SGK, orta yaşlardan itibaren her 300 kişiden birinde görülme riski olan Parkinson rahatsızlığında, Türkiye’de çığır açan tedavinin masraflarında ikileme düştü. Önce ödeyen sonra da kesen kurum, ameliyat olmak durumunda kalan hastaları 50 bin doları bulan tedavi masrafıyla karşı karşıya bıraktı.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı durumlarda "bir öyle, bir böyle karar" alarak insan yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir kısım hastalıklarda sadece zorluklar çıkarıyor. Buna son örnek, orta yaşlardan itibaren zengin ya da yoksul her 300 kişiden birinde görülme riski olan Parkinson hastalığının tedavisine ilişkin aldığı kararda görüldü. Türkiye’de şu anda sadece iki doktor tarafından beyinde koordineli hareketleri düzenleyen bölüme takılan pil sayesinde hastaların yaşam kalitesi çok daha düzenli hale getirilmeye başlandı.
 
MASRAFLAR 50 BİN DOLARI BULUYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), 2009 yılı Şubat ayından itibaren Türkiye’de başlayan bu tedavinin masraflarını karşılıyordu. Tedaviyle ilgili ameliyatta beyine bir pille düzenleyici frekanslar gönderiliyor. Bunu da beyne takılan kablolar ile sağlanıyor. Bu pilin bedeli 28 bin doları buluyor. Ameliyatın yapıldığı hastaneye 3 günlük 2 bin lira ödeniyor. Hasta ayrıca psikiyatrist tarafından kontrole alınıyor. Psikiyatriste de 270 TL muayene ve kontrol ücreti ödeniyor. Doktorun ücreti ise ayrıca avro üzerinden konuşuluyor. Pil ücreti ve ameliyatta kullanılan malzemeleri SGK karşılarken, bunlar dışında sayılanları ise hastalar kendileri karşılıyor. Böylece tüm masraflar toplandığında yaklaşık 50 bin doları bulan oldukça pahalı bir tedavi ortaya çıkıyor.
 
TEDAVİ İKİ YILDIR YAPILIYOR
2009 yılı Şubat ayından itibaren Türkiye’de uygulanmaya başlayan ve Parkinson hastalarının yaşam kalitesini oldukça yükselten tedavinin masraflarını SGK, aynı yılın Eylül ayına kadar pil ve ameliyatta kullanılan cerrahi malzemelerin ücretiyle birlikte karşıladı. Ancak SGK, 7 Eylül 2009 tarihinde Parkinson hastalarının ameliyatı ile ilgili olarak ödemeyi durdurdu. Kurum, 7 Eylül 2009 tarihinde 2009/109 nolu genelgeyle SGK "Beyin ve Vagal Sinir Stimülatörleri: Sadece Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinde uygulanması halinde; Psikiyatri, Nöroloji (çocuk/erişkin), Beyin Cerrahisi branşlarının birlikte bulunduğu heyet raporuna istinaden, Kurumca bedeli karşılanır" kararını aldı.
 
EVLERİNİ SATANLAR BİLE VAR
Orta yaşlardan itibaren her 300 kişiden birinde görülme riski olan ve beyindeki dopamin hormonunun azalmasıyla ortaya çıkan Parkinson rahatsızlığı ile ilgili son yıllarda tıpta çok önemli bir gelişme yaşanıyor. SGK’nın kararı üzerine ayda ortalama 7-8 hastanın 8-10 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştuğu tedavinin masraflarını hastalar kendileri karşılamaya başladı. Ancak, toplam maliyeti 50 bin doları bulan tedavi ile ilgili olarak hastalar sağlıklarına kavuşmak için yaptıkları bu masrafları ödemek için evlerini satmaya başladılar. SGK ise aradan 9 ay geçtikten sonra 3 Haziran 2010 tarihinde yeniden yayımladığı bir genelge ile Parkinson rahatsızlığı ile ilgili olarak araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleri dışında özelde de yapılacak tedavinin masraflarını üstleneceğini açıkladı.
 
Mağduriyet çok geç farkedildi
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, 7 Eylül 2009 tarihinde aldıkları kararla araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleri dışında yapılan tedavi ile ilgili masrafların karşılanmasını neden durdurdukları yönündeki sorularımıza cevap verirken, ameliyatları yapan iki doktorun da önceleri üniversite hastanesinde bu tedavileri yaptıklarını söylediler. İki doktorun daha sonra özel hastaneye geçmeleri ve özel hastanede yapılan tedavilerle ilgili masrafları hastaların karşılaması üzerine kurumun bu tedavi masraflarını karşılamamayı kararlaştırdığını belirttiler. Aradan 9 ay geçtikten sonra 3 Haziran 2010 tarihinden itibaren de vatandaşların mağdur olduklarını fark eden SGK, bu mağduriyeti önlemek için ödemeleri neden üstlenmeye başladı.
 
Hastalar dava açmaya hazırlanıyor
SGK’nın aldığı son kararla, 7 Eylül 2009 tarihi ile 3 Haziran 2010 tarihleri arasında yaklaşık 40 civarındaki hasta her birine 50 bin dolar maliyet yaratan masrafları kendileri karşıladı. Özel hastanede ameliyat olan ancak, 7 Eylül 2009 ila 3 Haziran 2010 tarihleri arasında tedavi giderlerini karşılamayan SGK’nın daha sonra özel hastanede de yapılan tedavinin giderlerini karşılamaya dönük kararı üzerine bu tarihler arasında tedavi masraflarını ceplerinden karşılayan hastalar SGK hakkında dava açmaya hazırlanıyor.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat