"Mayıs 68" fotoğraf sergisi

Bruno Barbey`in "Mayıs 68" Sergisi 29 Mayıs`a kadar Fotografevi`nde

Duvarları sloganlar doldurmuştu: “ Yasaklamak Yasaktır”, “Alttakiler Tepeye”, “Engelsiz Yaşayın”... Bu, 1973 petrol krizi şokundan önce, dünyanın en zengin ülkelerinden birinde yaşayan gençliğin bir başkaldırışıydı.

Fotografevi; Magnum Photos’un önemli fotografçılarından Bruno Barbey’in dünyaca ünlü çalışması “Mayıs 68” sergisini Barbey’in katılımıyla İstanbullu fotograf ve sanatseverlerle buluşturuyor.

Fotografevi’nin her iki katına yayılacak sergide 1968’de Paris sokaklarında yaşananlara Bruno Barbey’in objektifinden tanık olacağız.

1968 olaylarının 40. Yılı dolayısı ile açılacak olan sergide katılımcılar bu seri için hazırlanmış 12 dakikalik bir de video izleme olanağı bulacaklar.

Fotografevi aynı zamanda sergi ile beraber Bruno Barbey’in fotograflarından “1968” isimli bir kitap yayınlayacak. Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak yayınlanacak kitap aynı zamanda kitapçılardan da temin edilebilecek.

Daha önce İstanbul Modern’de açılan “Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” Sergisi içinde fotografları yer alan Barbey’in bu Türkiye’de açılan ilk kişisel sergisidir.

Sergi 29 Mayıs`a kadar Fotografevi`nde görülebilir.

***

68 ilkbaharında, uzun bir Güney Doğu Asya (Vietnam savaşı doruktaydı) ve şiddetli ayaklanmalarla çalkalanan Japonya gezisinin ardından Paris’e döndüm.

Gösterilerin çoğunluğunu fotoğrafladım: Sorbonne Universitesinin işgalini ve terk edilişini. “Çok Geç CRS (Toplum polisi) Sorbonne tapınak değildir” diye haykıran öğrencileri, işgal edilen Odeon Tiyatrosunu, grevde olan Renault fabrikalarını, Gilles Tautin’in cenazesini, Champs-Elysées’de gerçekleşen De Gaulle yanlısı büyük yürüyüşü, Quartier Latin’deki barikatları, Gay-Lussac Sokağını.

Haftalarca kıyafetlerim göz yaşartıcı gazın keskin kokusunu taşıdı.
ORTF (Fransız Radyo Televizyonu) grevdeydi ve Godard, Chris Marker ve daha başkalarıyla “sinetrakt” olarak adlandırdığımız küçük kısa metrajlı çekiyorduk. Bu filmlerle, televizyon olmadan, tüm Fransa’yı grevler sardı.

İletişim kurmak, birbiriyle konuşmak, her şeyi yeniden sorgulamak acilen gerekliydi; bir kuşağın, kendisine tepeden hazırlanan, toplumun biçtiğine karşı bir baş kaldırıydı.

Bruno Barbey

Bruno Barbey hakkında:

Bir Fransız vatandaşı olarak Fas’ta doğan Bruno Barbey 60 yıllık Magnum Photos’un kırk yılında yer almış bir fotografçı. İtalya, Polonya gibi ülke monografilerinden Paris’teki siyasal olaylara; savaş bölgelerinden iç çatışmalara birçok calışması bulunmakta.

Kaynak: www.fotografevi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat