TEİS Açıklaması

Sayın Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU

T.C. Sağlık Bakanı

Sayın Bakanım,

Ülkemizin dört bir yanında, 30 bin noktada halkımıza ilaç ve eczacılık hizmeti sunan biz eczacılar, ne yazık ki son dönemde ilaç yoklarıyla baş edemez hale geldik. Hastalarımız, reçetelerindeki ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyorlar. Bu durumu sadece izlemekle yetinemeyiz; çünkü bizler, halkımızın sağlığı için hizmet vermekteyiz.

İş öyle bir noktaya geldi ki, artık kendimiz ve ailemiz için bile ilaç bulamaz durumdayız. Komşu eczanelerle takas yaparak geçici çözümler üretmeye çalışıyoruz, ancak bu da sürdürülebilir olmaktan çıktı. İlk kez bu kadar çaresiz hissediyoruz. İlaç depolarından istediğimiz 10 ilaçtan yalnızca biri geliyor; kalan hastalarımıza nasıl çözüm sunacağımızı bilemiyoruz.

İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılacak bir değişiklikle “ilaç avrosu’ndan vazgeçilmesi ve enflasyonun etkilerini de göz önüne alan, güncel ekonomik koşullara uygun,  piyasada ilaç bulunurluğunu artıracak daha işlevsel bir hesaplama yönteminin benimsenmesi bu sıkıntıyı sona erdirebilir. Bildiğiniz üzere, 16.12.2023 tarihinden beri İlaç Fiyatlarında Uygulanan Dönemsel Avro Değeri (DAD) 17,5483 liradır. Ancak reel avro değeri çok daha yüksek seviyelerdedir. Bugünkü kura göre ilaç avrosu, piyasa değerinin ancak %47 sine ulaşabilmiş durumdadır. Bu fark, ilaç yokluğunun en temel nedenlerinden biridir.

Sayın Bakanım,

biz eczacılar, fakültelerimizde “tüccar” değil “bilim insanı” olarak yetiştirildik. Ancak ilaç firmaları ticari kuruluşlardır ve daima kâr-zarar hesabı yaparak hareket ederler. Maalesef, bu firmalar hem Sosyal Güvenlik Kurumu’na taahhüt ettikleri Kamu Kurum İndirimlerini (KKİ) uygulamamakta hem de eksik uygulanan Kamu indirimini ödemek için eczacılara angarya iş yükü getirmektedirler. Bu durum bizleri zor durumda bıraktığı gibi sağlık hizmetlerimizi aksatmaktadır. Kamu Kurum İndirimlerinin sorumluluğu bize yüklenmemeli, bu konuda daha adil bir sistem acil devreye girmelidir.

Eczacılar olarak, nöbetlerimizde ekstra bir ücret almadan, her türlü masrafı kendimiz karşılayarak hizmet veriyoruz. Ancak, nöbetlerde ilaç bulamamanın yarattığı sorunlar, hasta yakınlarından gelen sözlü ve fiili saldırılara maruz kalmamıza neden oluyor. Özellikle nöbetlerde, ilaç depolarından gelen sınırlı sayıda ilaçlar nedeniyle bir kutu ilacı hangi hastaya vereceğimizi şaşırıyoruz. Hastalarımıza ilacın neden bulunamaz hale geldiğini ve “tevzi ilaç” kavramını anlatmakta zorluk çekiyoruz.

Sayın Bakanım,

ilaçların bulunamıyor olması, yalnızca biz eczacıların değil, toplum sağlığının da ciddi bir sorunu haline gelmiştir. İlaç yokluğu, sağlık sistemimizin işleyişini tehdit eder hale gelmiştir. Biz eczacılar, bu kritik sorunun çözümü için çığlığımızın duyulmasını ve bir an önce adım atılmasını talep ediyoruz.

İlaca erişim, her bireyin temel hakkıdır. Bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bizler, hastalarımıza her gün “ilacınız yok, ne zaman geleceğini bilemiyoruz” demekten yorulduk. Halk sağlığı için ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını istiyoruz. Sizin de bu konuya tüm imkânlarınızı seferber edeceğinize olan inancımız tamdır.

Bu hayati sorunun çözümü için gereğini arz eder,

Saygılarımızı sunarız.

TEİS YÖNETİM KURULU



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat