YENİ ECZACILIK FAKÜLTELERİNİN AÇILMASI GİRİŞİMLERİ
ECZACILIK MESLEĞİNİ TEHDİT EDİYOR
22 Mayıs 2009
Anka Haber Ajansı tarafından basına dün servis edilen “beş yeni vakıf üniversitesi kurulacağı, bunlardan en az birinde (Konya Mevlana Üniversitesi’nde) eczacılık fakültesi açılması yönünde kanun tasarısının Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildiği” haberini değerlendiren Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Açıklama şöyle:
“Bundan daha dört ay önce, eczacılık alanındaki sıkışmanın yarattığı sorunlar nedeni ile “Artık Yeter!” diye haykıran bizler, alanda yeni sıkışmalar doğuracak bu tip bir karardan ACİLEN dönülmesi konusunda Yüce Meclisimizi, Komisyon’un sayın Başkan ve üyelerini ve Yüksek Öğretim Kurulu’nu uyarıyoruz.
Türkiye’de pek çok alanda olduğu gibi, eczacılık alanında da insan gücü planlaması yapılmadan üniversite mezunu işsiz yaratılmaktadır. Geçtiğimiz on yıl içinde, eczacılık fakültelerinin sayısı iki katı artmıştır. Eczacı başına düşen nüfus ise buna paralel olarak neredeyse iki katı azalmıştır. Türkiye’de her yıl 1200 öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun olmaktadır, halen 5000 öğrenci eczacılık fakültelerinde okumaktadır. Bu öğrencilerin yüzde 80’i, kamuda, özel şirketlerde ve üniversitelerdeki kadro yetersizliği nedeniyle serbest eczane açmaktadır. Bu da, on yıl öncesine göre giderleri artan serbest eczanelerin daha az bir nüfusa hizmet etmesi sonucunu doğurmaktadır. Avrupa’da bu tehdit çok uzun yıllar önce fark edilmiş, bazı ülkelerde yeni eczacılık fakültesi açılması bir yana, örneğin Hollanda’da eczacılık fakültesi sayısı dörtten bire indirilmiş; İngiltere’de üç eczacılık fakültesi kapatılmıştır; Fransa, Belçika, Yunanistan’da fakülte kontenjanları azaltılmış, İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelerde ise doğrudan yeni eczane açılmasına nüfusa ve mesafeye göre sınırlama getirilmiştir. Ülkemizde bu sınırlamalar olmadığı gibi, yüzde 80’i serbest eczacı olmaktan başka şansı olmayan kişi sayısını artırmak, varolan eczanelerin de sonunu getirecektir.
Diğer yandan, ülkemizde eczacılık alanında çok değerli ancak varolan üniversitelerin ihtiyacını karşılayamayacak kadar az sayıda öğretim üyesi mevcuttur. Nitekim, son dönemde açılan eczacılık fakültelerinde, büyük eczacılık fakültelerinin öğretim üyeleri ders vermekte, adeta taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılmaktadır. Eczacılık eğitim düzeyinin düşmesi, bize göre önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bir ülke, “eczacı seri üretimine” geçmenin bedelini uzun vadede yeni sağlık sorunları ile ödemeye gebedir.
Sonuç olarak bizler, yeni eczacılık fakülteleri açılması girişimlerine şiddetle karşı çıktığımızı ilan ediyor,
Eczacı insan gücü planlaması açısından
Yeni fakülteler açılacağına varolan fakültelerdeki eğitim koşullarının iyileştirilmesi ve kontenjanlarının azaltılması,
Varolan fakültelerin bir kısmının ilaç araştırma çalışmalarına yoğunluk verecek şekilde yeniden yapılandırılmasını,
Varolan serbest eczane sıkışıklığını gidermek üzere kamuda yeni kadrolar açılmasını ve
Yeni eczane açılmasına 3.000 kişiye bir eczane düşecek şekilde sınırlama getirilmesini istiyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU