Prospektüsler artık anlaşılabilecek

Hastaların okumakta ve anlamakta zorlandığı ilaç prospektüslerinin yerini artık 'kullanma talimatı' alıyor. 'Kullanma talimatı'nda ilacın nasıl ve ne için kullanıldığı, yan etkileri ve saklama koşulları gibi bilgiler yer alacak.

 
Göksel DURUTUNA
ntvmsnbc

İSTANBUL - "Donepezil hidroklorür beyinde predominant kolinesteraz olan asetilkolinesterazın spesifik ve reversibl bir inhibitörüdür. Donepezil hidroklorür, esas olarak merkezi sinir sisteminin dışında bulunan bir enzim olan butirilkolinesteraza kıyasla bu enzimin 1000 kat daha güçlü bir inhibitörüdür. Donepezil bu etkisiyle Alzheimer hastalığında kolinerjik nörotransmisyon yetmezliğinin neden olduğu semptomlarda ve kognitif fonksiyonlarda faydalı olabilmektedir."

Bu cümleleri anlayabildiniz mi?

Artık anlayabileceksiniz. Çünkü yakın bir gelecekte ilaç prospektüslerinde yer alan ve hastaların anlamasının mümkün olmadığı bu bilgiler artık ilaç ambalajlarında yer almayacak.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün Avrupa Birliği uyum sürecinde başlattığı yeni uygulama ile "Kısa Ürün Bilgisi" olarak adlandırılan prospektüslerin yerini "Kullanma Talimatı" alacak.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat