Yaşamın Kerteriz Defterinden Bir Roman
Ladesçi’nin kahramanı Cemil lades oynamayı çok sevmektedir, bu yüzden adı ladesçiye çıkar. Ancak olaylar geliştikçe anlarız ki aslında toplumda herkes herkesle ve kendisiyle lades oynamaktadır, kandırmaya çalışmaktadır. Roman boyunca Cemil’le Ayvaz’ın yanında, şaşırtıcı, bolca güldüren, güldürürken düşündüren, merakla okunan sürükleyici yaşam öykülerini izleyerek yolculuk edeceksiniz. Bu yolculukta Üstün Dökmen kendi yaşamının kerteriz defterinden parçalar sunuyor sizlere.
Eski balıkçılar hangi balığın hangi mevsimde nerede bulunduğunu gösteren kerteriz defterleri yazarlarmış. Cemil ile Ayvaz’a yol gösteren kerteriz defteri, bu kez sadece denizlerdeki kayalıkları, derinlikleri ve sığlıkları değil yaşamın sahte ve gerçek zenginlikleri anlatıyor kendince. Kitabı bitirdiğinizde yaşamın olanaklarına ilişkin değerli bir harita kalacak elinizde.
Yaşımız ilerledikçe birer kerteriz defterine dönüşür yaşamlarımız, görüp bildiğimiz ne varsa orada yazılıdır.
Bakınız, göçmen kuşlar V düzeninde uçarlar gökyüzünde, bir dostluk ve dayanışma işaretidir bu. Başımızın üstünde uçup giderler de sürekli, fark etmeyiz gösterdiklerini. Dürüstlük doğallıktır. Doğada ve doğallıkta dürüstlük vardır. Tavuğun lades kemiğini kırıp oyun diye kardeşini kandırmaya çalışan insan, kendi oyununa geldi Kendini ve doğayı kandırmaya çalışıyor farkına varmadan. Böyle giderse birgün gökyüzündeki kuşların V kardeşliğini bir kemik gibi kırıp atacak besbelli. Kendimi ve cümle alemi ne diye kandırayım ki! Lades kemiklerini kırmayalım ve kuşların göklerdeki V düzenini.
Yıllar geçiyor, ülkemiz yeni teknolojilerle, ancak eski kafalarla bata çıka, ite kaka ilerliyor.Bağırsak enfeksiyonu salgınında ellerine bir bardak su alıp cümle aleme sehir suyunda sorun yok bakın ben içiyorum sizde için diyorlar
Bana birşey olmaz diye kendini kandıranlar ve tehlike yok diyerek ladescilik yapan politikacılara inanan vatandaşlar, aslında kendilerini tüketiyorlar. Ladescilik milli bir oyunsa eğer yeri geldiğinde birileri oyunbozanlık etmeli.
YAZAR HAKKINDA(Bilgiler yazarın facebook sayfasından alınmıştır)
Üstün Dökmen, 1954 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlk olarak, iki dedesinin adı verilerek kendisine Hasan Vasfi denildi. Altı aylıkken önemli bir hastalık geçirdi. Komşular, iki ölmüş büyüğün adının ufacık çocuğa ağır geldiğini, bu yüzden hastalandığını söylediler. Bunun üzerine annesi ve babası evhamlanarak Hasan Vasfi’nin adını Üstün olarak değiştirdiler. (Üstün adı, dünyaya gelmesine yardı...mcı olan Doç. Dr. Ziya Üstün’ün soyadıydı.) Böylece Üstün Dökmen kısmen hafifledi; ancak yeni adı da, öğrenim yaşantısı boyunca sürekli iftihar listelerini çağrıştırdığından, kendisine ağır gelmeye devam etti. Üstün Dökmen’in annesi İstanbullu, babası Erzurumlu, kendisi Ankaralıdır. 1971 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi’ni bitirdi. Sosyal bilimlere ilgi duyuyordu, ancak Üniversiteye giriş sınavlarında aldığı puan ziyan olmasın diye Hacettepe Üniversitesi Fizik Bölümü’ne kaydoldu. Üçüncü sınıfa gelince fiziğin kişiliğine uygun olmadığını fark etti. Giriş puanı ziyan olmamıştı fakat, ömür boyu fizikle uğraşırsa kendisinin ziyan olacağını anladı. Yeniden üniversite sınavlarına girerek Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne geçti. Bu bölümden mezun oldu ve aynı bölümde Uygulamalı Psikoloji (Klinik Psikoloji) alanında master yaptı. Psikolojik danışma ve rehberlik alanında 1986 yılında doktora, 1988 yılında doçentlik, 1995’te ise profesörlük derecesi aldı. Halen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Meslektaşı Doç. Dr. Zehra Yaşın Dökmen’le evlidir; iki kızı bulunmaktadır.
Kitapları
* İletişim Çatışmaları ve Empati, 1994. (2008 yılında Sanatta ve Günlük Yaşamda İletişim Çatışmaları ve Empati adıyla tekrar satışa sunulmuştur)
* Sosyometri ve Psikodrama Kuramsal Temeller / Uygulamalardan Örnekler / Yeni Yaklaşımlar, 1995.
* Selam, 1996.
* Varolmak Gelişmek Uzlaşmak, 2000
* Yağmurda Yangın, 2002
* Bir Yumurtanın Tarihçesi veya Bir Yumurta Pişirme Tarifi, 2002.
* Komşu Köyün Delisi, 2004.
* Küçük Şeyler, 2004.
* Oyunlar Otoyolda Piknik / Padişah-ı Hali Osman, 2005.
* Ladesçi, 2006.
* Küçük Şeyler 2, 2006.
* Nokta Nokta Hanımın Hayatı, 2007.
* Küçük Şeyler 3 Yaşama Yerleşmek, 2008.
* Küçük Şeyler 4 Eşitler Evi, 2009.
* Miyase’nin Kuzuları, 2009.
* İnsanın Korunakları 1 Deriden Kültüre, 2010.
Oyunları
* Oyunlar-Otoyolda Piknik-Padişah 1 Hali Osman
* Bir Yumurtanın Tarihçesi veya Bir Yumurta Pişirme Tarifi
* Toplumsal Cinsiyet
* Yağmurda Yangın
* Selam
* Komşu Köyün Delisi (Tiyatro Oyunu)
* Ladesçi (Yaşamın Kerteriz Defterinden Bir Roman