AKP iktidarının ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’na karşı, sağlık örgütleri Kadıköy’de miting yaptı.
‘Vatandaşın Sağlığından, Sağlıkçının Emeğinden Tasarruf Olmaz’ başlığı ile sağlık örgütleri tarafından düzenlenen miting dün Kadıköy’de yapıldı. Düzenleme Kurulu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Ecza Odası, İstanbul Veteriner Odası, Ses İstanbul Şubeleri ve Dev Sağlık İş olan mitinge, KESK Şubeler Platformu, Birleşik Metal –İş, Tekstil – Sen, Yurtsevercephe İşçi Birliği, ÖDP, EMEP, EHP, Halkevleri, Alınteri, Öğrenci Kolektifleri, Halk Cephesi, Köz de destek verdi. Hazırlıkları 5 Ekim’den bu yana devam eden mitingde, AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm programının durdurulması ve SSGSS’nın iptali talepleri öne çıktı. Saat 13.00’te iki ayrı koldan toplanan grupların yürüyüşü 14.00’te başladı. “Sağlıkta ticaret ölüm demektir, AKP sağlığa zararlıdır, AKP yasanı al başına çal, Eşit parasız sağlık hizmeti, Sözleşmeli değil kadrolu istihdam” sloganları eşliğinde gerçekleşen yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelindi.
‘Sağlıkta Deli Dumrul kuralı’
Mitingin açılış konuşması İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen tarafından yapıldı. Kalabalığı ve tüm sağlık emekçilerini selamlayarak konuşmasına başlayan Demirdizen , “Program ortada, niyet açık; sağlık pazarı büyüsün, sağlık harcaması artsın ancak iktidarın harcaması küçülsün, SGK tasarrufa gitsin fark vatandaşın cebinden ve çalışanın emeğinden alınsın, böylece tekeller kazansın” dedi. Başbakan’ın Türkiye’nin temel sorunlarını çözdüklerini iddia ettiğine vurgu yapan Demirdizen, yoksulluğun ve işsizliğin arttığını, çalışma hayatı ve sosyal güvenliğin taşeronlara ve özel kiralık işçi bürolarına okullarınsa özel okullara ve dershanelere teslim edildiğini söyledi. “ Sağlıkta Deli Dumrul kuralı; muayene paralı, ilça paralı bundan sonra yatarak tedavi, ameliyat ve hastane önünden geçmekte paralı olacak. Farkında mısınız, nihayet hastalarımız doktorunun yazdığı pahalı ve zararlı ilaçları değil SGK’nın uygun bulduğu ‘ucuz ve güvenli’ ilaçları alarak sağlıklarına bir an önce kavuşabilecekler” diyen Demirdizen, eşdeğer ilaç uygulaması ile kapsam dışı malzeme ve hizmetler ile kişi ve toplum sağlığının riske edildiğini ve sağlık çalışanlarının zor durumda bırakıldığını ekledi. Hükümetin, ‘reform’ olarak tanımladığı IMF ve DB reçetelerinin sonucunda bebek ölümlerinin, sağlık ortamında şiddetin arttığını ve sağlık emekçilerinin meydanlara çıktığına vurgu yapan Demirdizen konuşmasını, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın toplum ve sağlık çalışanları üzerindeki yıkıcı etkisine değinerek sürdürdü. KESK’in 25 Kasım’da yapacağı uyarı grevini selamladıklarını belirten Demirdizen, son olarak taleplerine vurgu yaptı. Talepler, Sağlıkta Dönüşüm Programının ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının iptal edilmesi, “Kamu Hastane Birlikleri” ve “Tam gün” torba yasa tasarısının geri çekilmesi, bütün vatandaşların ilaç dahil sağlık harcamalarının genel bütçeden karşılanması, sağlıktaki farklı uygulamalara son verilmesi, koruyucu sağlık hizmetinin öncelenmesi, sağlık emekçilerinin iş güvencesinin sağlanması ve ücretlerin iyileştirilmesi olarak sıralandı.
‘Masal sona erdi’
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen’in ardından SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun bir konuşma yaptı. Yorgun da, çok uluslu ilaç tekellerine hizmet eden dönüşümler yaşandığına, sağlık çalışanlarının iş güvencesinin ortadan kalktığına ve hükümetin sağlıkta tasarruf politikasının ölüm getirdiğine vurgu yaptı. Ardından söz alan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Güngör’de, SGK’nın son düzenlemeleri ile eczacıların tahsildar durumuna getirildiğini belirtti. Güngör son olarak, “ AKP hükümeti sağlıkta masallarla varlığını sürdürdü. Ancak masal sona erdi. Şimdi açık bir biçimde ortaya çıkan bu sağlıktaki kara tablo, AKP hükümetini de, onun akıl hocalarını da götürecek” dedi.
‘Neo-liberal politikalara karşı’
Dev Sağlık – İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, konuşmasına sağlıkçıların emeğinin sömürüldüğüne ve hükümetin kendi yasalarını bile çiğnediğine değinerek başladı. Çerkezoğlu, “Eğer bizim temel haklarımız sizin yasalarınıza sığmıyorsa, o yasaları yeniden yazmak boynumuzun borcudur” dedi. Dev Sağlık – İş’e örgütlendikleri gerekçesi ile işten çıkarılan Kızılay ve Okmeydanı hastanesi çalışanlarının mücadelesinin sürdüğünü ekleyen Çerkezoğlu konuşmasını, IMF – DB ve AKP’nin neo liberal politikalarına karşı 25 Ekim’de Ankara’da, 7 Kasım’da TBMM’nin önünde olacaklarını ve 25 Kasım’da da kamu çalışanları ile grevde olacaklarını duyurarak sonlandırdı. Daha sonra İstanbul Tabip Odası Başkanı Özdemir Aktan, İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Mustafa Düğencioğlu ve Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Tahsin Yeşildere birer konuşma yaptılar.
İstanbul dışından katılım
Mitinge, Düzenleme Kurulunu oluşturan sağlık örgütlerinin İstanbul dışından şubelerinin de katıldığı gözlendi. Tabipler Birliğinin, Ankara, Kocaeli, Diyarbakır şubeleri, SES’in Çanakkale, Bolu, Bursa, Sakarya ve Edirne Şubeleri, Eczacı Odalarının Burdur, Kırklareli, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli, Bursa, Malatya ve Sivas şubeleri katılımcılar arasındaydı. Ayrıca, İzmit Arızlı’daki depremzedeler de ‘barınma hakkı’na vurgu yaparak mitingte yer aldı.
Mitingin sonunda Bandista müzik grubunun konseri vardı. Grup üyeleri beyaz önlüklerle ve ‘Katkı payına hayır’ dövizi ile sahneye gelerek katılımcıları ve sağlık çalışanlarını selamladılar ve mücadeleyi desteklediklerini ifade ettiler.