GEÇTİĞİMİZ ay mali müşavirler için biraz yorucu geçti. 2010 Temmuz ayı prim ve hizmet belgelerinin ağustos ayının 23’üne kadar verilmesi gerekiyordu.

 

Belgeler internetten e-sigorta kanalı ile SGK’ye veriliyor. Kanuna göre; süresinde, Kurumca belirlenen şekilde, internetten verilmeyen belgelerden dolayı asgari ücretin 2 katına kadar para cezası uygulanabiliyor...
Ceza rakamlarından ötürü işverenler ve çoğunlukla onlar adına işlemleri gerçekleştiren mali müşavirler prim belgelerinin verilmesinde oldukça özenliler...
Bu özen aslında bazen başa da bela olabiliyor...
Nasıl mı?
Yeni yönetmelik-        yeni belge
Aylık prim ve hizmet belgesinin içeriği ve şekli yeni sosyal sigorta işlemleri yönetmeliği ile değiştirildi. Belgede artık, işçilerin sadece aylık ücretleri değil, prim ve ikramiyeleri de yer almaya başladı.
12 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bu yönetmelik ile değişik şekliyle ilk defa SGK’ye verilecek prim belgesi 2010/Temmuz belgesi olarak belirlendi. Bu belgenin de 23 Ağustos 2010’a kadar SGK’ye internetten verilmesi zorunluydu.
Sorumluluk bilinci
Birçok işveren veya mali müşavirleri bu sürenin sonunu beklemediler. 2010/Temmuz belgesini diyelim 2010/Ağustos ayının 1’i ila 15’i arasında e-sigorta üzerinden verdiler... Sorumluluk bilinci ile hareket ettiler... Böylece işçiler sigorta günlerini daha erken görebildiler...
Ancak, SGK’nin e-sigorta sisteminde, aylık prim ve hizmet belgesinin eski hali bulunmaktaydı. Yeni hali yüklenmemişti. Yeni şekliyle prim belgesini sürenin sonuna doğru sisteme koydular. İşverenler veya mali müşavirleri de sistemde var olan belgeyi doldurup ağustos ayının 23’ünü beklemeden e-sigorta kanalı ile internetten SGK’ye verdiler.
Fakat, bu erken hareket etme hali yeni şekliyle belgenin süresinde verilmemesi sonucunu doğurdu. Şekil
şartına uyulmaması ise para cezası yaptırımına bağlı
olduğu için, onbinlerce
işyerini ceza bekliyor...

Kime ne kadar ceza uygulanacak?

Bu konuyla ilgili ceza hükmü 5510 sayılı Kanunun 102. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; aylık prim ve hizmet belgelerini SGK’ce belirlenen şekilde ve usulde vermeyenlere, her bir fiil için belgenin asıl belge olması halinde belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına asgari ücretin 1/5’i oranında para cezası verilecektir. Bu ceza, belgedeki işçi sayısı fazla olduğunda asgari ücretin iki katını da geçemeyecektir.
Örneğin; eski şekil ve içerikteki belge, süresinde verilmiş olsa bile ceza uygulanacaktır. Belgede kayıtlı sigortalı sayısı diyelim 8 kişi ise, uygulanacak ceza 1.216 TL olacaktır. Eğer işverenin birden fazla diyelim 10 ayrı işyeri var ise herbiri için ayrı ceza uygulanacaktır.

Sorun çözülemez mi?


Şüphesiz çözülebilir. SGK Başkanlığı bu durumu dikkate alıp il müdürlüklerine vereceği bir talimatla cezaya mahal olmadığını ve Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 5. maddesinin işletilmesini isteyebilir.
Söz konusu Yönetmelik hükmüne göre; SGK bilgisayar siteminde yazılım ve donanımdan kaynaklanan sebeplerle belgenin süresinde verilememiş olması halinde, SGK Hizmet Sunum Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile teşvik edilmesi kaydıyla, sorunun ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci iş gününün sonuna kadar belgenin verilmesi halinde para cezası uygulanmayacaktır.
Aksi halde, SGK müdürlükleri bu durumdaki birçok işverene ceza uygulayabilecektir.
Hep olduğunun tersine, bu sefer de onbinlerce işveren işlemlerini erken yapmaktan ötürü para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.
Bu durum ise, SGK yetkililerinin istediği bir sonuç olmasa gerek!

 

Kaynak: hurriyet.com.tr/ Mehmet Eser



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat