DEĞERLİ ÜYELERİMİZ VE MESLEKTAŞLARIMIZ,
İsteğimiz ve onayımız dışında yürürlüğe giren Karekodlu ilaçlar yüzünden şubat ayı reçetelerinde üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü girişimimiz devam etmektedir.
Sendikamızca; bu gün Ankara 16. Noterinden, eczanelerimizden ilaç ve eczacılık hizmetinin gereği olarak hastalara verilen bütün ilaçların kupürlerinin bedellerinin ödenmesi yönünde düzenleme yapılması talebi ile bu sistemin sorumlusu TC Sağlık Bakanlığı İEGM’ ne ihtarname çekilmiş olup, TEİS olarak süreçle ilgili girişimlerimiz ve hukuksal mücadelemiz sürmektedir.
TEİS YÖNETİM KURULU
-
- İHTARNAME –
İHTARI KEŞİDE EDEN : Tüm Eczacı İşverenler Sendikası
VEKİLİ : Av.Yasemin ABASLI
Strazburg Cad. 27/10 Sıhhiye ANKARA
MUHATAP : T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü
Çankırı Cad. NO: 57 06060 Dışkapı Ulus Ankara
KONU : Müvekkil Sendika üyesi eczacıların karşıladıkları Şubat 2010’a ait SGK'lı hasta reçeteleri sebebiyle uğrayacakları mağduriyetin önlenmesi talebimizdir.
AÇIKLAMALAR :
Yasal mevzuat gereği 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan ve tüm eczanelerde birçok sorun ve karmaşa yaşanmasına neden olan İTS ve karekod uygulamasının aksayan yönleri ile ortaya çıkan belirsizliğin nedenleri, müvekkil Sendika tarafından müteaddit defalar Genel Müdürlüğünüze iletilmesine rağmen, tarafınızca herhangi bir yazılı açıklama veya düzenleme yapılmaması sebebiyle, eczacılar Şubat 2010’da SGK'ya verdiği ilaçlar yüzünden mağduriyet yaşamak durumunda kalacaklardır.
Müvekkil Sendika üyesi eczacılar ilaçları resmi ecza depolarından alarak hastalara verdikleri halde 1 Ocak 2010 tarihinde başlayan sistemde, ecza depoları devrede olmadığı için İTS'de yapılan yanlışlıklar ve eksikliklerden dolayı sorumlu duruma düşmektedir. Piyasada çok farklı ambalaj ve etiketler bulunmakta, özellikle ecza depolarının yapması gereken işlemi hastalara ilaç vermek için eczacıların yapması beklenmekte olup, bu durum hukuka açıkça aykırıdır.
Halen İTS'ye kayıt yapmayan, yaptığı kaydı silen veya eczanelerimize yolladığı ilaçlara Genel Müdürlüğünüzce onay verildiğini söyleyerek firma sürsajı veya etiket yapıştıran ilaç firmaları bulunmakta olup, müvekkil Sendika üyesi eczacılar 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren bu firmalarca piyasaya verilen ilaçları Genel Müdürlüğünüzün 10 Şubat 2009 tarih ve 010177 sayılı yazısına göre hastalara vererek işlem yapmaktadırlar.
Genel Müdürlüğü'nüzce SGK'ya gönderilen 10 Şubat 2009 tarih ve 010177 sayılı ve 11 Şubat 2010 tarih ve 11325 sayılı yazılarda belirtilen açıklamalar yaşanan sorunlara açıklık getirmemektedir. SGK'nın son yayınladığı duyuruya göre, karekodu kesilerek verilen Şubat 2010’a ait ilaçların bedeli ödenmeyecek, dolayısıyla ilaç ve eczacılık hizmeti veren eczacılar Mayıs 2010’daki ödemelerinde çok büyük bir kesintiye uğrayarak mağdur olacaktır. Genel Müdürlüğünüzün kontrolü ve denetimi altında bulunan ilaç firmalarının piyasaya verdiği ilaçlardaki kargaşa yüzünden uğranılacak bu zararların önlenmesi için, eczacılarca SGK'lı hastalara verilen ilaç kupürlerinin SGK tarafından ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.
En son 19.02.2010 tarih Teis-2010/28 sayılı yazı ile 7 gün 24 saat vatandaşlarının ilaçlarını karşılayıp hizmet veren eczacıların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini Genel Müdürlüğünüze sunmuş olmamıza rağmen, Genel Müdürlüğü'nüzce herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yaşanan sorunların çözümü için Genel Müdürlüğü'nüzce ivedilikle yazılı bir düzenleme yayınlanmasını, aksi taktirde Müvekkil Sendika üyesi eczacıların, Genel Müdürlüğünüzün 10 Şubat 2009 ve 11 Şubat 2010 tarihli açıklamaları doğrultusunda hareket ederek karşıladığı Şubat 2010’a ait SGK'lı hastalara ait reçeteler sebebiyle uğrayacağı mağduriyetin tazmini için hukuki yollara başvurulacağını, ilaç ve eczacılık hizmetinin aksamasına neden olan yetkililer hakkında ise suç duyurusunda bulunulacağını her türlü yasal hakkımız saklı kalmak kaydıyla müvekkil Sendika adına ihtaren bildiririm. 26/02/2010
KEŞİDECİ VEKİLİ
Av. Yasemin ABASLI