Sitikolin Nedir?

Sitikolin; CDP-kolin veya sitidin difosfokolin olup, kognitif fonksiyonları artırıcı etkileri nedeniyle nootropik bir madde olarak sınıflandırılmaktadır.  Sitikolin 1956 yılında keşfedilmiş olup kolin ve sitidinden oluşur.  Bu iki madde özellikle beyinde sinir hücrelerinde olmak üzere temel hücre bileşenlerinin sentezi için gereklidir ve sitikolin vücutta fosfatidilkolinin biyosentezinden sorumlu metabolik yolakta anahtar bir moleküldür.

Sitikolin, yumurta, karaciğer ve bazı baklagiller başta olmak üzere tüketilen gıdalarda bulunur. Sitikolin çoğunlukla takviye edici gıda olarak tüketilmekte olup, ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Sitikolin Nasıl Fayda Gösterir?

Sitikolin, oral yolla alındıktan sonra kolin ve sitidine ayrılarak gastrointestinal sistemden emilir, merkezi sinir sistemi için kolin ve sitidin kaynağını oluşturur. Kan beyin bariyerini geçebilen kolin ve sitidin MSS’de tekrar sitikoline dönüştürülür. 

Sitikolin, nöronal membranların yapısal fosfolipidlerinin biyosentezini aktive eder, beyin metabolizmasını artırır ve farklı nörotransmitterlerin seviyeleri üzerinde etkili olur. Hafıza ve öğrenme için gerekli olan asetilkolin gibi nörotransmitterlerin üretimini destekler, norepinefrin ve dopamin seviyelerini artırdığı gösterilmiştir. Ayrıca uyarıcı bir nörotransmitter olan ve aşırı miktarda bulunduğunda nöronal hasara neden olabilen glutamatın düzenlenmesine yardımcı olur.

Sitikolin, hücre zarlarının önemli bir bileşeni olan fosfatidilkolin sentezine katılır. Bu süreç, hücre zarlarının bütünlüğünü korumaya yardımcı olarak uygun hücre sinyalizasyonunu ve iletişimini sağlar.

Sitikolin ayrıca beyindeki zararlı serbest radikallerin ve pro-enflamatuar maddelerin üretimini azaltarak nöroprotektif etki gösterir. Bu da beyin hücrelerinin oksidatif stres, enflamasyon ve yaşa bağlı dejenerasyondan korunmasına yardımcı olur.  

Sitikolin'in nöroplastisiteyi artırdığı, yeni sinirsel bağlantıların oluşmasını teşvik ettiği ve beyindeki enflamasyon ve hasarı azalttığı gösterilmiştir.

Sitikolinin Kanıtlanmış Faydaları;

  1. Sitikolin Hafızayı Güçlendirir
  2. Sitikolin Odaklanmayı ve Dikkati Geliştirir
  3.  Sitikolin Öğrenmeyi Geliştirir
  4. Sitikolin DEHB Tedavisine Yardımcı Olur
  5. Sitikolin Kognitif Gerileme, Hafif Kognitif Bozukluk (MCI) ve Alzheimer Hastalığının Tedavisine Yardımcı Olur
  6. Sitikolin Nöroprotektiftir
  7. Sitikolin Beyindeki Enflamasyonu Azaltır
  8. Sitikolin Nöroplastisiteyi Geliştirir
  9. Sitikolin Beyindeki Mitokondriyal Fonksiyonu Destekler

Sitikolin İçin Önerilen Kullanım Dozu

Sitikolin için önerilen dozaj yaş, sağlık durumu ve bireysel ihtiyaçlar gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Klinik çalışmalarda sağlıklı yetişkinlerde bilişsel güçlendirme için kullanılan doz günde 250 ila 500 mg arasında olup, yaşa bağlı bilişsel gerileme, hafıza sorunları ile inme sonrası daha yüksek dozların kullanıldığı görülmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığının onayı ile takviye edici gıda statüsünde ruhsatlanmış olan Sitikolin içeren ürünlerin günlük kullanım dozu 500mg’a kadardır.

  1. Secades J.J. et al Rev Neurol 2022; 75 (Suppl 5): S1-S89
  2. Swiatkiewicz M. And Grieb P Aging and Disease 2023 August; 14,(4): 1184-1195
  3. Alvarez X.A. M. Find Exp Clin Pharm.1997 Apr;19(3):201-10.
  4. Sabine J. A. et al Brain Sci. 2013 Sep; 3(3): 1395–1414.
  5. McGlade E. et al Food and Nutr. Sci. 2012; 3(6): 769-773.
  6. https://www.naturalmedicinejournal.com/citicoline  ErişimTarihi: Ocak 2024
  7. Bermejo P. E. et al. Neuroscience Insights 2023;18: 1–6
  8. Davalos A. et al. Stroke 2002 Dec;33(12):2850-7.
  9. Cotroneo M.A. et al. Clinical Interventions in Aging 2013:8;131–137
  10. Mc Glade E. et al. J. Atten Disord 2019 Jan;23(2):121-134.
  11. Ronocid KÜB/KT https://titck.gov.tr/storage/kubKtAttachments/caAfz0AjgSou9s.pdf



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat