Yarım asır boyunca üretilen 35 heykel, 11 Mayıs Pazartesi günü 16:00’da Nüzhet Balcıoğlu’nun sanatının da doğup büyüdüğü Mimar Sinan Üniversitesi’nde sergileniyor.
Bir yönetmen kaç film çeker sinema yaşamı boyunca? Kaç filmle beyazperdede selamlar seyirciyi? Bir ressam kaç resim yapar, kaç tuval boyar, kaç sergi açar sanat hayatında? Bir oyuncu kaç kez sahneye çıkar, kaç oyunda oynar, kaç kez selamlar seyircisini? Peki bir heykeltraş kaç taş yontar, kaç heykel yapar ve kaç yıl çıkarmaz eserlerini atölyeden, saklar onları?
Nüzhet Balcıoğlu, 50 yıl boyunca taş yontmuş bir heykeltraş. Henüz çocukken, bahçede kardeşleriyle oynarken yağmur sonrası çamurdan yapmış ilk eserlerini. Sonra büyümüş heykeltraş olmuş. Mimar Sinan Ünivesitesi (Akademi) heykel bölümünü birincilikle kazandığı haberini banyodayken almış. Çırılçıplak ‘’kazandım, kazandım’’ diye bağırarak salona koştuğunda evde misafirlerin de olduğunu sonradan hatırlamış. Akademi’de heykel bölümünde yıllardır kapalı olan taş atölyesi onun taşa olan tutkusu sayesinde yeniden açılmış. Mermer işletmelerinin bahçelerinde ‘’belki kendime bazı atık malzemeler bulurum’’ diye araştırma yaparken bekçiler tarafından kovalanmış. Eyüp mezarlığında mezar taşlarını incelemiş. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yatan hastalarla aylarca vakit geçirmiş, sohbet etmiş, isteyenlerin desen ve heykellerini yapmış.
Üniversite eğitimini hep uzatmış, ‘’dışarıda çalışacak atölye bulamam’’ diye. Hadi Bara, Kuzgun Acar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun derslerini ve sohbetlerini hiç unutmamış. 68 dönemini Mimar Sinan’da yaşamış, arkadaşlarıyla beraber. Kendi deyimiyle ‘’sadece insanı değil, taştan heykeli de etkilemiş 68’... Sonra gün gelip Üniversiteden mezun olunca önce Ortaköy’de ve sonra Asmalımescit’te atölye açmış. Yıllarca taş, mermer yontmuş. Adına ‘’acuzeler’’ dediği heykellerini yapmış. Müzikle değil, çekiç ve taşın sesiyle yaşamış. Ama yıllarca bir atölyenin dört duvarı arasında kalmış heykelleri. 50 yıl boyunca ürettiklerini kimselere göstermemiş, saklamış.
50 YIL SONRA GÜNEŞE ÇIKIYORLAR
Şimdi o heykeller gün yüzüne çıkıyor. Yarım asır boyunca üretilen 35 heykel, 11 Mayıs Pazartesi günü 16:00’da Nüzhet Balcıoğlu’nun sanatının da doğup büyüdüğü Mimar Sinan Üniversitesi’nde sergileniyor. ‘’O günlerden bugünlere’’ adlı sergiye eski dostları, sanatçı arkadaşları da ellerindeki eski fotoğraflarla, anı-belgelerle geliyor. Bir kuşak bu sergide buluşuyor. Heykeller 50 yıl sonra güneşe çıkıyor...