Her zaman alışveriş ettiğimiz eczanenin sahibi dün sabah hal hatır sorarken, "Herhalde bir iki aya kalmaz, kapıya kilidi asarım" deyince meraklandık.

Nedenini anlattı:

- Müşterilerimin çoğu raporlu hasta. Yani aldıkları ilaçların parasını devlet ödüyor. Sağlık kurumlarında yazdırdıkları ilaçları kendilerine verebilmemiz için MEDULA denen sisteme girip Sosyal Güvenlik Kurumundan onay almamız gerekiyor.

Ancak haftalardır sisteme hemen hemen hiç giremiyoruz, çünkü genellikle kapalı oluyor. Tesadüfen açık olursa bir sürü soruyu yanıtlamamız gerekiyor; ilacı yazan doktorun adı ne, diploma numarası kaç, hangi hastanede çalışıyor, verdiği ilaç ya da ilaçların adı ne, vs. vs. Her bilgiyi internet yoluyla tek tek gönderip onay alıyoruz.

Her bir reçete için ortalama 20 kez internete bağlanıyoruz. Sadece tek bir reçetenin onayı normal şartlarda 45 - 50 dakikayı buluyor. Bu nedenle de günde en fazla 4 - 5 reçete için onay alabiliyoruz. Alabiliyoruz lafın gelişi tabii. Çünkü dediğim gibi çoğu kez sisteme giremiyoruz.

- MEDULA sistemindeki sorunun bir türlü çözümlenememesi sizce normal mi?

- Tabii ki değil, istense hemen halledilir. Ama amaç eczaneleri ekonomik olarak çökertip çoğunun kapanmasını sağlamak. Onu başarır başarmaz marketlerde ilaç satış projesini hayata geçirecekler...

Bizim eczane çok mu karamsar? Yoksa gerçeği mi okuyor? Yakında öğreneceğiz...

Melih AŞIK



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat