Bir Rıza Rit var, kendini Türk Sanat Musikisine adamış, bu yolda emin adımlarla yürümüş, sesi ile yöneticiliği ile gönüllerde taht kurmuş. Bir Rıza Rit var, başta Münir Nurettin Selçuk olmak üzere devrin tanınmış besteci ve ses sanatçılarının plaklarını dinleyerek ilham almış. Bir Rıza Rit var ki, lise döneminde bestekâr Şerif İçli ile tanışarak onun eserlerinden, notalarından yararlanmış. Ve bir Rıza Rit ki, eczacılık tahsili sırasında Abdülkadir Töre, Eyyubi Ali Rıza Şengel, Cemal Kamil Gönenç, Necmi Rıza Ahıskalı, Hadiye Ötüken, Süleyman Erguner, Neşet Halil Öztan, Mildan Niyazi Alomak gibi musiki ustalarının bulunduğu bir derneğin çalışmalarına katılarak bilgisini pekiştirdi.
Dahası da var, kemani Selahattin İnal, tamburi Ferit Sıdal, udi Fahri Kopuz, Nevzat Atlığ, Mesut Cemil, Cevdet Kozanoğlu ile içice meşklere katıldığı günler oldu.
İşte 86 yaşındaki bir delikanlı görünümünde olan usta Rit, çocuk yaşlarda annesi ud, babası keman çaldığında müziğimizle tanıştı. Bu yolda emin adımlarla yürürken konservatuar, İstanbul Radyosu ve TRT’de görevler aldı, korolar yönetti.
Şu anda İstanbul Eczacı Odası Türk Müziği Topluluğu’nda 1998’den bu yana emek veriyor. 14 Mayıs 2011’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mustafa Kemal Amfisinde korosu ile verdiği konser şahaneydi.
İki bölümden oluşan konserde Rıza Rit öncülüğünde eczacılardan oluşan topluluk sahnede yer alırken, izleyicilerden büyük bir alkış tufanı koptu. Koronun saz ekibi bestekâr lavtacı Andon efendinin Hüseyni peşrevi ile güzel nağmelerle ilk bölüme girdi. Disiplinli ustanın parmak uçları koronun üstündeydi. Bestekâr Rakım Elkutlu’nun "Müheyya Oldu Meclis Peymaneler Dönsün" adlı eseri ile şarkılar okunmaya başladı. Bunu Beyati makamdaki "Ne Bahar Kaldı Ne Gül Ne de Bülbül Sesi Var" şarkısı izledi. Eserler curcuna ile sıralandı. Keman taksimi Celal Işık’ın yol göstermesiyle Hicazkâr "Bekledim Fecre Kadar İşte Güneş Doğdu" şarkısı icra edildi. Bundan önce Bendir enstrümanı çalan Yılmaz Kaynakçı, "Aşkınla Yanan Sinema El Sürme Yanarsın Ah" şarkısını mikrofon başında mükemmel biçimde okumuştu. Dinleyiciler pür dikkat sanatçıları izliyorlardı.
Yönetici Rit, bestekâr Rakım Elkutlu’nun "Demedim Ona Kimsin ve Nesin Sen Ne Adın" Kürdilihicazkâr adlı eseri solo olarak başarılı bir biçimde okudu. Ve izleyicilerin alkışı salonu çınlattı. Bunu solist Cihat Eyüpreisoğlu "Aşkın Bana Bir Gizli Elem Oldu Güzel Yar" şarkısını seslendirdi. Koroda "Mümkün mü Unutmak Güzelim Neyde O Akşam" şarkısının kanunla taksimini yapan Nursan Güneyiz ilgi topladı.
İkinci bölüm, Buselik eserlerle başladı. Bestekâr Şerif İçli’nin "Dün Gece Bezmi Meyde Ah Edip Anmış Beni" adlı eseri icra edildikten sonra solistler geçidi de sürdü. Bestekâr Emin Ongan’ın "Ömrümün Güzel Çağı İçimdeki Bin Heves" şarkısını Hamit Ozçekiç, Fehmi Tokay’ın Curcuna bestesi "Aman Cana Beni Şad Et" eserini Semra Soyata Başak, yine Fehmi Tokay’ın "Geçti Bahar Hazan Erdi Bu Yerde" şarkısını solist Oya Ersoy, bestekâr Selahattin İnal’ın Düyek "Gözümde Özleyiş Gönlümde Acı" eserini Fazilet Öktem, başarılı bir biçimde okudular. Koro, İsmail Baha Sürelsan’ın "Güle Sor Bülbüle Sor Halimi Hicranımı Dinle", ünlü bestekâr Sadettin Kaynak’ın Sofyan "Elbet Gönüllerde Sabah Olacak" adlı eserleri nefis bir biçimde seslendi. Solist Dolgun Dalgıçoğlu "Bir Hadise Var Can ile Canan Arasında" Curcuna adlı parçayı okuduktan sonra koroda bir değişim rüzgârı başladı. Konser tamamlandı havası sezilirken:
Ünlü yönetmen, Atatürk’ün çok sevdiği iki şarkı okunacağını heyecanla anons etti. Topluluğun başında sanki sportmen büyük bir şef vardı. Sevilen eserin birincisi Giriftzen Asım Beyin Uşşak bestesi "Cana Rakibi Handan Edersin", ötekisi Tatyos Efendi’nin "Bu Akşam Gün Batarken Gel" aynı makamdaki şarkıları okunduktan sonra alkışlar ve büyük tezahürat oluyordu.
Ve de bu coşku üzerine "Pencere Açıldı Bilal Oğlan" adlı türkü de eklenerek muhteşem bir yöneticinin, muhteşem bir konseri sona erdi.
Koroda görev alanlar:
Kurucu Gülnihal Yuvacan.
Sazlar: Nursan Güneyiz, Celal Işık, Dolgun Dalgıçoğlu, Semra Soyata Başak, Faruk Alkan, Yüksel Kıvılcım, Emre Işık, Melih Barutçuoğlu, Serdar Odabaşı, Yılmaz Kaynakçı.
Korist ve Solistler: Abdülkadir Bilge, Altunay Canan, Ayça Didem Erdoğan, Ayşe Özgül, Ayşen Özerman, Cihat Eyüpreisoğlu, Eray Bilen, Esin Onal, Fazilet Oktem, Gül Biber, Gülnihal Yuvacan, Hamit Özçekiç, Hasan Çelikkıran, Hülya Alkan, Leyla Turan, Müşerref İlgaz, Müşerref Suveren, Naci Güner, Necla Tanoba, Nesrin Karadeli, Nevin Gürsoy, Nizamettin Yıldırım, Nuray İşbilen, Oya Ersoy, Perran Gürsoy, Mehmet Gürsoy, Çağlayan Akçay, Seval Çavuşoğulları, Süheyla Gür.
14 Mayıs Eczacılık Günü etkinlikleri Oda Başkanı Semih Güngör’ün gelecek günlerin iyi olması dileği ile kutlandı.
BİZİM GAZETE