunlarının huzurunu bozmayı başarabilir!

Sağlığınıza / Doç. Dr. Mustafa Çetiner / Gürer Yayınları / 2007 / 312 s.

Sağlıkla ilgili her telden (yüksek kolestrolden, check-up’a, tırnak yeme alışkanlığından, kordon kanı bankacılığına, plasebo etkisinden pasif sigara içiciliğine, lenfomadan lösemiye kadar) kulak aşinası olduğumuz pek çok konuyu kolay anlaşılır, esprili bir dille anlatıyor. Sağlığınıza ışık tutan bu kitapta yeni ilaçlara, geleneksel ve alternatif tedavi yöntemlerine de yer var.

Anneee! Anne Oluyorum! / Ayşe Aydın / Remzi Kitabevi /2009 / 320 s.

Tüp bebek yöntemiyle hamile kalan bir gazeteciden anılar, mektuplar, anektodlar ile 36 haftalık hamilelik macerası. İnsanın hamile kalası geliyor!

Psikiyatri Psikosomatik Tıp Sadeleştirilmiş, Basitleştirilmiş / Kriton Dinçmen/ Pan Yayıncılık / 2005 / 191 s.

Hekim olmayan ama konuyu merak edenler için ruh sağlığı ve hastalıkları hakkında anlaşılabilir ve ilginç şekilde yazılmış bilgiler. Psikiyatriye meraklı bir amatörseniz tam size göre.

Horlama Kitabı / Mehmet Ömür / Remzi Kitabevi / 2007 / 279 s.

Uyku ve horlamanın yapısı, tedavisi, edebiyatı ve mizahı. Kitapta uyku ve uyku sırasında başımıza gelenlerle ilgili bilgiler, rüya ve uyku hastalıkları, ciddi kalp ve tansiyon hastalıklarından ölümcül trafik kazalarına kadar çok çeşitli rahatsızlıklara yol açan horlama-uyku apnesi, uykunun kalitesini yükseltmenin yolları, horlamayı tedavi yöntemleri de uyku, rüya ve horlamayla ilgili şiirler, öyküler, gazete haberleri, yorumlar ve çizgiler de yer alıyor.

Bir Cerrahın Anıları 1, Bir Cerrahın Anıları 2 / Prof. Dr. Tarık Minkari / Milliyet Yayınları /1993

Yaşamı, işini ve hastalarını seven esprili bir cerrahın ağzından eğlenceli hasta ve hastane anıları. İkisi de tam tatilde veya yolculukta okunacak kitaplar.

Önce Bayılt Sonra Ayılt: Bir Cerrahın Anıları / Prof. Dr. Tarık Minkari / Doğan Kitap / 2006

Eğlenceli hasta ve doktor anıları. İlginizi çekerse aynı yazarın yine aynı tarzda yazılmış tıpla ilgili başka kitapları da var. Hasta bir yakınızın yanında hastanede kalırken sıkıntınıza birebir gelebilir, ikinize de moral verebilir.

Cahillikler Kitabı 3: Sağlık / Werner Bartens / Çeviren: Itır Arda / NTV Yayınları /2009 /255 s.

Bu kitabı okurken bir hekim olarak ben bile kendimi cahil hissettim! Eğlenceli uslupla yazılmış tıpla ilgili birçok değişik bilgi var, hastalığınıza yararı olmaz ama eğlenmenizi sağlayabilir.

Burun / Gabrielle Glaser / Çeviren: Esra Çeto, Zeynep Sakin / Ledo Yayıncılık / 2007 / 280 s.

Burnun ve kokunun tarihi, yaşamdaki ve hafızadaki yerleri, etkileriyle ilgili eğlenceli bir kitap. Gerçi Edmond Rostand’ın Cyrano de Bergerac’ından ve Patrick Süskind’in Koku’sundan söz etmiyor ama onlar dışında burun ve koku ile ilgili her türlü konu var. Grip olup yataktan çıkamadığınızda okuyabilrsiniz.

Adamın Biri Doktora Gitmiş... Gidiş O Gidiş! / Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta / Hayykitap / 2010 / 172 s.

Tıp, hasta ve doktorlarla ilgili mizahi anlatım kullanılmış yazılar. Hastane bu kadar eğlenceli bir yer olabilir mi gerçekten?

Bu İşte Bir Domuzluk Var! / Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta / Hayykitap /216 s.

Domuz gribi ile ilgili henüz duymadığınız (!) komik bilgiler. Tıp mizahı tutkunuysanız bu kitabı muhtemelen zaten okumuşsunuzdur.

Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler / Doç. Dr. Sait Eğrilmez, Salih Turhan, Osman Güzelgöz / TC Sağlık Bakanlığı / 2010 / 394 s.

Meraklısına inanılmaz ilginç ve değerli bir çalışma. Ünlü Macar müzikolog Bela Bartok gibi Anadolu karış karış gezilmiş, hekimler ve sağlık ile ilgili tüm türküler toplanmış, sözleri ve notaları hazırlanmış, hatta yazarlarca icra edilerek CD’de sunulmuş. Hekimler ve sağlık kadar bir milleti etkileyen başka tek konu herhalde aşktır. Bu kitap da aşkla hazırlanmış. Müzikolojik veya antroplojik, sosyolojik hatta psikolojik bir çalışma olarak da sınıflanabilir.

Folklorumuzda ve Edebiyatımızda Göz / Prof. Dr. Zeki Çıkman / Kaknüs Yayınları / 2006 / 429 s.

Folklorumuzda ve edebiyatımızda göz, görme, körlük ile ilgili tüm deyişler, atasözleri, şiirlerin toplandığı inanılmaz geniş, ilginç ve değerli bir çalışma. Bir yazı ya da konuşmanız için göz veya körlükle ilgili bir deyim, atasözü veya şiir arıyorsanız başka hiçbir kaynakta bu kadar zengin bir arşiv bulamazsınız.

Homeros’tan Aşık Veysel’e Tarihte ve Toplum Yaşamında Körler / Mehmet Emin Demirci / Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi / 2005 / 680 s.

Sağlık bilgisinden çok tematik tarih çalışması veya ’kör’ eksenli ve merkezli sosyolojik bir inceleme denilebilir. Meraklısı elinden düşüremez, bir daha da benzeri olmaz.

Karısını Şapka Sanan Adam / Oliver Sacks / Çeviren: Çiğdem Çalkılıç / Yapı Kredi Yayınları / 2003 / 262 s.

Tourette sendromundan otizme çok farklı nörolojik vaka tarihçelerini anlatıldığı deneme tarzında ciddi ve ilginç bir kitap. Var olduğunun farkına bile varmadığımız bir duyumuzu kaybettiğimizde neler olur konusunda farklı bir zihinsel yolculuk. Nörologların hepsi çoktan okudular ve uzun uzun tartıştılar.

Dayanacak Bir Bacak / Oliver Sacks / Çeviren: Selahattin Erkanlı/ YKY, 2010 / 188 s.

Kendisi de bir hekim olan yazar, hastalık deneyimini anlatıyor. Bir kaza nedeniyle bacağında oluşan hasarın teşhisi ve tedavisi sırasında yaşadıklarını sadece doktor veya hasta olarak değil hasta-doktor olarak tıp-sağlık sistemini sorgulayarak anlatıyor.

Renkkörleri Adası/ Oliver Sacks / Çeviren: Osman Yener/ Yapı Kredi Yayınları /2003 /253 s.

Tuhaf bir yer, bir ada; tüm yaşayanlar renkkörü ve beyin hastalıkları var. Bir hekim, bir insan olarak gerçek veya olası gözlemlerin anlatıldığı romanımsı bir deneme.

Uyanışlar / Oliver Sacks / Çeviren: Erhun Yücesoy / Yapı Kredi Yayınları / 2003 / 489 s.

Sinemada seyretmişsinizdir (Uyanışlar, Penny Marshall’ın yönetmenliğinde Robert de Niro ve Robin Williams); katatonik bir hastanın deneysel bir ilaçla tedavi edilerek sosyal hayata dönmesinin öyküsü. Aslında yazar kendi deneyimini anlatıyor. Harold Pinter tarafından A Kind of Alaska adlı bir oyuna da dönüştürülmüş.

Sesleri Görmek: Sağırların Dünyasına Bir Yolculuk / Oliver Sacks / Çeviren: Osman Yener / Yapı Kredi Yayınları / 2003 / 183 s.

İşitme duyunuzu kaybetseniz neler hissederdiniz, kaybettiyseniz neler yaşıyorsunuz. Sağır insanların dünyasını ve işaret dillerinin derinliklerini ilginç bir yorumla açıklayan deneme-roman tarzında bir kitap.

 

Genel Sağlık Ansiklopedileri ve Dizileri

Ailenizin Tıp Ansiklopedisi / Kolektif / Çeviri: Kolektif / Arkadaş Yayınevi / 2008 / 868 s.

Çok kapsamlı, her türlü olmazsa olmaz bilgiyi içeren bol görselli, okunması ve anlaması kolay bir ansiklopedi. Hepimizin evinde yemek kitaplarından önce yer alması gereken bir yapıt.

Tıp ve Sağlık Ansiklopedisi / J. A. C. Brown / Çeviren: Prof. Dr. Aykut Kazancıgil / Remzi Kitabevi / 1998 / 574 s.

Ansiklopedik bir yöntemle hazırlanmış ve resimlendirilmiş olan bu kitapta, tıp ve sağlık konusunda pek çok sorunuza cevap bulacaksınız. Siyah-beyaz ve renkli resimleriyle herkes için başvuru kaynağı niteliğinde.

Pratik Bilgilerle Genel Sağlık / Editörü: Prof.Dr. Erkan Sevinç / Boyut Yayın Grubu / 2005 / 367 s.

Bol pratik bilgi, bol resim. Ansiklopedi tarzında olduğu için sadece gereksinmeniz olan bilgiyi okuyabilir, ona da kolay ulaşabilirsiniz.

İş Kültür Yayınları’nın 99 Sayfada Söyleşi Dizisi:

Birçok değişik konuda uzman kişilerle sohbet tadında hazırlanmış bir dizi. 99 sayfalık kitaplar halinde, televizyonda sohbet programı seyreder gibi rahat okunabilen kitaplar.

Ağrısız Yaşam / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Serdar Erdine / Söyleşi Yapan: Sibel Güneş / 2007

Alerji / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta / Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar / 2007

Alkol Bağımlılığı / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Kültegin Ögel / Söyleşi Yapan: Nur Onur/ 2010

Alzheimer ve Parkinson / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Murat Emre / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2006

Astım / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Rasim Küçükusta / Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar / 2007

Bebek Beslenmesi / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Gülbin Gökçay/ Söyleşi Yapan:Dilek Kaykılar / 2007

Bebeklikten Çocukluğa / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Yankı Yazgan / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2006

Bel Fıtığı / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Emel Özcan/ Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar/ 2007

Böbrek Nakli / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Alper Demirbaş / Söyleşi Yapan: Buket Aşçı / 2007

Boşanmış Ailelerde Çocuk / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Mücahit Öztürk / Söyleşi Yapan: Nilüfer Kas / 2008

Depresyon / Söyleşi Veren: Doç. Dr. Fisun Akdeniz / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2006

Ergenlikten Gençliğe / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Yankı Yazgan / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2007

Erken Ergenlik / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz / Söyleşi Yapan: Nilüfer Kas / 2008

Fobiler / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Vedat Şar / Söyleşi Yapan: Füsun Saka / 2008

Göz Sağlığı / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Pınar Aydın / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2007

Huzursuz Bacaklar Sendromu / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Şevket Akpınar / Söyleşi Yapan: Belhi Akpınar / 2009

Kalp Sağlığı / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Vedat Sansoy / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2006

Kilo Yönetimi ve Bilimsel Zayıflama / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Murat Özata / Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar / 2007

Meme Kanseri / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Süha Aydın / Söyleşi Yapan: Tamer Akça / 2009

Menopoz / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu / Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar

Migren / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Cankat Tulunay / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2006

Panik Atak / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Özcan Köknel / Söyleşi Yapan: Füsun Saka / 2007

Sağlıklı Beslenme / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Metin Özata / Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar / 2008

Sigara Bağımlılığı / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Kültegin Ögel / Söyleşi Yapan: Nur Onur / 2010

Tiroid Hastalıkları / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Metin Özata / Söyleşi Yapan: Dilek Kaykılar / 2008

Tüp Bebeği Beklerken/ Söyleşi Veren: Prof. Dr. Gonca Şensözen / Söyleşi Yapan: Nur Onur / 2010

Tüp Bebek / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Bülent Gülekli / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal / 2006

Uyuşturucu Bağımlılığı / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Kültegin Ögel / Söyleşi Yapan: Nur Onur / 2007

Yüksek Tansiyon / Söyleşi Veren: Prof. Dr. Çetin Erol / Söyleşi Yapan: Didem Ünsal

Aile Doktoru Serisi (30 kitap, tek tek de alınabiliyor) / Morpa Yayınevi/ 2004

Hastalıkların belirtileri nelerdir? Nasıl korunabilir, nasıl iyileşebilirsiniz? Yapılması ve yapılmaması gerekenler, riski azaltmanın yolları ve tedavi yöntemleri nelerdir? Hastalık hangi sıklıkla görülür? Konular şu şekilde:

Alerji, Artrit ve Romatizma, Beslenme Bozuklukları, Cilt: Güneş Işığı ve Cilt Kanseri, Depresyon, Diyabet, Göz- Katarakt-Glokom-Maküla Bozukluğu, İrritabl Bağırsak Sendromu, Kanser, Menopoz, Osteoporoz, Seyahat ve Tatilde Sağlık, Stres, Tamamlayıcı Tıp, Tiroit Bozuklukları, Alkol ve İçki Sorunları, Astım, Cinsellik, Çocuk Davranışları, Diş ve Ağız Sağlığı, Gebelik, Hazımsızlık ve Ülser, Kalp Yetmezliği, Kolesterol, Migren ve Diğer Baş Ağrıları, Sağırlık ve Kulak Çınlaması, Sırt Ağrısı, Spor Sağlığı El Kitabı, Tansiyon, Unutkanlık ve Bunama.

 

SAĞLIK KONULU SÜRELİ YAYINLAR-DERGİLER

Actual Medicine / Medical Network-MEBAS / Yıllık sayı: 12 / Editör: Prof.Dr. Çetin Erol / Portal: www.medicalnetwork.com.tr

Formsante / Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. / Yıllık sayı: 12 / Editör: Ruken Akbay Gürtaş / Portal: www.formsante.com.tr

Women’s Health / Maya İletişim ve Tasarım Hzm. / Yıllık sayı: 12 / Editör: Deran Özer / Portal: www.womensHealth.com.tr

Herkese Sağlık / Kapital Medya Hizmetleri / Yıllık sayı: 12 / Editör: Prof.Dr. Oğuz Polat / Portal: www.kapital.com.tr

Çoluk Çocuk / Kök Yayıncılık / Yıllık sayı: 10 / Editör: Prof. Dr. Nergis M. Güven / Portal: www.colukcocuk.com.tr

Actual Tıp / Logos Yayıncılık / Yıllık sayı: 6 / Editör: Prof.Dr. Fikret Sipahioğlu / Portal: www.logos.com.tr

Doktorum / SİA Ajans / Yıllık sayı: 6 / Editör: Saynur Çetiner / Portal: www.doktordergisi.com

Sağlık / Sağlık Yayıncılık / Yıllık sayı: 12 / Editör: Esra Öz / Portal: www.saglikyayincilik.com.tr

 

TV SAĞLIK PROGRAMLARI

Bu programların bir kısmı yeni yayın döneminde olmayabilir.

ATV: Bir Nefes Sağlık

Avrasya TV: Sağlık Karnesi

Cine 5: Sağlık Rehberi, Trend Sağlık

CNN Türk: Check-up, Medikal

Dost TV: Sağlık Sohbetleri

Gimsa TV: Doktorunuz Cevaplıyor, Sağlıklı Yaşam

Haber 7: Sağlıklı Yaşam

Habertürk: Esra Kazancıbaşı ile Medikal

Kanal 7: Sağlıcakla

Kanal D Euro: Sağlık Turu

Kanal D: Diyabetli Hayat, Doktorum

Kanal Türk: Hayatı Keşfet

NTV: Güzel Hayat, Dr. Mehmet Öz ile Sağlık Dersi, Hayatın Senin Elinde, Sağlık Raporu

Samanyolu Haber: İyilik Sağlık, Konsültasyon

Show Turk: Yaşamaya Değer

Show TV: Derya’lı Günler, Herkes İçin Sağlık, Taylan Kümeli ile Formda Kal

Star TV: Dünya Gözüyle Sağlık, (Mesut Yar’la Uyan Türkiye)

Teknoloji Televizyonu: Tıp Dünyası, Yaşam ve Sağlık

TRT 2 : Sağlıklı Günler, Reçete, Sıfır Noktası

TV 8: Bitkisel, İnfo Sağlık, Sağlık Hayattır, Güncel Sağlık, Günde 8, Trend Sağlık

TV Net: Sağlıklı Günler

 

SAĞLIK KONULU PORTALLAR

Hemen hepsi sağlık ile ilgili bilgiler vermekte ve üye olanlara hekimlere doğrudan soru sorma olanağı tanımaktadır.

http://www.doktorsitesi.com/

http://www.doktorumonline.net/

http://www.hekimce.com/

http://www.sagliginsesi.com/

http://www.saglik-siteleri.com/

http://www.sagliktabugun.com/

https://www.saglik365.com/

https://www.tavsiyeediyorum.com/

 

SONUÇ

Bu yazıda sizlere farklı türde sağlık konulu kitaplar; portal adresleri; süreli dergiler; TV programları derlenmiştir. Sizin de hem yazıdaki hem de burada listelenmemiş ama kitapçı raflarında ya da gazete ilanlarında rastladığınız kitaplardan fark edeceğiniz gibi kalp, ruh, çocuk ve kadın hastalıkları ile sağlıklı beslenme, genç kalma hakkında kitaplar çoğunluktadır. Fakat malesef üroloji (böbrek taşı ve hastalıkları, idrar yolları iltihapları), yaşlılık sorunları (genç kalma yolları değil !), romatoloji-bağışıklık sistemi, mide bağırsak hastalıkları, kan hastalıkları, eklem ve kemik hastalıkları, inmeler (felçler) hakkında yeterli kitap bulunmamaktadır; meslektaşlarıma buradan duyurmuş olmak isterim!

Öte yandan tabii ki hastalıklarda esas olanın hekim muayenesi, teşhisi ve tedavisi olduğunu belirtmek gerekir. Kitapların tümü yardımcı bilgidir. Amaçları neden hekime gitmeniz gerektiğini anlamak, hekime soramadıklarınızı, sonradan aklınıza gelenleri öğrenmek, unuttuklarınızı hatırlamak ve gazetede okuyup da unuttuklarınızı gerekli olduğu anda daha ayrıntılı olarak ulaşabilmektir. Diğer bir deyişle kitaplar arkadaştır, size genel bilgiler verir; ama hekim değildir ve sizin durumunuzu bilemez. Yine de iyi birer arkadaş olabilirler, hem de hiç ummadığınız bir anda!

Sağlıkla kalın.

aydinpinartryahoo.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat