Deloitte'un, 'Türkiye'de ve Dünyada İlaç Sanayi: Gelişme Potansiyelleri' raporuna göre, Türkler ilaca sanıldığı kadar fazla harcama yapmıyor.

Türkiye'nin ilaç giderleri, toplam sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini oluştururken, Türkiye 140 dolarlık kişi başına yıllık ilaç harcama seviyesiyle batılı ülkelerin çok uzağında yer aldı.

Kişi başı ilaç harcaması ABD'de 680 doları bulurken, İngiltere'de 257, Fransa'da 378 ve Almanya'da 301 dolar seviyesinde. Rapora göre, köklü bir geçmişe sahip Türkiye ilaç sanayinde bugün 53'ü üretim tesisine sahip olan yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor. Dünyanın 15 büyük pazarından biri olan Türkiye, sekiz gelişmiş ülkenin ardından gelen ve Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Kore'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunuyor.

Türkiye'de ilaç arzı yaklaşık 23 bin eczane ve 500'e yakın ecza deposu tarafından sağlanıyor. Türkiye'de eczanelerin ve eczacıların ilaç arzında hastaları doğru yönlendirmede önemli işlevleri bulunuyor. Eğitim düzeyinin yetersizliği ve kendi kendine tedavi yöntemlerinin henüz gelişmemiş olduğu göz önüne alındığında, ilaçların eczanelerden satılması kamu sağlığına katkı sağlıyor.

İlaç pazarı beş yılda iki kat büyüdü

2008 yılında 12.1 milyar TL olan Türkiye reçeteli ilaç pazarının büyüklüğü, 2003'te 6.2 milyar liraydı. 2003-2008 yılları arasında Türkiye ilaç pazarının TL bazında yaklaşık iki kat büyüdüğü dikkat çekiyor.

Ancak yine de Türkiye 140 dolarlık kişi başına yıllık ilaç harcamasıyla Batılı ülkelerin çok uzağında yer alıyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat