BASIN AÇIKLAMASI: SAHTE İLACA KARŞI MÜCADELEDE ECZACINIZ İŞBİRLİĞİNE ÇAĞIRIYOR
 

 

                                                                                                                     02.07.2009
BASIN AÇIKLAMASI
SAHTE İLACA KARŞI MÜCADELEDE ECZACINIZ İŞBİRLİĞİNE ÇAĞIRIYOR

Değerli Basın Mensupları,

Birkaç gündür gerek yazılı gerekse görsel medyada, “her 10 ilaçtan 1’inin sahte olduğu” yönünde haberler çıkması, sahte ilaç konusunun yeniden gündeme gelmesine neden olmuştur.

İlaç, herhangi bir ürün değildir. Bir ilaç, üretiminden piyasaya sürülmesine kadar, kalite emniyeti ve kalite kontrolleri aşamalarından geçer. Ülkemizde de ilacın güvenilir olması bazı mesleki ve yasal kriterlere bağlanmıştır ve üretici-depocu-eczacı zinciri içinde hastaya ulaşan ilaçlar sürekli olarak denetlenmektedir. Eczanede hastaya verilen ilacın kim tarafından ve hangi ortamlarda üretildiği bilinmekte, tüketim esnasında da eczacılar tarafından takibi yapılabilmektedir. Gerek halk sağlığı gerekse kamu yararı açısından bu sürecin kesintiye uğramaması önem arz etmektedir. Hem sahte ilaca ve onun yarattığı sağlık tehditlerine maruz kalmamak için hem de ilacın kendine özgü özellikleri mutlaka bir danışmanlık hizmeti gerektirdiğinden ilaç mutlaka eczaneden alınmalıdır.

SAHTE İLAÇ İNSAN HAYATIYLA OYNAR!

Basına da yansıdığı gibi, hangi ortamlarda ne şekilde üretildiği bilinmeyen, hekim tavsiyesiyle ve eczanelerden alınmayan ilaçlar sağlık açısından büyük tehlike yaratmaktadır. İçeriğinde ne olduğu bilinmeyen bu ilaçlar, internet üzerinden ya da bir takım dükkânlarda ve sokak tezgâhlarında satılmakta, milyonlarca kişinin hayatıyla oynanmaktadır. Ağırlıklı olarak cinsel tedavide kullanılan ilaçlar ile zayıflama ve vitamin ilaçlarının piyasaya sürüldüğü ilaç sahteciliği, dünyada ve ülkemizde giderek artmaktadır.

İlaç Güvenliği Enstitüsü’nün 2007 yılında 99 ülkede yaptığı araştırmada, 1.513 olayla ele geçirilen sahte ilaçların bir önceki yıla oranla %24 arttığı belirtilmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre de, Türkiye’de internet üzerinden satılan ilaçların % 62’sinin sahte ya da gerekli miktarın altında etken madde içerdiği bilinmektedir. Geriye kalan ilaçların % 16’sı, yasa dışı yollardan ithal edilmekte, %33’ü ise tüketiciye yönelik bilgilendirme broşürü içermemektedir.

İLAÇ MUTLAKA ECZANEDEN ALINMALIDIR!

Biz eczacılar, her şeyden önce bir sağlık profesyoneli ve ilaç uzmanı kişiler olarak, vatandaşlarımızın ilaç kullanırken son derece dikkatli ve özenli olmaları gerektiğinin altını çiziyoruz.

Hayatlarımız değerlidir. Hayatımızı risk altına almamak için, sahte ilaç konusunda verdiğimiz mücadelede vatandaşlarımızın da bize destek olması, bu tür suç şebekelerinin azalmasını sağlayacaktır. Sağlığımız için, sınırlı olan ülke kaynaklarımızın boşa gitmemesi için, hastalarımızı ilaçları sadece hekim kontrolünde ve eczaneden eczacı danışmanlığında almaya, ilaçların beklenmeyen etkilerini mutlaka bizlere bildirmeye çağırıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat