Endüstriyel ve kapitalist düzenin getirdiği yaşam şekli, insanın doğadan ve kendisinden uzaklaşmasına sebep olmuştur. Modern insanın uzun saatler çalışarak elde ettiği maddi dünya, onu mutlu edememiş ve hayata karşı yabancılaştırmıştır. Hayatın günlük telaşıyla azalan insan, yüksek duvarların içerisinde küçülmüş ve hatta kaybolmuştur. Oysaki yaşam tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen yüceltilmeli ve onurlandırılmalıdır. Sanat bu konuda bizlere yüzlerce yıldır yardımcı olan evrensel dilimizdir. Çünkü sanat davranışlarımızı, karakterimizi, empati kurma yeteneğimizi ve adalet anlayışımızı geliştirirken; yaşamı yüceltir ve onurlandırır ve kişilerin hayat içerisinde kaybolmasını engeller.
2019’un son günlerinde sizlere sanatın insan hayatına en çok dokunduğu alanlardan olan sinema ve kitap dünyasındaki yılın en çok dikkat çeken örneklerini vermek istiyorum. Güçlü kurgusuyla sınıfsal farklılığın getirdiği dünyayı umutsuzca anlatan Altın Palmiye ödüllü Güney Kore yapımı film "Parazit", Arthur Fleck’in kötü adam olmadan önceki mücadelesini anlatan "Joker", Pedro Almador’un yönetmen Salvador Mallo’nın hayatını anlattığı "Acı ve Zafer", genç bir kadının portresini yapmakla görevlendirilen bir sanatçının hikayesini anlatan "Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi", Martin Scorsese’ın bir mafya tetikçisi Frank Sheeran’ın hayatını anlattığı "The Irishman", Emin Alper’in Altın ayı için yarışmış olan filmi "Kız Kardeşler", Güney Kore filminden uyarlanan "7. Koğuştaki Mucize", animasyon komedi türündeki "Kuklalı Köşk: Hırsız Var" ve engelli bir gencin yaşam mücadelesini anlatan "Çınar" filmi 2019 yılının dikkat çekici filmleri arasındadır.
2019 yılının dikkat çekici kitapları ise daha anlamlı bir yaşam için deneyimlerini paylaşan İlber Ortaylı’nın "Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler", bir kanun adamının hikayesini anlatan Ahmet Ümit’in "Aşkımız Eski Bir Roman", mitolojik hikayeleri sevenlerin ilgisini çekeceği Mary Doria Russell’ın "Ben Kirke", Hasan Ali Toptaş’ın "Beni Kör Kuyularda" ve Osmanlının son dönemini anlatan Ayşe Kulin’in "Her Yerde Kan Var" kitaplarıdır.
2019 yılının dikkat çekici film ve kitaplarını yazmışken, kültür sanat alanında yazmadan geçemeyeceğim bir konu daha bulunmakta. "bi’dozsanat iyileştirir" grubunun bir parçası olarak; Ankara’da bir grup kadın eczacı; kitap ve sanat sevgisini büyütmek amacıyla her ay kitap okuyor, filmler izliyor, tiyatroya gidiyor ve analizler yapıyor. Her gün büyüyen ailemizin sizlerde bir parçası olabilir ve yaşamın yüceltilmesine sanatla ortak olabilirsiniz.
2019’a veda ederken, umutlarımızın ve hayallerimizin gerçek olduğu, birlik ve beraberlik içerisinde barış ve sanat dolu bir yıl diliyorum.
Not:"bi’dozsanat" isimli kültür sanat çalışmalarımızı paylaştığımız grubumuza aşağıdaki adresi kullanarak katılabilir ya da bizi facebook "bi’dozsanat" sayfasından takip edebilirsiniz.
https://www.instagram.com/p/B6fYkFWpQXu/?igshid=1396m14k9td5y