MEDULA Sistemi kilitlendi.
Reçeteler sisteme işlenemiyor. Hekim kayıtları yok, rapor girişleri yapılmamış. Teşhislerin bir çoğu bulunamıyor.Benzeri bir dizi sorun var.
Aynı ve benzeri sorunları hastaneler de yaşıyor.
Eczacılar, hekimler, hastane yönetimleri hastalarla karşı karşıya kaldı.
İvedi olarak sistemin ertelenmesi gerekiyor.
Bugün kullanılmaya başlanan İlaç Takip Sistemi'ndeki aksilikler hastaları mağdur etti.
Cumhuriyet Haber Portalı
İstanbul- Birlik yetkililerinin ifadesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu, ilaçları kayıt altına almak amacıyla 1 yıldır "Medula" adlı bu sisteme geçmeye hazırlanıyordu.
Sisteme bugün geçildi, ama eczacılar sistemde ortaya çıkan arıza nedeniyle giriş yapamadı. Hastalar ilacını alamadı.
Sadece bu da değil. Birlik yetkililerinin iddiasına göre, SGK, bugünden itibaren ilaç takip sistemine girilmemiş ilaçları ödemeyeceğini de açıkladı.
Dolayısıyla eczacıların uzun süredir "Hazır değiliz" diyerek tepki gösterdiği bu sistemde, yine eczacıların iddiasına göre şu an kullanılamaz halde.
Türk Eczacıları Birliği, iki sisteme geçişin de ertelenmesini istiyor.
***
24 bin eczane felç oldu (VATAN) | |
Bugün kullanılmaya başlanan İlaç Takip Sistemi'ndeki aksilikler hastaları mağdur etti.
Türk Eczacıları Birliği yetkililerinin ifadesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu, ilaçları kayıt altına almak amacıyla 1 yıldır "Medula" adlı bu sisteme geçmeye hazırlanıyordu. Sisteme bugün geçildi, ama eczacılar sistemde ortaya çıkan arıza nedeniyle giriş yapamadı. Hastalar ilacını alamadı. Sadece bu da değil. Birlik yetkililerinin iddiasına göre, SGK, bugünden itibaren ilaç takip sistemine girilmemiş ilaçları ödemeyeceğini de açıkladı. Dolayısıyla eczacıların uzun süredir "Hazır değiliz" diyerek tepki gösterdiği bu sistemde, yine eczacıların iddiasına göre şu an kullanılamaz halde. Türk Eczacıları Birliği, iki sisteme geçişin de ertelenmesini istiyor. *** |
" Eczanelerde yangın var..." Açıklamayı yapan Türk Eczacıları Birliği. Birliğin iddiasına göre, Sosyal Güvenlik Kurumu eczanelerde ilaca ulaşımı sağlayan yeni provizyon sistemine bugün geçti, ama sistem çöktü ve hastalar şu an ilaca ulaşamıyor.
Birlik yetkililerinin ifadesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu, ilaçları kayıt altına almak amacıyla 1 yıldır "Medula" adlı bu sisteme geçmeye hazırlanıyordu.
Sisteme bugün geçildi, ama eczacılar sistemde ortaya çıkan arıza nedeniyle giriş yapamadı. Hastalar ilacını alamadı.
Sadece bu da değil. Birlik yetkililerinin iddiasına göre, SGK, bugünden itibaren ilaç takip sistemine girilmemiş ilaçları ödemeyeceğini de açıkladı.
Dolayısıyla eczacıların uzun süredir "Hazır değiliz" diyerek tepki gösterdiği bu sistemde, yine eczacıların iddiasına göre şu an kullanılamaz halde.
Türk Eczacıları Birliği, iki sisteme geçişin de ertelenmesini istiyor.
***
Sosyal Güvenlik Kurumu altyapısı tamamlanmadan MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’ne geçince dün ülke genelinde ilaç hizmeti verilemedi.
Uzun süredir devreye girmesi planlanan, ancak teknik aksaklıklar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 3 kez ertelenen MEDULA Reçete Provizyon Sistemi dün kurum tarafından devreye sokuldu. Ancak sistemdeki aksaklıklar nedeniyle ülke genelinde 24 bin eczanede reçete girişi yapılamadı, hastalar ilaçlarına ulaşamadı.
Hastaların reçetelerinin işlendiği ve ilaç verme onayının alındığı Eczane Provizyon Sistemi’ni devre dışı bırakan SGK dün yeni provizyon sistemi olan MEDULA’yı devreye soktu. Henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe girdiği sabah saatlerinden itibaren Türkiye genelinde 24 bin eczaneye gelen reçetelerle ilgili hiçbir işlem yapılamadı.
Türk Eczacıları Birliği’nden (TEB) yapılan açıklamada, pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunmadığı için 81 ilde ilaç hizmetinin aksadığı belirtildi.
TEB’den yapılan açıklamada, dün sabah 08.00-10.00 saatleri arasında kısmen de olsa işleyen yeni sistemin, saat 10.00 itibariyle tamamen çöktüğü belirtildi. MEDULA Reçete Provizyon Sistemine, eksikliklerine karşın geçilmesinin en önemli sebebinin, SGK’nın “gereksiz yere sürdürdüğü inat” olduğunu savunan TEB’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Aylardır yaptığımız tüm uyarılara ve alınması gereken tedbirlerle ilgili Kuruma sunduğumuz raporlara rağmen, İlaç Takip Sistemi’ne (İTS) 1 Ocak 2010 tarihinde geçilmiştir. Geride bıraktığımız 2 aylık süreçte, fiilen çalışmayan bir sistemle karşı karşıya bırakılmıştık. Çünkü, SGK ekranıyla, İTS ekranı birbiriyle uyumsuz çalışmakta, hiçbir veri girişi sağlıklı yapılamamakta idi. Oysa, tüm işlemlerin, birbiriyle uyumsuz olan iki farklı ekran üzerinden değil, tek ekran üzerinden yapılması gerekmektedir. İTS’nin ertelenmesi talebimize rağmen, bugün itibariyle de, İTS ile uyumlu olduğu iddia edilen MEDULA Provizyon sistemi uygulamaya konulmuştur. Zira, hazırlıksız başlatılan bir sistem ölü doğmuştur!”
Sağlıkta “kervan yolda düzelmez”!
TEB ilaç hizmetinin sağlıklı verilmesinde sorun yaratan İlaç Takip Sistemi ve MEDULA Reçete Provizyon Sistemine geçişin 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesini talep etti. TEB’den yapılan açıklamada, altyapısı tamamlanmadan geçilen yeni sistem nedeniyle yaşanan hasta mağduriyetlerinin sorumlusunun eczacılar olmadığı vurgulanarak “Sağlık alanı ‘kervan yolda düzelir’ anlayışı ile bağdaşmaz. Ne hastalarımızın ne de meslektaşlarımızın bu yaklaşımı hak ettiğini düşünmüyor ve bu anlayışı reddediyoruz” denildi.
İstanbul Eczacı Odası da konuyla ilgili yaptığı açıklamada SGK’nın MEDULA Reçete Provizyon Sistemine geçişi, daha fazla hasta mağdur olmadan, bir an önce ertelemesi gerektiğini belirtti. İstanbul Eczacı Odası bugün öğle saatlerinde konuyla ilgili bir basın toplantısı yapacak.
(soL – Haber Merkezi)
***
Birgün: 02 Mart 2010 - Hastalar ilaca ulaşamıyor, eczanelerde yangın var...” açıklaması yapan Türk Eczacıları Birliği, dün itibariyle devreye giren yeni provizyon sisteminin çöktüğünü ve hastaların ilaca ulaşamadıklarını bildirdi. Dolayısıyla eczacıların uzun süredir “Hazır değiliz” diyerek tepki gösterdiği yeni sistem kullanılamaz hale düşerken, Türk Eczacıları Birliği, iki sisteme geçişin de ertelenmesini istiyor.
Türk Eczacıları Birliği’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulunuldu:
“Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 3 kez ertelenen MEDULA Reçete Provizyon Sistemi dün Kurumca devreye alındı. Böylelikle, hastaların reçetelerinin işlendiği ve ilaç verme onayının alındığı Eczane Provizyon Sistemi devre dışı bırakılarak, altyapı hazırlıkları tamamlanmamış, yeni bir provizyon sistemi (MEDULA) devreye sokuldu. Hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe koyulmasının ardından, dün sabah itibariyle, eczanelerimize gelen hastalarımızın reçeteleriyle ilgili işlem yapılamadı. Çünkü, pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunmadığı görüldü. Bu nedenle 81 ilde görev yapan eczacılar, hastalarına sistemdeki eksiklikler nedeniyle gerekli ilaç hizmetini vermekte sorunlar yaşadı, hastalar ise ilaçlarını zamanında temin edemedi.”
Eksikliklerine rağmen yeni sisteme geçilmesinin en önemli nedeninin Kurumun ısrarı ve gereksiz yere sürdürdüğü inat olduğu belirtilen açıklamada, “Tüm uyarılarımıza ve alınması gereken tedbirlerle ilgili Kuruma sunduğumuz raporlara rağmen, İlaç Takip Sistemi’ne 1 Ocak 2010’da geçildi. Geride bıraktığımız 2 aylık süreçte, fiilen çalışmayan bir sistemle karşı karşıya bırakıldık. Çünkü, SGK ekranıyla, İTS ekranı birbiriyle uyumsuz çalışıyor, hiçbir veri girişi sağlıklı yapılamıyordu. Oysa, tüm işlemlerin, birbiriyle uyumsuz olan iki farklı ekran üzerinden değil, tek ekran üzerinden yapılması gerekiyor. İTS’nin ertelenmesi talebimize rağmen, dün itibariyle de, İTS ile uyumlu olduğu iddia edilen MEDULA Provizyon sistemi uygulamaya konuldu. Hazırlıksız başlatılan bir sistem ölü doğmuştur!
‘SİSTEM ÇİLE ÇEKTİRİYOR’
Bizim çok önceden ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çektiğimiz İTS uygulaması, acilen 1 Haziran 2010’a ertelenmeli, İTS ve MEDULA Provizyon Sistemi tek ekran üzerinde ortaklaştırılmalıdır. Aksi halde, bugün yaşananlar da göstermiştir ki; bu sistem hem hastalar hem de eczacılara çile çektirmeye devam edecektir” denildi.
Sağlık alanının “kervan yolda düzelir” anlayışıyla bağdaşmadığı belirtilen açıklamada çözüm olarak şu değerlendirmede bulunuldu: “Doğru olan, her iki sistemin de ertelenmesi ve konunun taraflarının bir araya gelerek çözümü hep birlikte aramasıdır. İçinde bulunduğumuz çağ, biz yaptık oldu, herkes buna uymak zorundadır şeklinde ilerlemenin mümkün olmadığı bir çağdır. Oysa, bilgiyi paylaşmak ve deneyimlerimizi ortaklaştırmak, sorunları ortaya çıkmadan tespit edebilmek ve çözümü üretip başlangıçları sorunsuz yapmak en doğru yaklaşımdır.”