ECZACININ SESİ

 

Sağlık Bakanlığının İTS ye geçiş başlangıç tarihini 01.01.2010 tarihi olarak belirlemesi ve 13.01.2010 tarihindeki 

’01/01/2010 tarihinden önce, karekod basılmak üzere kupürsüz tasarlanmış ambalajlarla üretilmiş ürünler üzerine kupür yerine işlem görmesi için sürşarj konulmayacaktır.

Bu tarih itibariyle piyasaya sürülecek ürünler, karekodlu olarak üretilecek ve karekod bilgileri İlaç Takip Sistemine bildirildikten sonra piyasaya verilecektir.’’

‘’Ambalajında sadece karekod bulunan ya da kupürleri yukarıdaki şekilde iptal edilmiş bulunan karekodlu ürünler eczanelerce geri ödeme kurumlarına ya da doğrudan kişilere satılırken, mutlaka İTS’den onay alınacaktır.’’

duyurusu nedeniyle firmalar yeni ürünlerinden kupür ve sürsarj etiketlerini kaldırmaya başladılar.  Eczanelere dağıtım kanallarından sadece KAREKODLU olarak gelmeye başlayan bu ilaçlar nedeniyle, eczaneler yeni bir kaosla karşı karşıya kalacak.

 

Çünkü üzerinde firma sürsaj etiketi yada kupür bulunmayıp sadece Karekod bulunan ( barkodun da bulunması önemli değil) bu ürünler nakit satışlarda veya  SGK gibi geri ödeme kurumlarına  verilirken mutlaka İTS sisteminden Karekod okutularak onay alınması ve kupür kesme işlemi yapılmadan verilmesi gerekiyor.

 

Sağlık Bakanlığı cephesinde bu genelgeler yayınlanırken ve firmalar tarafından İTS nin pratik uygulamaları başlamışken, diğer taraf olan SGK tarafında ise İTS konusunda bir hareketlilik yok.

 

01.01.2010 tarihinde karekod sistemine uyumlu olarak çalışacak olan Medula–Eczane provizyon sisteminin devreye girmemesi ve İTS satış onay sistemiyle ilgili diğer faktörlerin (Eczane proğramı - Karekod okuyucu vb.gibi ) hazır olmaması ve her iki kurumun da karşılıklı ve koordineli olarak çalışmaması nedeniyle, her iki kurumun ortasında kalan eczacıyı yeni bir kaos bekliyor.

 

Bu ürünler geri ödeme kurumlarına sadece İTS sistemiyle verilebileceği ve bugün için bunun mümkün olmaması nedeniyle bu tip ilaçları sadece raf süsü olarak kullanmak mümkün.

 

İTS den onay almadan, sadece Karekodun ve/veya barkodun kesilerek SGK ya ya da diğer geri ödeme kurumlarına fatura edilmesi durumunda, şu anki SGK uygulamasına göre geri ödemenin alınması mümkün değil.

 

Bu konuda SGK tarafından yayınlanan 04.02.2009 tarihli Karekod uygulanmasına geçiş süreci konulu yazıda da bu durum açıkca belirtilmiştir. İlgili yazıda ambalajlarında kupür bulunmayan ilaçlarda sadece firma sürsarj etiketlerinin ya da küpür şeklindeki etiketlerin kupür olarak değerlendirileceği,

 

reçeteye sadece barkod ile ilacın adını içeren kısmının da yer aldığı firma tarafından uygulanan sürsarj etiketi veya küpür etiketinin eklenmesiyle geri ödemesinin yapılabileceği açıklanmıştır.

                                     

SGK bu konuda yeni bir açıklama ile KAREKOD u kupür kabul ettiğini ve keserek reçeteye eklenebileceğini bir yazı ile duyurmadığı ya da Sağlık Bakanlığı firmalardan tekrar ilaçlarına kupür yerine geçecek olan firma sürsarj etiketi yapıştırmasını duyurmadığı sürece sorun çözülmez.

 

SGK ve Sağlık Bakanlığının Koordineli ve eşzamanlı olarak çalışmamasının faturası da her zamanki gibi yine eczacıya çıkar.

 

Kupürsüz sadece Karekod lu olarak eczanelerimize gelmeye başlayan ilaçlara örnekler:

 

ATOR20/90 - MACROL 250/100 - İLİADİN SPREYLER

 

Ecz.Metin SEVAL

 

http://www.iegm.gov.tr/Default.aspx?sayfa=its_duyuru&lang=tr-TR&newsId=207

 

http://www.recete.org/images/upld2/haberler/nJ220090204124434KK.pdf



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat