Arif Akkaya’nın çizgiyle zenginleşen rejisi ’Otobüs’

İBB Şehir Tiyatroları, Ocak ayının üçüncü haftasında Otobüs adlı oyunu repertuarına kattı. Stanislav Stratiev’in yazdığı Arif Akkaya’nın yönettiği oyun, 13 Şubat Pazartesi günü gala gösterimini Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirdi.

Çağdaş Bulgar yazınının önemli ismi Deri Ceket’in yazarı Stanislav Stratiev (1941-2000)’in toplumsal taşlaması olan Otobüs, günümüz toplumsal yapı ve rejimlerinin eleştirildiği bir oyun. Son durağı bilinmeyen bir otobüs yolculuğu Arif Akkaya ve ekibi ile Homur Mizah Grubu’nun karikatürleri sayesinde Türkiye’nin bugününü de kapsayan yakın tarihinin üzerinden çizginin, edebiyatın ve tiyatronun güç birliğiyle geçiyor.  
 
Oyunun merkezinde Barış Dinçel’in yaratıcılığının parlak bir örneği olarak nesnellik kazan “Otobüs” duruyor.  Baştan sona ekranlarda Asuman Küçükkantarcılar, Atay Sözer, Atilla Atala, Canol Kocagöz, Coşkun Göle, Vahit Akça’dan oluşan Homur Mizah Grubunun 1 mayıs katliamından, tarihi eser kaçakçılığına, darağacında üç fidandan Uğur Mumcu’ya uzanan karikatürlerinin yansıdığı, efekt tasarımıyla renklenen bir geri plan izleniyor. Barış Çağatay Çakıroğlu’nun şöför rolünde başarıyla sürdüğü otobüste; Berrin Akdeniz Kortidis, Burak Davutoğlu, Can Ertuğrul, Elyesa Çağlar Evkaya, Ergun Üğlü, Fahri Kıncır, İrem Erkaya, Mert Aykul, Mert Turak köylüsünden, enteline, gencinden yaşlısına yolcuları oynuyor. Çizgiye denk düşen Mikel N. Vihdi’nin koreografisiyle hareket eden oyuncular kişilikleri, statüleri, sınıfsal yapılarıyla tartışan, uzlaşan, direnen yolcuları canlandırıyor. Başta birbirine çok yakın olan iki gencin bile aralarına “çıkar” girdiğinde “sevgi”nin balon gibi söndüğünü Stanislav Stratiev’in metni gayet iyi vurguluyor. Metni başarıyla uygulayan rejiyi eleştirenlerin asıl rahatsızlığı düne olduğu kadar bugüne de göndermeler yapan oyunun tümü olsa gerek. İzlediğimiz kadarıyla asıl kafa yorulması gereken Stratiev’ın, Brecht gibi  neden hala bu kadar güncel kalabildiğidir.  

Çevirisini Cahangir Novruzov’un, dramaturgluğunu Hatice Yurtduru’nun, kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz’in, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, efekt tasarımını Metin Taşkıran ve Ersin Aşar’ın, video tasarımını Cem Ulu, Ayça Sonkaya ve Arif Akkaya’nın yaptığı oyun 22-26 Şubat günleri arasında provalarını gerçekleştirdiği Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde seyirciyle buluşmaya devam edecek.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat