Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz, ölümünün 15. yılında geleneksel 13. Cide Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür Festivali’nde çeşitli etkinliklerle anılacak.
soL (HABER MERKEZİ) Rıfat Ilgaz’ın Kastamonu Muallim Mektebi’ndeki anılarını romanlaştırarak anlattığı Hababam Sınıfı, yönetmen Ertem Eğilmez’ın ustalığı ve unutulmaz kadrosuyla birleşerek, sonraki kuşaklara aktarılan bir klasik yarattı. Ilgaz’ın senaryo yazımında bulunduğu Hababam Sınıfı serisi, bir dönemi, gençlik, sorunlar, toplumsal yaşam ve dönemin siyaseti üzerinden anlatma başarısıyla uzun yıllar sinemaseverlerin vazgeçilmez filmleri arasında yer aldı. 1990 yılında filme alınan Karartma Geceleri romanıyla da tanınan Ilgaz’ın bu kitabı yazıldığı dönemde toplatılmıştı.
Sınıf’ın ozanıyım mimli / Hababam Sınıfı’nın yazarıyım ünlü
1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğan Rıfat llgaz, 1940’ların toplumcu-gerçekçi şairleri arasında yer aldı. 1927’de ilk şiiri, 1943'de ilk kitabı “Yarenlik” yayınlandı. Şiirleri çok ilgi gördü. Ocak 1944’de “Sınıf” adlı şiir kitabı çıktı. Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı. Birçok şair ve yazarla birlikte çeşitli gazete ve dergiler çıkardı. 1961’de Sınıf Yayınları’nı kurdu ve kendi kitaplarını yayınladı.
1974’de emekli olarak Cide’ye yerleşen Ilgaz, 12 Eylül 1980 döneminde gözaltına alındı. 70 yaşında, gerekçesiz sorguya çekildi ve gözaltında kaldı. Tutukluluğu sona erince İstanbul’da, oğlu Aydın llgaz ile birlikte ölümüne kadar yaşamaya başladı. Kitaplarını 1983’te oğluyla birlikte kurdukları Çınar Yayınları’ndan çıkarmaya başladı. 1986’da “Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra” kitabıyla bu “yasaklı dünyada” yaşadıklarını anlattı. 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas Katliamının acısına dayanamayan duyarlılığı 7 Temmuz 1993 günü aramızdan ayrılmasına neden oldu.
Nâzım’ın izinden toplumcu sanat
Ilgaz, 1940'lı ve 50'li yıllarda yoğun bir şekilde dergicilikle uğraştı. Zaten zamanın ekonomik -ve biraz da siyasi- şartları daha hacimli eserlere (kitaplara) pek izin vermiyordu. Bu dönemde hükümete ve İran Şah'ına hakaretten tekrar hapse girdi. 1950 Af Kanunu’yla çıktı. Daha sonradan “Fedailer Mangası” adını alacak bir grup aydın, bir çıkan bir kapanan dergilerde yazmaya devam etmeye çalışıyorlardı. Özellikle Rıfat Ilgaz’ın takdir ettiği Nazım Hikmet’in ana hatlarını ortaya koyduğu toplumcu bir edebiyat anlayışı gelişmişti. Bu akımda, Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Ömer Faruk Toprak, Hasan İzzettin Dinamo gibi isimler başı çekiyordu.
Sarıyazma Kültür Festivali 11-13 Temmuzda
Ölümünüm ikinci yılından itibaren, doğum yeri Cide’de düzenlenmeye başlanan festivalin bu yılki programında Rıfat Ilgaz’ın aydın kişiliği ve eserleri hakkında çeşitli paneller düzenlenecek.
Etkinliğin ilk gününde (11 Temmuz Cuma), saat 16.00’da Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi’ne gezi düzenleniyor. Ardından yapılacak panelde ise Haluk Işık “Rıfat Ilgaz’ ın Tiyatrosu” ve Niyazi Yaşar da “Rıfat Ilgaz’ın Şiiri ve Anılar” başlıklarında konuşacaklar. Saat 18.00’de Cide Fotoğrafları Sergisi ve ardından düzenlenen konserle etkinlik sona erecek.
İkindi gün etkinliklerinde saat 13.15’te Rıfat Ilgaz Kitaplığı’nın açılışı yapılacak. Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi’deki açılıştan sonra saat 14:00’te düzenlenecek panelde ise, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay “Cide’nin Kültürel ve Eğitim Yönünden Geleceği” başlığında konuşacak. Saat 15.00’de“Türkçe ve Rıfat Ilgaz” başlıklı söyleşinin konuğu ise Feyza Hepçilingirler olacak. Festivalde Rıfat Ilgaz ile ilgili son etkinlik Öner Yağcı’nın “Aydın” Rıfat Ilgaz ve A. Kadir Budak’ın “Rıfat Ilgaz’ın Türk şiirindeki Yeri” adlı konuşmalarıyla sona erecek.