SUT’un 6.1.1.Ç Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı başlığı altına yeni 8. Madde ilavesi yapıldı ve sorunlar da başladı.
(8) Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) en fazla 1 aylık doza kadar ödenir. Sonraki reçetelerde yazılacak ilaç miktarı için tebliğde yer alan genel veya özel düzenlemeler esas alınır. Bu ilaçların devam reçetelerindeki farklı farmasötik dozları da ilk tedavi olarak kabul edilir.
Yazım da yoruma açık bir şey yok net ve anlaşılır.
Hastanın reçetesindeki ilk defa kullanacağı ilaç, raporlu veya raporsuz olmasına bakmadan en fazla bir aylık doza kadar ödenir.
Farklı farmasötik dozları ilk defa kullanacağında da bu kural geçerlidir.
SUT yazımında hata yok, problem yazdığınız kuralı Medula Provizyon sistemine de aynen aktaramamak. Aktaramadığınız da da eczacılara tuzak kurmuş oluyorsunuz, eczaneler arasında farklı uygulamalara ve haksız kesintilere neden oluyorsunuz.
İLK DEFA
Daha önce olmamış, daha önce yapılmamış, daha önce alınmamış, ilk kez, vb. gibi. İlk defa nın önünde bir zaman kısıtlaması yoktur. Ancak, 2 ay içinde ilk defa derseniz, zaman (2 ay) kısıtlaması koymuş olursunuz.
Resmi gazetede yayınlanan ve de bağlayıcı olan SUT’a ilk defa yazıp, sadece uygulama olan Medula ya 60 gün kısıtlaması koyarsanız hasta eczacı tartışmalarına neden olursunuz.
Daha önce raporlu ilacını hep üç aylık dozda almış, ama yurt dışına çıkmış, ama ilacın dozunu azaltmış, ama bir seferde parasıyla ilacı almış vb. nedenlerle ilacın bitim tarihini 61 gün geçirmiş hastaya, şimdi niye bir aylık dozda ilaç verdiğinizi anlatamazsınız.
Hasta çantasından çıkardığı ilacın boş kutusunu gösterip ilk defa almadığını ispatlamaya çalışır. Meduladan alınmış ilaç listesinde 70 gün önce biten ilacın adını gözünüze sokarak belgelemeye çalışır.
SUT da zaman kısıtlaması olmamasına rağmen neden Medulaya önce 30 sonra da hasta mağdur oldu 60 gün yapalım kısıtlaması geldi, neden 90 gün değil ya da 120 gün değil. Ya SUT’ un ilgili maddesini değiştirip zaman kısıtlaması ekleyin ya da Medulada ki 60 gün kısıtlamasını kaldırın.
Bir de SUT’a yazılmasına rağmen Medulaya uygulanamayan, sıkıntılara ve mağduriyetlere neden olacak büyük ambalajlı ve bir aylık dozu geçen ilaçlar konusu var. Dijital ortamda manuel kontrol yöntemi ile eczacılardan bunun kontrol edilmesi isteniyor.
Örneğin raporlu veya raporsuz;
Lustral 50 mg 56 tableti 1*1 doz ile ilk defa kullanacak hastaya Medula hatalı olarak ödüyor,
Lipitor 10 mg 90 tableti 1*1 doz ile ilk defa kullanacak hastaya Medula hatalı olarak ödüyor
Paxil 20 mg 56 tableti 1*1 doz ile ilk defa kullanacak hastaya Medula hatalı olarak ödüyor,
Atacand Plus 84 tableti 1*1 doz ile ilk defa kullanacak hastaya Medula hatalı olarak ödüyor.
SGK da bununla ilgili olarak yaptığı alttaki duyuruda, düzenleme yapmaya çalışıyoruz mağdur olmamak için garantiye alın herkese küçük ambalaj verin diyor.
Tarih : 31.01.2012
Konu : TÜM ECZACILARIN DİKKATİNE
Açıklama : Sağlık Uygulama Tebliği’nin “Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı başlıklı” 6.1.1.Ç maddesinin 8.fıkrasındaki hükme istinaden Medula Eczane Provizyon Sisisteminde düzenleme yapılıyor olmakla birlikte, aynı eşdeğer grupta yer alan ve reçetede yazılan doza göre bir aylık doza yetecek küçük ambalajı olan ilaçlarda büyük ambalajların verilmemesi mağduriyetlerin önlenmesi bakımından önemlidir.
Büyük ambalaj konusunda ben ise şöyle yapıyorum.
Dijital ortamdaki manuel kontrol yönteminde hem hastayı mağdur etmemek hem de kendim mağdur olmamak için beni bağlayan SUT ‘a uygun davranıyorum. Hastanın tüm ilaç bilgisine bakıyorum, eğer hastanın ilaç bilgisinde herhangi bir zamanda (30,60,90,120,150) aynı ilacı ya da muadilini kullandığını görüyorsam, büyük ambalajlı olan ilacı hiç tereddüt etmeden veriyorum.
Çünkü beni bağlayan SUT a göre tek kıstas, ilacın İLK DEFA reçete edilip edilmediği.
Medulaya uyguladığı gibi önce 30 gün yaptım, hasta mağdur oldu 60 yaptım keyfi kıstası değil.