Hürriyet/ Fatih AKTİMUR
“SGK'nın tek taraflı sözleşme feshinin yankıları sürüyor. SGK, yeni sözleşmeler yoluyla sorunun aşılabileceğini savunurken, TEB ise kimsenin tek tek anlaşma yapmayacağını açıkladı. TEB, "Sorumlusu biz değil SGK olacaktır" dedi.”
SGK ile eczacıların ipleri geriliyor
SOSYAL Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tek taraflı sözleşme feshinin ardından eczacıların il müdürlüklerine giderek sözleşmelerini yenileyebileceklerini duyurmasının yankıları sürüyor. Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) devreden çıkararak eczacılarla tek tek anlaşmayı hedefleyen SGK'nın bu uygulamasının büyük sorunlar doğurabileceğini düşünen eczacılar ise endişeli. SGK, TEB ile sözleşmesini iptal etmesine rağmen yeni sözleşmeler yoluyla sorunun aşılabileceğini savururken TEB ise 16 Ocak 2010'dan itibaren vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusu biz değil SGK olacaktır değerlendirmesini yaptı.
Sözleşme ücreti alınmayacak
Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) devreden çıkararak eczacılarla tek tek anlaşmayı hedefleyen SGK, sözleşme karşılığı eczanelerden herhangi bir para da alınmayacağını açıkladı. Üst düzey bir SGK yetkilisi, "TEB'in eczane başına aldığı 500 Liralık anlaşma ücreti eczacılar tarafından yüksek bulunuyor. Eczacılar bu ücretin yanı sıra bir de aidat ödüyor. Yeni sözleşmelerden hiçbir ücret alınmayacak. Satışının büyük bölümünü SGK'dan karşılayan eczacılar ise anlaşma yapmazsa zor durumda kalacaktır" diye konuştu.
Sözleşme yapmayanın provizyonu kapanacak
SGK, fesih işlemleri tamamlanana kadar eczanelerin ilaç vermesinde sorun yaşanmayacağını açıklarken, hazırlanan yeni sözleşmeyi belirlenen süre içerisinde imzalayan eczanelerden, hizmet satın alınmasına devam edileceğini duyurdu. Sözleşmesini yenilemeyen eczanelerin ise provizyon ekranları bu süre bitiminde kapatılacağını açıkladı.
TEB: İnatlaşma peşinde değiliz
TEB başkanı Erdoğan Çolak ise eczacıların tek tek sözleşme yapmayacağını ifade ederek şunları söyledi: "Tek tek anlaşma yapmak SGK'nın ilmiğini
boynuna geçirmesi demektir" değerlendirmesini yaptı. SGK'nın vatandaşı ilaçsız bırakma girişiminde bulunduğunu savunan Çolak, sözleşme fesih tarihi 16 Ocak 2010 olacak. Bu süre içinde vatandaşlar eczanelerden ilaç almaya devam edebilecek. 16 Ocak 2010'dan itibaren vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusu biz değil SGK olacaktır. Eczacıların bir kısmı anlaşır diğerleri anlaşmazsa ilaç verme sorunu çözülmez. Biz bir inatlaşmanın peşinde değiliz." SGK'nın hedeflediği yeni sisteme göre vatandaş, eczaneden parayla aldığı ilacın faturasını kuruma götürdüğünde ödediği parayı geri alabilecek. Ya paramız yoksa endişesini dile getiren vatandaşlar ise durumdan en çok kendilerinin zor durumda kalacağını ifade etti.