SGK’NIN GÜCÜ ECZACININ BİRLİKTELİĞİNİ BÖLMEYE YETMEZ
(TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ VE 51 BÖLGE ECZACI ODASININ ORTAK DEKLARASYONU)
SGK’NIN GÜCÜ ECZACININ BİRLİKTELİĞİNİ BÖLMEYE YETMEZ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 02/12/2009 tarihinde bir açıklama yayınlayarak eczanelerin zarar ederek kapanmayacağını, aksine sektörle birlikte eczacıların da büyüdüğünü, adeta alanda hiçbir sorun olmadığını, bizim boşu boşuna endişeye kapıldığımızı ileri sürmekte, “küçük bir kar düşüşü nedeniyle” eczanelerimizi kapattığımızı iddia ederek, meslek onurumuzla oynamaktadır. Biz “feda edecek tek bir eczanemiz yok” derken, SGK, sadece dokuz eczanenin batacağını ileri sürmektedir. Böylece SGK ülke gerçeklerinden ne kadar uzak olduğunu kendi ağzından ifade etmiştir.
SGK Rakam Savaşına Girmesin!
Sosyal Güvenlik Kurumu hazırladığı ve 18 Eylül’de yayınlanan mevzuat ile, 1.8 milyar TL tasarruf yapayım derken, 3.3 milyar TL tasarrufa “yanlışlıkla” imza atmış bir kurumdur. 24 bin eczacının ilaç sektöründen aldığı pay 3.6 milyar TL’dir. Bütün bu tasarruf tedbirleriyle bu payın tam 815 milyon TL (yaklaşık yüzde 22) küçüleceğini söylemek zorundayız. İşte bu küçülmenin “sadece yüzde 1.52” olduğunu hesaplayan da yine SGK’dır. Aynı biçimde ortalama eczane karlılığının 17.000 TL’ye çıkması için basit bir oran/orantı hesabıyla ortalama cironun 85.000 TL olması gerekir, oysa bunu kendileri web sitelerinde 39.000 TL olarak ilan etmektedirler. Aradaki farkı SGK’nın “kamuoyunu yanıltma katsayısı” olarak değerlendirmekteyiz.
SGK Eczane Sayısını Bilmez!
Türk Eczacıları Birliği, halk eczacılarının zorunlu, kamu eczacılarının gönüllü üye olduğu Anayasal bir kuruluştur. Bir eczacı, eczane açmak için Odalarımıza kayıt yaptırmak zorundadır. Bu eczacıların ruhsatlarını da Sağlık Bakanlığı adına Sağlık Müdürlükleri vermektedir. Ama bir eczane SGK ile anlaşmalı olmak zorunda değildir. O nedenle, SGK’nın kendi kayıtlarından yola çıkarak eczane sayısı, hangi il ve ilçede kaç tane eczane olduğu gibi bilgilere ulaşabilmesi mümkün değildir. Bu bilgi, sadece ve sadece Birliğimizde ve Sağlık Bakanlığı’nda mevcuttur. Bu bilgiye sahip olan biz söylüyoruz ki, sadece ilçelerde değil, belde ve köylerde de tek eczane olarak sağlık hizmeti veren 3.000 eczane kapanacaktır.
SGK İsteyerek Eczacıya Hiçbir Şey Vermez!
Başta düşük cirolu eczaneler olmak üzere tüm eczanelerde yaşanan yıkım sorunu yeni bir sorun değildir. Kamuoyunun da bildiği üzere eczanelerimizi korumak için Birliğimiz ve eczacı odalarımız sağlıkta ve eczanelerde yıkıma yol açan politikaların sahibi olan, içinde SGK’nın da yer aldığı ilaç ve sağlık alanının tüm sorumlularına karşı son beş yıldır mücadele etmektedir. SGK’nın geçtiğimiz dönemde eczaneler lehine “yaptığı” iyileştirmelerin (!) birincisi, biz 30 Haziran gecesi tüm Türkiye’deki eczanelerimize “Kapalıyız” afişlerini astıktan sonra, ikincisi ise 1 Ocak günü SGK ile yaptığımız sözleşmeyi feshedeceğimize dair ihtar gönderildikten sonra, SGK tarafından değil, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmıştır.
Mücadelemiz sonucunda kazandığımız bu iyileştirmeye rağmen SGK’nın kendi verilerine göre, bu “korudukları” düşük cirolu eczanelerin sayısı 2008 yılında 8500’den 2009’da 12.511’e çıkmıştır. Sektörün son 2 yılda %40 büyüdüğünü iddia edenler, aylık cirosu 50.000 TL altı olan eczane sayısının neden 8500’den 12511’e çıktığını açıklamakla yükümlüdürler. TEB verilerine göre, sadece geçen yıl kapanan eczane sayısı da 650 değil, 775’tir. Son beş yılda her yıl 650 eczanenin kapandığı doğru sayılsa bile, beş yıl öncesinde bu sayının 50 civarında olduğu da unutulmamalıdır. Buna ek olarak, SGK bile her yıl 650 eczanenin kapandığını ileri sürerken, bütün bu tasarruf tedbirlerinden sonra SGK’nın hesaplarına göre nasıl sadece 9 eczanenin kapanacağı ayrı bir muammadır. Her yıl 1050 yeni eczane açılmasının sorumlusu ise, son on yılda 7 olan eczacılık fakültesi sayısını 17’ye çıkartanlardır. Açılan- kapanan eczane sayısı hesaplanırken, kaç yeni mezunun eczane açtığı da hesaba katılmalıdır.
Sosyal Duyarlılık SGK’nın Kapsama Alanı Dışındadır!
SGK’nın, hastalarımızın ilaca erişimindeki zorlukları kaldırdığı, bu düzenlemelerle hasta mağduriyetine son verdiği ise, son birkaç yıldır herhangi bir eczaneye giren herhangi bir hastanın şaşkınlıkla karşılayacağı bir ifadedir. Muayene ücretini ödeyemediği, SUT’daki engelleri aşamadığı için ilaç alamayan hastalarımızın vebali SGK bürokratlarının boynundadır. Eczanelerimizde çalışmayan ve hastalarımızın beklemesine neden olan SGK’nın reçete onay sistemidir. Hastalarımız bir gün aldıkları ilacı ertesi gün SGK’nın ödemediğini eczanelerimizde öğrenmektedir. Her gün artan ilaç fiyat farkları, muayene ücretleri, “SGK Acil Şifalar Diler” yazısıyla biten reçete dökümüne kötü bir şaka izlenimi vermektedir. Bu nedenle, ne giderilen bir mağduriyet söz konusudur, ne de SGK’nın biz eczacılara öğreteceği bir sosyal duyarlılık dersi olabilir.
İlaç Sanayi ile Mutabık Kaldıysanız Bedeli Onlar Ödesin!
Türk Eczacıları Birliği ilaç fiyatlarının düşmesine karşı değildir. Ancak, SGK bu düzenlemelerle eczanelere yönelik doğrudan bir müdahale yapılmadığını ileri sürmekte, ilaç şirketleri ile tasarruf konusunda mutabık olduklarını ifade etmektedir. Bizim de sürecin başından beri ifade ettiğimiz olgu budur: Eczacının geliri doğrudan ilaç fiyatlarına bağlıdır ve böyle olmaktan çıkartılmalıdır. Dolayısıyla bu müdahale de doğrudan bir müdahaledir; eczacının mesleğine, emeğine, geleceğine yönelmiştir. Hem de daha önce yaşananlardan çok daha radikal bir müdahaledir. SGK bu küçülme konusunda kiminle mutabık kaldıysa, bedeli de onlardan tahsil etmelidir. Açık olan şudur; eczane ekonomilerini bir gecede üçte bir oranında eritirken eczacının meslek örgütüyle mutabık kalınan bir konu yoktur; 7.000 eczanemizi kaybetmek anlamına gelen herhangi bir uygulamada SGK ile mutabık kalmamız söz konusu bile değildir.
SGK’nın Gücü Eczacının Birlikteliğini Bölmeye Yetmez!
SGK, 4 Aralık’ta eczanelerin kepenklerini indirecek eczanelere bir gözdağı vermeye ve tüm Türkiye’de örgütlü 51 eczacı odamızı “emeği geçen ve geçmeyen odalar” olarak bölmeye çalışmaktadır. 4 yıllık bir tarihi olan SGK, 54 yıllık tarihi olan meslek örgütümüzün gücünü bir kez daha sınamak istiyorsa, 4 Aralık günü ona bu fırsatı vereceğiz. Ama sosyal duyarlılıktan bahsedenler bilmelidir ki, politikalar sınama-yanılma yoluyla değil; karşılıklı saygı, eşitlik, iyi niyet, demokrasinin kurallarını benimseme ve katılım yoluyla oluşturulmalıdır.
Eczacı Sağlık Hizmetinin Vazgeçilmez Bir Parçasıdır!
Eczacı sağlık hizmeti üreten temel sağlık bileşenlerinden biri olarak 4 Aralık günü Eczacılık Yemini’nin gereğini yerine getirecek, insan sağlığına olan mesleki bağlılığı ile hastalarımızın mağdur olmasına izin vermeyecektir. 7 bin eczaneyi serbest piyasanın insafına terk edenler, eczacının kamu sağlık hizmeti ürettiğini sadece bugün değil, her zaman hatırlamalıdır.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ VE
4 ARALIK EYLEMİNDE “EMEĞİ GEÇEN” TÜM BÖLGE ECZACI ODALARI ADINA
Ecz. Erdoğan ÇOLAK Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı
Ecz.Semih GÜNGÖR 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Oğuz EKİNCİOĞLU 2. Bölge Ankara Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Tuncay SAYILKAN 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Burhanettin BULUT 4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı
Uzm.Ecz.Harun KIZILAY 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Arman ÜNEY 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı
Uzm.Ecz.Kıvanç ATMACA 7. Bölge Bursa Eczacı Odası Başkanı
Ecz.M.İrfan DEMİRCİ 8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Yücel YENİLMEZ 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı
Ecz.R.Cihan DİNÇ 10. Bölge Antalya Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Sinan ÖZÇELİK 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Ahmet ÖZÇAVUŞOĞLU 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı
Ecz.H.Fehmi ALTINTAŞ 13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Mustafa HÜDAYİOĞLU 14. Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Ramazan Ziya ÖRMECİ 15. Bölge Isparta Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Özen EKİZ 16. Bölge Denizli Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Sema KARAGÜLLE 17. Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Sabih TEKİN ÇAĞLAR 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Ufuk Bekir ERSÖZ 19. Bölge Tekirdağ Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Orhan YONTAR 20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Salih KOZALI 21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı
Uzm.Ecz.Bülent KÖSE 22. Bölge Malatya Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Yavuz TATAR 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Murat YÜRÜR 24. Bölge Ordu Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Hüseyin ŞİMŞEK 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Ümran PELENKOĞLU 26. Bölge Kastamonu Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Nejdet BAYIK 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Mehmet GÖNENÇ 28. Bölge Hatay Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Meliha Nalan CAN 29. Bölge Manisa Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Adil TOSUNER 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Üzeyir KORKMAZ 31. Bölge Kocaeli Eczacı Odası Başkanı
Ecz.M.Arif YILMAZ 32. Bölge Muğla Eczacı Odası Başkanı
Ecz.K.Melih KÖKEN 33. Bölge Afyon Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Hasan Buminhan YAVUZ 34. Bölge Aksaray Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Hasan Basri KALE 35. Bölge Kütahya Eczacı Odası Başkanı
Ecz.N.Jale KARAATA 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Uğur AKKUŞ 37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı
Ecz.A.Murat KEÇECİOĞLU 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Cenk KES 39. Bölge Edirne Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Aytül ÇİLOĞLU 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası Başkanı
Ecz.M.Ali DURMAZ 41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Meyse KADEMOĞLU 42. Bölge Giresun Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Cengiz BİNGÜL 43. Bölge Mardin Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Mehmet Emin BEYAZ 44. Bölge Batman Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Şefkat GÜLER 45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Halime ÖZEN 46. Bölge Uşak Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Besim GÖKALP 47. Bölge Amasya Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Zeki ÖZGEN 48. Bölge Osmaniye Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Harun LEKESİZ 49. Bölge Yozgat Eczacı Odası Başkanı
Ecz.Osman ÜNSAL 50. Bölge Karaman Eczacı Odası Başkanı
Ecz.H.Kemal TAŞ 51. Bölge Adıyaman Eczacı Odası Başkanı