Pfizer, Türk şirketi Abdi İbrahim`le ortak mı oluyor?

Cumartesi Türkiye gece uykudayken New York`un ünlü bankerlerinin izlediği blog sayfalarında `Pfizer Abdi İbrahim`le ilgileniyor` diye bir yazı çıktı. Yazı kısa sürede diğer bloglara da yayıldı. Wall Street`te bir anda yayılan yazıya göre ilaç devi Pfizer, Türk şirketi Abdi İbrahim ile kapsamlı bir işbirliğine hazırlanıyor. Buna göre Pfizer, Abdi İbrahim`i satın alabilir, ortak olabilir, ya da Abdi İbrahim`in ürettiği ilaçların üretim ve pazarlamasını kapsayan bir lisans anlaşması yapabilir. Konu, New York bankerleri arasında konuşuluyor. Normalde adı bilinmeyen Abdi İbrahim`in isim verilerek konuşulması, Pfizer`in bu şirkete ilgisinin en büyük göstergesi sayılıyor.

TÜRKİYE`Yİ HEDEF PAZAR İLAN ETTİ

Hatta merkezi New York`ta bulunan Pfizer`in CEO`su Jeff Kindler`in Türkiye dosyası ile yakından ilgilendiği öne sürülüyor. Pfizer`in, referans ve eşdeğer ilaç üretiminin yanı sıra ilaç ihracatı da gerçekleştiren Abdi İbrahim`e ilgisinin hangi aşamada olduğu bilinmezken Abdi İbrahim yetkilileri ise görüşmeyi yalanlıyor. Pfizer bir süredir gelişen piyasalarda jenerik ilaçlarla büyümeyi hedefliyor. Şirket, `hedef piyasa` olarak Hindistan, Brezilya ve Çin yanında Türkiye`yi de ismen saymıştı.

JENERİK İLAÇ FİRMALARINI SATIN ALIYOR

Satın alma ya da hisse alarak ortaklık ilişkisi dışında Pfizer, yerel bir ilaç şirketinin jenerik ilaçlarını üretmek ve o ilaçları başka piyasalarda satmak için de lisans anlaşması yapabiliyor. Pfizer bu yöntemleri yakın zamanda Hindistan`da uyguladı. Haziran başında yatırım bankası Goldman Sachs tarafından New York`ta düzenlenen konferansta Pfizer, jenerik ilaç dalında satın alma ve lisans anlaşmaları yoluyla gelişen piyasalarda büyümeyi planladıklarını duyurmuştu. Pfizer, ardından Hindistan`da iki jenerik ilaç şirketi Aurobindo ve Claris Lifesciences ile ayrı ayrı işbirliğine giderek 150`nin üzerinde jenerik ilaç lisansı satın aldı.

“Sadece gülüp geçtik”

Abdi İbrahim yetkilileri New York`a kadar ulaşan Pfizer`le ortaklık dedikodusunu yalanladı. Abdi İbrahim İlaç CEO`su Erman Atasoy star`a yaptığı açıklamada şu anda ne Pfizer`le ne de başka bir şirketle hiçbir ortaklık veya işbirliği görüşmesi yapmadıklarını söyledi. Erman Atasoy`Pfizer`le ilgili yazıyı arkadaşlarım da bana getirdi. Sadece gülüp geçtik` dedi. Referans ve eşdeğer ilaç üretiminin yanı sıra ilaç ihracatı da gerçekleştiren Abdi İbrahim dünyada ciro bakımından ilk 100 şirket arasında bulunuyor. Şirket birçok firma yatırımlarını krizde durdururken 37 milyon dolara kurduğu Ar-Ge merkezi ile uluslararası alanda hedef büyütmüştü. Abdi İbrahim`in yıllık cirosunun 800 milyon dolar, Türkiye`deki pazar payının ise yüzde 7`yi aştığı belertiliyor.

Dev ilaç şirketleri yerlilerin peşinde

Pfizer bir süredir jenerik pazarında büyüyor. Pfizer`in Türkiye`de büyüme çabası da bu yeni stratejinin devamı. Pfizer, bu zamana dek jenerik ilaçlara kuşkuyla baktığını, ancak yüksek kar marjı ve pazarın büyüklüğü üzerine strateji değiştirdiğini bildirdi. Jenerik ilaçlarda maliyetin düşük olması, gelişen ülke nüfuslarının büyüklüğü, uluslararası ilaç devlerini bu jenerik ilaçta açılıma zorluyor. Lisanslı-orijinal ilaçlarda lisans ve patent bedelleri yüksek, kar marjı ise düşük. Orijinal ilaçlarda patent koruması belirli bir yıl sonra bitiyor ve ilaç, jenerik olarak daha ucuza üretilebiliyor. Bu yıl dünyada 10 milyar dolarlık ilaç patentinin süresi dolacak. 2012`ye dek ise bu miktar 70 milyar olacak. Yeni molekül üretmekte ciddi zorluklar yaşayan patentli üreticiler de böylece gözünü eşdeğer ilaç sektörüne dikti.

Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği(EGA) Genel Direktörü Direktörü Grek Perry bir süre önce yaptığı açıklamada `Dev ilaç firmaları pek çok eşdeğer ilaç üreticileriyle satın alma ya da ortaklık kurma görüşmeleri yapıyor` diyerek bu süreci doğrulamıştı. ABD devi Pfizer`in Abdi İbrahim projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye, ABD`den yeni doğrudan yatırım almış olacak. Global resesyon ortamında filizlenen bu yatırımın sadece konuşulması bile olumlu. Ayrıca Türkiye ilaç pazarı, bu şekilde global piyasanın gündemine geliyor. Bütün bu gelişmeler, Türkiye`nin genel yatırım ortamı ve yabancı sermaye güveni açısından olumlu.

SELİM ATALAY/STAR



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat