Forumlarda ki yeni tartışma bir aylık dozu aşan tek ambalajlı ilaçlar ve eşdeğeri küçük ambalajlı ilaçların da bulunması konusu
Örneğin
Elevit protonal 60 tablet 1*1 doz ile 60 gün gider. İlk defa kullanan hastaya muadili olan Decavit pronotal 30 tablet mi verilecek?
Nerox B12 50 tablet 2*1 ile sorun yok ama 1*1 ile 50 gün gider. İlk defa kullanan hastaya muadili olan Apikobal 30 tablet mi verilecek?
Zyrtec 200ml şurup 1*1 doz ile 40 gün gider. İlk defa kullanan hastaya muadili olan Hitrizin 150 ml şurup mu verilecek?
6.1.1.Ç Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı başlığı altına ilave edilen 8.maddede ki Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) en fazla 1 aylık doza kadar ödenir cümlesinden, tek ambalaj şekli olan ilacın kullanım dozu 1 ayı geçiyorsa, küçük ambalajlı eşdeğeri verilir anlamı çıkarılamaz.
SUT’un hiçbir yerinde bir ilacın eşdeğerinin verilmesi zorunluluğu yoktur. Herhangi bir ilaç EK-2/D listesine girmiş ve SUT’a göre geri ödemesi yapılıyorsa sadece ilacın verilebilme kuralları vardır.
Ya raporla ödenir, ya yatan hastada ödenir, ya belirli uzmanlar yazabilir, ya önce başka ilaçların kullanılması gerekir, ya bazı değerlerin olması gerekir, ya da belirli teşhisle ödenir.
Ama geri ödeme listesine giren hiçbir ilaç için ‘’bu büyük ambalajlı eşdeğeri küçük ambalajlısı var’’ gerekçesiyle ödenmemezlik yapılamaz. Eşdeğerinin verilmesi şartı dayatılamaz.
Daha önce de antiiflamatuar ve antiromatizmal ilaçlarda son olarak da asetilsitein gruplarında olduğu gibi büyük ambalajlı olanlar ancak rapor kapsamına alınabilir.
SUT da geri ödemeler için tek kural vardır. En ucuz ilacın baz alınması. Aynı eşdeğer gruptaki ilaçlarda en ucuz birim fiyatın bulunması ve bu rakamın tablet sayıları ile çarpılarak her bir ilaç için geri ödemesi yapılacak fiyatların belirlenmesi.
Yeni 8. kural ise ilacı ilk defa kullanan hastalara tedavi süre kısıtlaması getirmiştir.
İLK DEFA kullanan hastaya en fazla bir aylık doza kadar ilaç verilir.
İLK defa kullanan hastada LUSTRAL 56 tablet ödenmez, LUSTRAL 28 tablet verilir.
NEROX B12 50 tablet tek formdur. Küçük ambalajı yoktur. O zaman 1*1 kullanım dozuyla da ödenmek zorundadır.
NEROX B12 50 tb EK-2/D yani geri ödeme listesindedir. Kuruma gerekli indirimini yani %28 KKİ yapmaktadır. SUT a göre eşdeğer grubu içerisinde baz alınan en ucuz ilaç konumunda ve fark çıkarmamaktadır. Sut da bu ilaçla ilgili başka bir şart ve kısıtlama da yoktur.
İlk defa bu ilacı kullanacak hasta bu ilacı 1*1 kullanım dozu ile alamaz, eşdeğerini verin kim diyebilir. Şu andaki SUT un hangi kuralına, hangi kısıtlamasına göre eşdeğerini verin zorlaması yapılabilir. Ancak SUT değiştirilir ve bu ilaç raporlu hale getirilebilir.
Meduladaki 1 aylık dozla ilgili SGK açıklamasına gelince;
aynı eşdeğer grupta yer alan ve reçetede yazılan doza göre bir aylık doza yetecek küçük ambalajı olan ilaçlarda büyük ambalajların verilmemesi
Aynı eşdeğer grupta ve küçük ambalajı olan ilaçlarda.
Örneğin
APİKOBAL 50 tablet E236A eşdeğer grubundadır. Apikobal 30 tablet de aynı E236A eşdeğer grubundadır. İlk defa kullanan hastaya 1*1 dozla Apikobal 30 tablet veya 30 tabletlik eşdeğerleri verilebilir.
BENEXOL B12 50 tablet E236A eşdeğer grubundadır. Aynı eşdeğer grubunda başka küçük ambalajı yoktur. İlk defa kullanan hastaya 1*1 dozla Benexol B12 50 tablet verilebilir.
ELEVİT PRONATAL 60 tablet E011C eşdeğer grubundadır. Elevit Pronatal 30 tablet de aynı E011C eşdeğer grubundadır. İlk defa kullanan hastaya Elevit Pronatal 30 tablet veya 30 tabletlik eşdeğerleri verilebilir. Ama 30 tabletlik Elevit in üretilmemesine rağmen EK-2/D listesine alınması ve eşdeğer gruba girmesi farklı bir sorundur.
ZYRTEC 200 ml şurup E065C eşdeğer grubundadır. Aynı eşdeğer grubunda başka küçük ambalajı yoktur. İlk defa kullanan hastaya 1*1 dozla Zyrtec 200 ml verilebilir.
Eşdeğeri olan HiTRİZİN 150 ml verilecek zorlaması SUT da yoktur.
Aksi halde E065C eşdeğer grubundaki Zyrtec 200, Rynset 200, Lergy 200, Cetryn 200, Cetiteva 200 ve Allerset 200 ml şuruplar 1*1 dozla ödenmez hale gelir. Bu grupta 1*1 dozla sadece Hitrizin 150ml ve Yenizin 100ml ödenebilir hale gelir ki böyle bir şey mantığa ve SUT kurallarına uygun olmaz.
Betaserc 24mg 100 tablet E256C eşdeğer grubundadır. Betaserc 24mg 20 tablet de aynı E256C eşdeğer grubundadır. İlk defa kullanan hastaya 1*1 dozla da 2*1 dozla da Betaserc 20 tablet ya da 30 günü aşmayan eşdeğerleri verilir.Hekim yazarsa 1*1 dozla 2 kutu, 2*1 dozla 3 kutu Betaserc 20 tb verilir.
Eczacılar artık o kadar korkar hale geldiler ki SUT da yazmayan yeni kurallar türetmeye, kendilerini yeni kurallarla sınırlamaya başladılar.
Örneğin Acetylcystein 600 20 eff. tablet sadece raporla reçetelenebilir.
Ama Acetylcystein 600 10 eff tablet için hiçbir kısıtlama yoktur. İlk defa kullanan hastaya 3 kutu bile yazılabilir.
Voltaren retard 30 tablet raporlu verilip, Voltaren retard 10 tablet 3 kutu için hiçbir kısıtlama yokken, ACT 20 tablet raporlu olup Asetilsistein 10 tabletler için niye kısıtlama olsun.
SGK mali yükünü azaltmak için yeni kurallar koyabilir, SUT u değiştirebilir. Ama bunu yaparken koyduğu kuralları provizyon sistemine aynen uygulama zorunluluğu vardır. Provizyon sistemini eczacılar için bir tuzak haline getirip manuel kontrol isteyip haksız kesintilere neden olmamalıdır. Provizyona uygulayamayacağı kuralları da SUT a koymamalıdır.
Zaten Yargıtay da bu konuda ki sorumluluğu SGK ya yüklemiştir.
Yargıtay 13. Hukuk dairesi Antalya da ki örnek bir davada SGK ya demiştir ki;
İlaç alım kurallarını sen koyuyorsun,
Medula provizyon sisteminin tek işleticisi de sensin,
Eczacının provizyon sistemine müdahale şansı da yok,
Kuralları provizyon sistemine yüklemek senin görevin,
Provizyonun hatalı olarak ödediği ilacın sorumluluğunu Eczacıya yükleyemezsin,
İlaç bedelini ödememezlik yapamazsın, bu hakkaniyete uygun değildir.