Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak ''Protokolü tek taraflı feshettiği için adım atması gereken Sosyal Güvenlik Kurumudur'' dedi.

AA

Kayseri- Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası'nı ziyaret edip oda üyelerini SGK ile TEB arasında süren anlaşmazlık ve gelinen son noktayla ilgili bilgilendirdi.

Yeni anlaşma için SGK'nın adım atmasını beklediklerini, eczacıların SGK ile tek tek anlaşma imzalamayacağını belirten Çolak, şöyle konuştu:

''16 Ocak'tan itibaren de SGK ile TEB arasında imzalana protokol ortadan kalkacağı için eczane sözleşmeleri de ortadan kalkıyor. Vatandaş bundan sonra ilacını eğer yeni bir protokol olgusu gercekleşmezse parayla, faturalı almak durumunda kalacak. Bizim şu andaki temel beklentimiz 25 yıldır TEB ile kamu arasında yapılan protokolün mutlaka tekrar masaya oturularak bağıtlanmasıdır. Beklentimiz budur. Burada protokolü tek taraflı feshettiği için adım atması gereken kurum SGK'dir. Onların beklentisi eczanelerin tek tek sözleşme yapmasıdır. Görünen odur ki eczaneler tek tek sözleşme yapmayacak. Çünkü TEB'in devrede olmadığı bir sözleşmede ezcacılar sürekli hak kaybına uğrayacaktır. Eczanelerimiz tek tek sözleşme yapmama kararlılığı içerisindedir. Burada adım atması gereken kurum SGK'dir. Beklentimiz de SGK'nın terkettiği masaya yeniden oturmasıdır.''
 

Anlaşma için yapılan girişimler

TEB Genel Başkanı Ertuğrul Çolak, yeniden anlaşma yapılması için arabulucuların olup olmadığı yolundaki soruyu ise şöyle cevapladı:

''Yeniden bir anlaşma yapılması için milletvekillerinin, bazı eczacı odalarının girişimleri var. Çeşitli grupların girişimleri var. Bu konuda görüşmeler de var. Ancak havanın nasıl olacağı önümüzdeki günlerde biraz daha berraklaşacak. Kar mı olacak sis mi olacak , puslu mu olacak önümüzdeki günlerde biraz daha netleşir''

Marketlerde ilaç satılmasıyla ilgili yürütülen çalışmaların eczacıları tek tek anlaşma yapmaya zorlamak için yapıldığını da ifade eden Çolak, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu, Türkiyede olabilecek birşey değil. Türkiye'nin ekonomik yapılanması kültürel yapılanması buna müsait değil. Türkiye ekonomik bakımdan, kültürel bakımdan bunu kaldırabilecek düzeyde değil. İlacın eczane dışına çıkması demek daha çok ilacın kullanılması demektir. Daha çok paranın ödenmesi demektir. Bu sadece ABD de var, onlar da vazgeçmeye çalışıyorlar. Türkiye'de 120-130 dolar olan kişi başı ilaç harcaması ABD'de 900 doların üzerindedir. Sağlık açısından da sakıncalıdır. Türkiye'de gerçekleşme şansı yoktur.''



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat