SGK SAĞLIK SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ NE
****** ****** e ait 14.11.2011 tarih ve ****** no lu reçetede bulunan MAGNORM 30 efervesan tb (15.26TL) için, reçetede endikasyonu yok gerekçesiyle kesinti yapılmıştır.
TEB ve SGK arasında yapılan PROTOKOL ün 3.2.9. maddesi Endikasyon uyumu aranacak ilaçları açıkca tanımlamıştır.
Aynı protokolün 3.2.15. maddesi de reçetede kullanımı endikasyon uyumuna bağlı ilaçlar hariç olmak üzere tek teşhis yazılması yeterlidir der.
Yine SUT 6.1.1.A- Ayaktan tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi başlığı altındaki 2. Madde de reçetede yazılı ilacın/ilaçların yan etkilerini önlemek ve/veya tedaviyi desteklemek amacıyla yazılan ilaçlar için ayrıca teşhis aranmayacaktır der.
MAGNORM 30 efervesan tab. protokol 3.2.9.Endikasyon uyumu aranacak ilaçlar listesinin içinde olmaması, DİYABET li hastalarda magnezyumun kan şekerini düzenlemesi aynı reçete de bulunan NORVASC’ın Kas Krampları gibi yan etkileri olduğunun bilinmesi ve adı geçen reçetede iki farklı teşhis (DM-HT) daha bulunmasına rağmen Endikasyonu yok gerekçesiyle kesinti yapılması haksızlıktır.
Üstelik protokolün 3.3. Reçete İade başlığı altında 3.3.1. maddesinde, (3.2.15).maddeyle ilgili bilgi ve/veya belgelerin eksikliğinde bu eksiklikler giderilmek üzere reçeteler eczaneye iade edilir der.
Metin SEVAL
3.2.9. Aşağıda belirtilen ilaçların kullanımında Endikasyon uyumu aranacaktır
- SUT da ödeme koşulu endikasyona bağlı olan ilaçların (SUT un (6.2) numaralı maddesinde özel olarak etken madde adı belirtilip endikasyon uyumu aranacağı belirtilen ilaçlar),
- SUT un(12.2) numaralı maddesinin, 6.1.Ç.(5) “Sağlık raporu aranmaksızın” başlığı altındaki (a) ve (b) bendinde belirtilen süre ile yazılan ilaçlar,
- SUT eki EK-2/A, EK-2/B ve EK-2/C Listesinde ödeme şartı olarak ayrıca endikasyon belirtilen ilaçlar,
- İlaç kullanım raporuna dayanılarak katılım payından muaf olarak verilen ilaçlar (SUT eki EK-2 listesinde yanında (*) yıldız işareti bulunanlar için kendi bulunduğu üst başlıklarda belirtilen hastalıklarda kullanımında)
3.3. Reçete iadesi:
3.3.1. (3.2.2), (3.2.3), (3.2.4) (3.2.7), (3.2.8), (3.2.9), (3.2.10), (3.2.11), (3.2.13), (3.2.14) ve (3.2.15) numaralı maddelerde belirtilen bilgilerin ve/veya belgelerin eksikliği ile reçete ekinde bulunan rapordaki bilgilerin (teşhis, etken madde adı, doz, ICD-10 ilave ya da düzeltmeleri) eksikliğinde bu eksiklikler giderilmek üzere ilgili reçeteler eczaneye iade edilir.
SUT
6.1.1.A- Ayaktan tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi
(2) Düzenlenen reçetelerde mutlaka teşhis, ilgili hekimin ıslak imzası ve bilgileri yer alacaktır. SUT eki EK-2/F Listesinde yer alan kısaltmalar hariç teşhislerde kısaltma yapılmayacaktır. Reçetede yazılı ilacın/ilaçların yan etkilerini önlemek ve/veya tedaviyi desteklemek amacıyla yazılan ilaçlar için ayrıca teşhis aranmayacaktır.
MAGNEZYUM: KAS KRAMPLARI, UYUŞMA, KASILMA Ve ŞEKER HASTALIĞI İÇİN MAGNEZYUM KULLANIMI http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_1957.htm
Mağnezyum Eksikliği:
Mağnezyum eksikliğinde kaslarda kramplar oluşmaktadır. Mağnezyumun kan şekerinin ayarlanmasında önemli rolü vardır. Mağnezyum yetmezliği olan şeker hastalarında göz dibindeki retina adı verilen damardan zengin bölgesinde daha fazla bozukluk görülür. Mağnezyum eksikliği olan şeker hastalarında koroner kalp hastalığı riski artar. Şeker hastalarında idrarla mağnezyum atılımı çok arttığından kanda mağnezyum eksikliği sık görülür. Bu nedenle şeker hastalarında mağnezyum tetkiki yaptırmak çok önemlidir. Kanlarında mağnezyumu az olan kişilere günde 300-350 mg mağnezyum içeren ilaçlar verilir.
SGK YANIT: KESİNTİ İPTAL EDİLDİ