Eczacılık Gündemi artık o kadar hızlı akıyor ki, daha bir konu tam anlaşılamadan ikincisi, hemen ardından üçüncüsü sonra bir diğeri uygulanmaya konuyor. İTS, Aile Hekimliği, E-Rapor, GD2 Karekod bunlara son örnekler. TEB ve Eczacı Odaları da bu süreçte SGK ve Sağlık Bakanlığı duyurularını sadece yayınlamayı görev kabul ettiklerinden, pratikte yaşanan birçok sorunun cevabı açıkta kalıyor.

Oysa TEB in ve Eczacı Odalarının başlıca görevi, yoruma açık, resmi ve anlaşılmaz bir dille yazılmış kurum duyurularını, üyelerinin anlayabileceği şekilde yorumlayıp, eczane pratiğinde de ne anlama geldiğini ortaya koyarak duyurmaktır.

Reçetede yazan coraspin 300 mg yerine, coraspin 100 mg verdiğinizde, reçetede yazan dermovate pomad yerine, dermovate krem formunu verdiğinizde, veya buna benzer hataları 2. kez yaptığınızda SGK sözleşmenizin feshedilip 3 ay sözleşme yapılmayacağını biliyormusunuz?

Bilmeniz zor. Çünkü TEB ve Eczacı Odaları bunu 22.10.2010 tarihli SGK nın ‘’ilaç temin protokolünün 6.3.9. maddesinin uygulanması hakkında yazısı’’ başlığı altında hiçbir yorum ya da açıklama yapmadan sadece duyurdu.

http://www.recete.org/?modul=haberdetay&id=1176354

http://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=duyurular&anns_ID=2600

Duyurusu yapılan bu yazı eczane pratiğinde neler getirecek? SGK nın yorumu doğru mu? Üyelerimizi karşı karşıya kalabilecekleri 3 aylık fesih konusunda uyaralım gibi bir sorumluluğu da taşımadan.

SGK kurum taşra teşkilatlarına 15.10.2010 tarihli bir yazı yazarak, protokolün 6.3.9. maddesindeki “reçetede yazılı ilaç yerine farmasötik eşdeğer olmayan ilaç verilmesi” şeklinde ve genelde yanlış ve eşdeğer olmayan ilaç verilmesi olarak algıladığımız tanımın içersine,

yanlış dozda ilaç verilmesi, ilacın yanlış farmasötik şeklinin verilmesi,

tanımlarının da dahil olması gerektiği yorumunu yaparak, bu durumlarda da protokolün ceza hükümlerinin uygulanması talimatını vermiştir.

http://www.recete.org/images/upld2/haberler/rRr20101022175618SGK.pdf

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat