ECZACININ SESİ
01 KASIM 2010 tarihinden itibaren E-Rapor uygulamasına geçilmesiyle 2.ve 3. basamak sağlık kuruluşları tarafından çıkarılan E-Raporlar yine aynı sağlık kuruluşları tarafından Medula sistemine kaydedilmeye başlandı.
Sadece TSK sağlık tesislerinde ve 1.basamak sağlık tesislerindeki uzmanlar ve aile hekimi uzmanlarınca düzenlenen raporların(19340001 kodu ile) Medula sistemine eczaneler tarafından kaydedilmesine devam edilecek.
E-Rapor seçilerek provizyona girilen bir reçete sonrası, raporu çıkaran sağlık kurumunca E-Rapor sistemden silinemez ve değişiklik yapılamaz. Ama raporu çıkaran sağlık kurumunca açıklama bölümüne ekleme yapılabilir,rapora yeni bir ilaç adı ve ICD 10 kodu eklenebilir.
İşin özeti E-Rapor sadece kağıt rapor formatının dijital format şekline aktarılmış şeklidir. Sut kurallarında herhangi bir farklılık yoktur yine aynı kurallar geçerlidir. Artık Sut a göre istenen tüm şartlar ve eklenmesi gereken tüm belgeler ve değerler E-rapor üzerinde olmalıdır. Tek fark aslı gibidir rapor fotokopisinin reçeteye eklenmesi zorunluluğunun kaldırılmasıdır.
Eczanelerimizde yaşanan uygulamalardan örneklere gelince;
01 Kasım 2010 öncesi çıkarılmış ve üzerinde sadece LDL: 161 yazan bir hiperlipidemi raporu ile Sut a uygun olarak hala ilaç verilebiliyorsa,
01 Kasım 2010 sonrası çıkarılmış ve açıklama kısmında sadece LDL:161 yazan bir E-Rapor ile de ilaç verilebilir.
Sut da bir değişiklik olmadıkça, tetkik tarihi de gerekir denemez.
Raporlu hastalarda raporun yenilenmesi durumunda bir önceki raporun fotokopisi artık eklenmeyeceğine göre, E-Raporun açıklama bölümünde bir önceki rapor tarihi ve tetkik değerlerinin belirtilmesi yeterlidir.
01 Kasım 2010 sonrası çıkarılmış Osteoporoz raporlarına KMY ölçümleri eklenemeyeceğine göre, E-Raporun açıklama kısmına kmy ölçüm sonuçları(L1-L4,neck vb.) ve ölçüm tarihi yazılmalıdır.(Sut da rapor tarihinden önce son 1 yıl içinde şartından dolayı)
01 Kasım 2010 sonrası çıkarılmış Koroner Arter tanılı E-Rapora Clopidogrel (Plavix) etkin maddeli ilaç için anjiografi eklenemeyeceğine göre, E-Raporun açıklama kısmına ‘’tanı şu tarihte yapılan anjiografi sonucu konmuştur’’ yada’’ şu tarihte stend takılmıştır’’ yada ‘’şu tarihde anjiografi yapılmıştır şu darlık tesbit edilmiştir’’ gibi ifadelerin eklenmesi ve GİS intoleransının belirtilmesi yeterlidir.
01 Kasım 2010 sonrası çıkarılmış Makula Dejenerasyonu raporundaki Ranibizumab (Lucentıs) etkin maddeli ilaç için lezyona ait renkli resim,FFA ve hasta anemnezi eklenemeyeceğine göre, E-Raporun açıklama kısmında belgelerin değerlendirme sonucunun belirtilmesi yeterlidir.
Sut a göre tedavi şeması istenen etkin maddeler için doz bilgilerinin raporda belirtilmesi zorunluluğu vardır.E-Raporlarda Etkin madde ve tedavi şeması açıklama kısmına eklenebilir.10 Ocak 2011 sonrası çıkan E-raporlarda artık etkin madde yanına tedavi şeması da girilebilmektedir.
Raporda Tedavi şeması istenen ilaçlar, EK-2/C listesindeki ilaçlar,yeni nesil antiepileptikler,beslenme ürünleri vb gibi Sut a göre zorunluluk bulunan etken maddelerdir.
01.11.2010 tarihinden 03.01.2011 tarihine kadar çıkan E-raporlarda etkin maddelerin yanında içerik miktarı da (Atorvastatin Kalsiyum 10 mg gibi) yazıyordu.
03.01.2011 sonrası çıkan raporlar ise etkin madde listesi güncellendiğinden liste sadeleştirildi ve bir çok ilacın içerik miktarı kaldırıldı.(Atorvastatin Kalsiyum gibi)
SGK nın 29.12.2010 tarihli duyurusunda bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/a4384900453934dfa742af9781c011be/duyuru_20101229_02.pdf?MOD=AJPERES
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN
E-RAPOR UYGULAMASI
Sağlık Hizmet Sunucularında ilaç temini amacıyla oluşturulan E-RAPOR ların düzenlenmesinde;
1-Yeni düzenlenen etkin madde listesi ekte (EK-1) olup, 03.01.2011 tarihi itibariyle kullanılmaya başlanacaktır. Tüm Sağlık Hizmet Sunucularının bu tarih itibariyle sistemini güncellemesi gerekmektedir.
01.11.2010 tarihli listede bulunan ancak ekteki listede bulunmayan etkin maddeler ile düzenlenen raporlar ,rapor süresi boyunca geçerlidir.(01.11.2010 tarihli etkin madde listesine göre düzenlenen e-raporlarda yer alan ve yeni etkin madde listesinde bulunmayan içerik miktarları fatura incelemede değerlendirilmeye alınmayacaktır.)
Bu şu anlama geliyor.(M.S.in yorumu)
03.01.2011 sonrası raporda etkin madde olarak atorvastatin kalsiyum yazdığından, reçetede yazan 10,20,40 mg gibi içerik miktarları verilebilir.
03.01.2011 öncesi raporda etkin madde olarak atorvastatin Kalsiyum 10 mg yazıyorsa bu raporda süresi boyunca geçerlidir. Yeni Etkin Madde listesinden 10 mg gibi içerik miktarları kaldırılmıştır. Reçetede 20 mg,40 mg yazarsa, E-Rapordaki 10 mg içerik miktarını dikkate almadan 20,40 mg verilebilir.
İncelemede, raporda yazan 10 mg içerik miktarı dikkate alınmayacaktır.
01.11.2010 tarihli etkin madde listesi
ETKIN KODU ETKIN MADDE ADI ICERIK MIKTARI FORM
SGKCOX ATORVASTATIN KALSIYUM 10 MG Ağızdan katı
SGKCOY ATORVASTATIN KALSIYUM 20 MG Ağızdan katı
SGKCOZ ATORVASTATIN KALSIYUM 40 MG Ağızdan katı
SGKCP0 ATORVASTATIN KALSIYUM 80 MG Ağızdan katı
03.01.2011 tarihli etkin madde listesi
ETKIN KODU ETKIN MADDE ADI NFC KODU
SGKESD ATORVASTATIN KALSIYUM Ağızdan katı
E-Raporlar üzerinde ve açıklama kısımlarında belirtilen koşulların sağlanıp sağlanmadığı, E-Raporun kayıt edilmesi, geçerliliğine yönelik sorumluluk raporu düzenleyen hekim ve raporu onaylayan başhekimdedir.
Yani E-Rapor için sahte, mühür yok, imza eksik, açıklama kısmında yazılan bilgileri belgele, aslı gibidir eksik, gibi daha önce eczacıya yüklenen sorumluluk artık eczacının sırtından kalkmıştır.
Ama ne yazık ki Sut a göre aranan bilgilerin E-Rapor üzerinde bulunup bulunmadığının kontrolü ve eksikliğinde oluşan maddi kayıp yine eczacının sırtında kalmıştır.