DENİZLİ’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, trafik kazaları sonucu oluşan tedavi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ödememesi üzerine 1 milyon liralık alacağının tahsili için icra yolunu seçti. PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fahir Demirkan, 9 aydan bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu’nun trafik kazalarından doğan tedavi giderlerini ödemediğini, bu durumdaki vaka sayısının 300, giderlerinin ise 1 milyon liraya ulaştığını bildirdi.
Hastane avukatı Hüseyin Tekeşi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Fahir Arıkan, Karayolları Trafik Kanunu’nun 8- 98 ve 108 maddelerine göre trafik kazası sonucu oluşan tedavi bedellerinin trafik sigortası tarafından karşılanmasının öngörüldüğünü, yasanın 1983 yılında çıkmasına rağmen 2009 yılına kadar uygulamaya konulmadığını ve trafik kazası tedavi giderlerinin sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılandığını söyledi.
Demirkan, yasanın 2009 yılında uygulanmaya başlaması ile birlikte mağduriyetlerin ortaya çıktığını, 9 aydan beri hem vatandaşların, hem hastanenin hem de hükümetin mağdur edildiğini vurguladı, "9 aydan beri trafik kazası nedeniyle hastanemize gelen yaralanma vakalarının tedavi giderlerini SGK’dan karşılayamıyoruz. Trafik Sigortası da araç sürücüsünün asli kusurlu olması halinde sürücünün tedavi faturasını ödemiyor. Bugüne kadar tedavi masrafları karşılanmayan 300 vakamız var. Yaklaşık 1 milyon TL’lik tahsil edeceğimiz miktar mevcut. Bizde kazazedeye başvuruyoruz. Vatandaş, hem trafik sigortası olduğunu, hem de SGK’ya pirim ödediği gerekçesiyle haklı olarak hastane masraflarını karşılamak istemiyor. Son çare olarak icraya başvuracağız" dedi.
Uygulamada yeni düzenleme yapılmadığı sürece bu tür mağduriyetlerin artacağını ileri süren Prof. Dr. Demirkan, trafik kazazedelerinin tedavi faturalarının ödenmesi ile ilgili SGK içinde, garanti hesap veya ayrı bir kurum şeklinde birim oluşturulması gerektiğini, tüm hastanelerin trafik kazası ile ilgili evraklarını bu birime göndererek tek bir birimle muhatap olmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
DEVLET ZARARDA
Hastane Avukatı Hüseyin Tekeşi de yasanın bu şekilde uygulanmaya devam etmesi halinde devletin her yıl 750 milyon TL’lik zarar edeceğini ileri sürdü. Tekeşi, "Trafik sigortasından tedavi masraflarının karşılanmaması durumda devlet zarar edecektir. Çözüm, Trafik Sigortaları tarafından alınan sağlık primi bedelinin SGK’ya aktarılmasındadır. Aksi takdirde, çok sayıda vatandaşımız mağdur olacaktır. Özel hastaneler trafik kazası vakalarını kabul etmemeye başlayabilir" diye konuştu.