SGK yıkımı başladı, okumayan genç kızlar artık güvencesiz
 
Bu yıl liseyi bitiren kızlar üniversiteye giremezlerse, anne-babalarının sigortasından da çıkarılacak. Bu kızları dört seçenek bekliyor: a-Primini kendin öde, b-Sigortalı biriyle evlen, c-İş bul çalış, d-Yoksulluğunu kanıtla

Liseden bu yıl mezun olan kızların ÖSS sonuçları, sadece eğitim hayatlarını değil sosyal güvenliklerini de doğrudan etkileyecek. Çünkü ‘Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den sonra 18 yaşını doldurup liseden mezun olan kızlar, üniversiteye devam edemezlerse anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık hizmetinden yararlanamayacak.

1 Ekim 2008 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla, sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin hak sahipliği yeniden düzenlendi. 18 yaşını dolduranlardan eğitimlerine devam etmeyenlerin, anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık yardımlarından yararlanma hakkı kaldırıldı. Yasanın etkilediği son kesim bu yıl liseden mezun olan kızlar oldu. 1 Ekim 2008’den sonra 18 yaşını doldurup 2008- 2009 döneminde liseden mezun olan kız çocuklarının üniversite sınavında alacağı sonuç, anne ve babalarının sigortalılığından doğan sağlık haklarının devam edip etmeyeceğini belirleyecek.

Bu kapsamdaki kız öğrenciler sınavda başarısız olur, üniversiteye devam edemezlerse anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Kız çocukları, 18 yaşını doldurduktan sonra da eğitime devam etmeleri halinde ise erkek çocuklarında olduğu gibi ortaöğretimde 20 yaşına, yükseköğretimde 25 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti alabilecek.

‘Başarısız’lara dört seçenek
Sınavda başarısız olan kızları bu kez dört seçenekli sosyal güvenlik tercihi bekleyecek. Anne ve babasının güvencesinden, 18 yaşını tamamlayarak çıkan kız çocuklarının sağlık hizmeti alabilmek için ‘primleri kendileri ödeme’, ‘sigortalı biriyle evlenme’, ‘iş bulup çalışma’, ‘yoksul olduğunu kanıtlama’ seçeneklerinden birini değerlendirmeleri gerekecek.Yoksulluğun kanıtlanması için bir çatı altında yaşayan aile fertlerinin (anne, baba, eş, çocuk) bir aylık her türlü gelirden kişi başına düşen miktarın brüt asgari ücretin üçte birinden az olması gerekecek. Bu durumdaki kişiler ‘yoksul’ kabul edilerek sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanacak.
Türk -İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yasa yürürlüğe girmeden önce 18 yaşını doldurdukları için anne ve babalarının üzerinden sağlık hizmeti alanların da risk altında olduğuna işaret etti. Kumlu, bu kapsamdakilerin durumlarında ‘işe girme- işten çıkma’, ‘evlenme-boşanma’ gibi değişiklik olması halinde bu haklarını kaybedeceklerine dikkati çekti: “İşe giren, evlenen kız çocukları, bunu yaparken çok iyi düşünmek durumundalar. Kısa vadeli üç aylık, beş aylık bir iş sonunda ya da yürütemedikleri bir evliliği bitirmeleri durumunda ellerindeki sağlık hakkından da olabilirler.”

Radikal



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat