Behnan KAHYAOĞLU
Merhaba arkadaşlar benim adım Behnan Kahyaoğlu. Yeni Yüzyıl üniversitesi eczacılık 3.sınıf öğrencisiyim. Bana göre iyi bir üniversite öğrencisi dersleri kadar; üniversitesinin bulunduğu şehrin ve en azından kendi şehrinin güzelliklerini araştırmalı, öğrenmeli ve bunları olabildiğince diğer insanlarla paylaşmalı.
Çoğunuzun bildiği gibi bu sene GÖBEKLİTEPE yılı ilan edildi. Göbeklitepe kazıları sonucunda tarih kitaplarındaki bazı bilgiler de değişti. Bunlardan bazıları bilinen en eski tapınak artık ülkemizde güneydoğu ilinde bulunan Şanlıurfa’daki GÖBEKLİTEPE oldu.
Peki tarih kitaplarını değiştiren bu yere nasıl gidebilirsiniz?
Göbeklitepe Şanlıurfa, il merkezine 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. En yakın yerleşim yeri Örencik köyüdür (alanını 2.5 kilometre batısındadır.) Göbekitepe’nin içinde bulunduğu coğrafya, Fırat ve Dicle nehirlerinin arasındaki dağlık bölge olarak bilinen Yukarı Mezopotamya’da bulunmaktadır. Çoğu güneydoğu turunda bu gezi var ama eğer ben turla gezmek istemem derseniz; Şanlıurfa’ya gelmeniz gerekmekte. Şanlıurfa’nın tarihi ve dini yerlerini de gezebileceğiniz için seyahatinizi tek günle sınırlamamakta fayda var. Şanlıurfa’da Göbeklitepe’ye gidiş için 0 numaralı belediye otobüsüyle haftanın her günü iki farklı duraktan:
Müze (Şanlıurfa müzesi): 09:45 – 12:45- 15:45 de binebilirsiniz.
Abide durağından (ilk toplama merkezi ve Abide park AVM’nin arkasındaki ABİDE T4 DURAĞINDAN): 10:30-13:00-16:00 da Göbeklitepe için otobüse binebilirsiniz.
Dönüş için Göbeklitepe’den kalkış saatleri ise: 12:00-15:00-18:00 de.
Gidiş için geçen süre yaklaşık yarım saatken gidiş ücretleri ise gerçekten çok ucuz. Tam 5TL öğretmen 4TL ve öğrenci 3TL (URFAKART ile urfakartınız yoksa otobüslerden bilet de alabilirsiniz.). Yolculuk boyunca yolda göbeklitepeyle ilgili anıtlarıda görmek mümkün.
Gezimize sinevizyon gösterisiyle başlıyoruz. Sinevizyon gösterisinin ardından küçük bir göbeklitepe tarihi sergisi ve üç boyutlu videoların duvarlarda yansıdığı koridorlardan geçiyoruz. Bu gezi hem gözümüze hem de kulağımıza hitap ediyor. Hatta bazı alanlarda özellikle burayı dinleyin, buraya bakın gibi yerler bile yapılmış. Eğer müze kartınız yoksa bu tur 12TL ye mal oluyor.
Ardından servislerle göbeklitepe höyük alanına gidiyoruz. Kısa bir yolculuğun ardından kazı alanına varıyoruz. A,B,C,D,E,F olarak adlandırılmış kazı alanlarını geziyoruz. Her kazı alanının girişinde bilgilendirici ve yönlendirici levhalar ile karşılaşıyoruz.
Gördüğünüz resimde 25 metre çapında yuvarlak oval planlı bir (C) yapı görüyorsunuz. Yapı dıştan içe doğru yapımı günümüze yaklaşıyor. İçteki duvarlarda üzerinde çeşitli sembollerin bulunduğu –her birinin farklı anlamlar, ritüeller içerdiği tarihe tanıklık etmiş tilki, kuş gibi semboller- 9 tane boyu 3m geçen T biçimli dikili taşlar bulunmakta. Şanlıurfa’ya gelindiğinde mutlaka gezilip görülmesi gereken bu tarihi eser eğer müze kartınız yoksa 36 TL. Sinevizyonla beraber almak istediğinizde kombine bilet olarak size daha ucuza veriliyor. Eğer müze kartınız var ise bu gezi boyunca sadece ulaşım ücretini ödüyorsunuz. UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan bu yer görülmeye değer.
Behnan KAHYAOĞLU