Hastanelerin satışına olanak sağlayan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı Meclis gündeminde. Tasarıyla sağlık hizmetleri tamamen paralı hale gelecek.
 
Hastanelerin satışına olanak sağlayan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı Meclis gündeminde. Tasarıyla sağlık hizmetleri tamamen paralı hale gelecek. Birlik yönetimi, istediği zaman hastanenin tamamını ya da bir bölümünü, araç ve gereçlerini satabilecek, kiralayabilecek, işlerini taşeron firmalara yaptırabilecek.
Sağlık örgütlerinin tepki gösterdiği Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu gündeminde. Tasarı sağlık hizmetlerinin tamamen özelleştirilmesinin önünü açıyor.

Tasarıyla Sağlık Bakanlığı’nın merkezden yönetimi ortadan kaldırılacak ve o ildeki belediyeler ve ticari kuruluşlara bırakılacak. Tasarıyla belirlenen illerdeki kamu hastaneleri idari ve mali açıdan birleştirilecek ve hastane birlikleri oluşturulacak. Kamu hastanelerini yönetimleri de işletme mantığına uygun olarak değişecek.

Hastane birliklerinin yönetim kurullarına ticaret odası temsilcisi bir üye, il genel meclisi tarafından belirlenen iki üye ve o ilin valisi tarafından belirlenen bir üye de yer alacak. Yedi kişilik yönetimde tıp öğrenimi görmüş sadece bir kişi yer alacak. Böylece meslekte liyakat sistemi de ortadan kalkmış olacak.

Birlik yönetimi istediği zaman hastanenin tamamını ya da bir bölümünü, araç ve gereçlerini satabilecek, kiralayabilecek, işlerini taşeron firmalara yaptırabilecek.

Tasarı, hastanelere devlet yardımını da ortadan kaldırıyor. Buna göre devlet, sadece gerekli görülen hallerde maddi yardım yapacak. Hastaneler bütün mali gelir ve giderlerini kendileri karşılayacak. Ancak tasarıda devlet yardımının hangi hallerde gerekli görüleceği belirtilmiyor.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat