ECZACININ SESİ

 

Kaynak-- sgk.gov.tr

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’NDAN BİLDİRİLMİŞTİR

 

Bilindiği gibi, 2008 yılının ikinci yarısından sonra küresel ekonomik krize bağlı olarak ülkemizde de ekonomik alanda bazı önlemlerin alınması zorunluluğu doğmuştur.

Bunlardan biri de sağlık harcamalarıdır.

Bu çerçevede Kurumumuzla ilaç sanayi arasında imzalanan sözleşme ile ilaç fiyatlarında indirim yapılması sağlanmıştır.

İlaç fiyat kararnamesi, kesinlikle, serbest eczanelere yönelik doğrudan herhangi bir karar ya da bir uygulama değildir.

İlaç fiyatlarındaki bu indirimler hem vatandaşlarımızın ilaç teminindeki giderlerini, hem de kamu sağlık harcamalarını azaltacaktır. Bu indirimle kamunun ilaç temininde yapılacak olan % 25-30 civarında iskonto ile 2010 yılında ilaç harcamalarında 2.5 milyar TL tasarruf yapılması öngörülmektedir.

Serbest eczanelerimizin bir çoğu yeni uygulamayla ilgili olarak, daha önceden aldıkları ve raflarındaki bekleyen ilaçlardan zarar edeceğini açıklamışlardır.

Bunun üzerine Kurumumuz, eczanelerimizin stoklarında bulunan ilaçları satabilmeleri amacıyla önce 45 gün, daha sonra 30 gün süre tanımıştır. Bu tanınan ek sürenin kamuya maliyeti 217 milyon TL olmuştur. Bütün bu olumlu destek ve çabalara rağmen, TEB stok zararlarının telafisi konusunu gündemde tutmuştur.

Öte yandan, ilaç sanayi ile yapılan sözleşmede serbest eczanelerin raflarındaki ilaçların fiyat farklarından doğan zararın karşılanacağı da imza altına alınmıştır.

İlaç firmaları da eczanelerin uğrayacağı zararı karşılayacağını, eczanelerin kapatılmasına neden olabilecek herhangi bir durumun bulunmadığını tüm kamuoyuna açıkça beyan etmişlerdir.

Türk Eczacıları Birliği’nin, genel kurul seçimleri atmosferi etkisinde kalarak, kuruluş amaç ve yapısının tersine, etkisini, vatandaşlarımızın tedaviye ulaşımını engellemede kullanmış olması, Kurumumuz tarafından imzalanmış protokolde tanımlanmış hakları kullanma zaruretini doğurmuştur.

Bu çerçevede, Kurumumuzla Türk Eczacıları Birliği arasında 19.01.2009 tarihinde imzalanarak 01.02.2009 tarihi itibariyle yürürlükte bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilerin Türk Eczacıları Birliği üyesi eczanelerden ilaç teminine ilişkin protokolün fesih edilmesine yönelik gerekli işlemler başlatılmıştır.

Ayrıca verilen bu kararla, ilaç fiyatlarının düşmesi sebebiyle karlarının azalması endişesi taşıyan eczanelerimizin durumu gözönüne alınmış; TEB’e sözleşme bedeli ödeme ve anlaşma karşılığı aylık aidat verme yükümlülüğünden kaynaklanan maliyetlerin kaldırılması amaçlanmıştır.

Fesih işlemleri tamamlanana kadar, eczanelerin reçete karşılayarak Kurumumuza fatura etmesi işlemlerinde herhangi bir farklılık yaşanmayacak ve hazırlanan yeni sözleşmeyi belirlenen süre içerisinde imzalayan eczanelerden, hizmet satın alınmasına devam edilecektir.

Kurumumuzca, eczanelerle sözleşme yapmak amacıyla “Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane İlaç Temin Sözleşmesi” hazırlanmıştır. Eczaneler, yapılan bildirim süresi içerisinde bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde sözleşmelerini yenileyebileceklerdir. Sözleşmesini yenileyen eczanenin provizyon ekranları bu süre bitiminde kapatılmayacak ilaç temin etmeye (reçete karşılamaya) kesintisiz devam edecektir.

Türk Eczacıları Birliğinin kuruluş yasasından gelen tip sözleşmeleri ücreti karşılığında dağıtma hakkı bulunmakta olup, Kurumumuz tarafından ücretin düşük tutulması taleplerine rağmen bu hak gerekçe gösterilerek eczanelere sözleşmelerin, önceki yıllara göre misliyle fazla ücret karşılığında satıldığı bilinmektedir. Kurumumuz ile sözleşme yapılması esnasında ise eczanelerden bu şekilde bir tahsilat yapılmayacaktır.

Gerek eczacılarımızın gerekse vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için tüm çalışmalar tamamlanmıştır.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat