Yeşil kartlı hastalar, yakınında tedavi olabileceği veya uygun yoğun bakım hizmeti alabileceği kamu hastanesi olmaması durumunda, mevcut durumun sağlık kuruluşu ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi kaydıyla, özel hastanelerin yoğun bakım servislerinden faydalanabilecek.
“Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik değişikliği öncesinde sadece Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinden hizmet alabilen yeşil kartlı hastalar, yeni düzenlemeyle birlikte tedavi olabileceği veya uygun yoğun bakım hizmeti alabileceği kamu hastanesi olmaması durumunda,özel hastanelerin yoğun bakımlarından faydalanabilecek. Ağır travma, kopmuş uzuvların yerine dikilmesi ve yanık gibi acil durumlarda ise özel hastanelerin uzman hekimlerinden ve fiziki kapasitesinden doğrudan yararlanılabilecek.

Buna göre, kamu sağlık kuruluşunda yaralı/hastaya acil müdahale yapılamaması durumunda hasta/yaralının uzuv kaybı veya bütün vücut fonksiyonlarını kaybetmesine neden olabilecek (reimplantasyon ihtiyacı, yanık, ağır travma gibi) hallerde ve yoğun bakım hizmetine ihtiyaç duyduğu halde bu hizmetin ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşunda karşılanamaması durumunda, yeşil kartlı yaralı/hasta, mevcut durumun sağlık kuruluşu ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi kaydıyla, bu hizmetin sunulduğu özel sağlık kuruluşuna sevk edilecek. Sevk işlemi, Sağlık Bakanlığına ait sağlık kuruluşunca, hasta nakli ise 112 Acil Yardım Sistemiyle yapılacak.

Özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin ücretlendirmesi ise bahsedilen prosedür çerçevesinde Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre belirlenecek. Özel sağlık kuruluşunca düzenlenen tedavi faturaları, hastanın sevk edildiği bakanlığa ait sağlık kuruluşuna gönderilecek. Bakanlık sağlık kuruluşu da yeşil kartlı yaralı/hastanın tedavi giderlerini özel sağlık kuruluşunun banka hesap numarasına aktaracak.

-DİŞ DOLGUSU VE KANAL TEDAVİSİ GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINDI-


Aynı Yönetmelikte yapılan bir başta değişikle de yeşil kartlı hastaların diş çekimi ve diş protezi hizmetiyle sınırlı tutulan ağız diş sağlığı hizmetinin kapsamı genişletildi.

Buna göre, dolgu ve kanal tedavisi gibi dişi kurtarıcı işlemler de geri ödeme kapsamına alındı.


13 Ekim 2010 Çarşamba
Resmî Gazete
Sayı: 27728
YÖNETMELİK
Sağlık Bakanlığından:
ÖDEME GÜCÜ OLMAYAN VATANDAŞLARIN TEDAVİ GİDERLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI VE YEŞİL KART UYGULAMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 –
13/8/1992 tarihli ve 21314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmeliğin 15 inci maddesine son fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
13/8/1992 tarihli ve 21314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmeliğin 15 inci maddesine son fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.“Acil müdahale edilememesi halinde hastanın uzuv kaybı ve/veya tüm vücut fonksiyonunu kaybetmesine sebep olacak reimplantasyon ihtiyacı, yanık, ağır travma gibi durumlar ile yoğun bakım tedavisine ihtiyacı olan yeşil kartlı hastaların ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde tedavisinin sağlanamaması ve uygun yoğun bakım yatağı bulunmaması halinde bu durumun sağlık tesisi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi kaydıyla hastanın tedavi edilebileceği ve uygun yoğun bakım yatağı bulunan özel sağlık tesisine hasta sevk edilir. Sevk işlemi Bakanlığa ait sağlık tesisince, hasta nakli ise 112 sistemi ile yapılır. Bu şekilde özel sağlık tesisinde verilecek sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi 16 ncı maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine göre, tahakkuk ve tahsili işlemleri de 17 nci maddenin ikinci fıkrası hükümlerine göre yapılır. Tahakkuk edecek tutarın sağlık hizmetini sunan ilgili özel sağlık tesisinin banka hesabına aktarılması sağlanır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin yedinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin yedinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Diş tedavisi kapsamında; öncelikle diş kaybını önleyici diş dolgusu ve kanal tedavisi gibi tedaviler uygulanır, bu yöntemlerle diş tedavisi mümkün olmaması halinde diş çekimi ve diş protezi yapılır.”
MADDE 3 – Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat