MEDULA-Reçete Provizyon Sistemi’nin
 Devreye Alınmasıyla İlgili Duyuru

     Tasarım, yazılım ve işletiminin tamamı Kurum çalışanları tarafından gerçekleştirilen MEDULA-Reçete Provizyon Sistemi, 03/06/2009 tarihi itibari ile Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenmiş pilot eczanelerce test ortamında kullanılmaktadır. Yapılan geri dönüşler çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılmakta olup, uygulamanın kullanımına ilişkin bilgiler ekteki link üzerinden yayınlanmıştır.
     Uygulama 01/09/2009 tarihinde Kurum ile sözleşmesi olan tüm eczanelerin gerçek ortamda kullanımına açılarak, MEDULA-Reçete Provizyon Sistemi devreye alınacaktır.
     Tüm sağlık tesislerine ve eczanelerine önemle duyurulur.

Gelen Yenilikler Kullanım Kılavuzu Sistem Tanımlama Dokümanı

Yenilikleri ve diğerlerini görmek için resim üstlerini tıklayın.

MEDULA-Reçete Provizyon Sistemi İle Getirilen Yenilikler

1. Medula-Hastane ile entegrasyon için gerekli altyapı oluşturulmuştur.

2. Yazılım teknolojisi günümüz standartlarına getirilmiştir.

3. Faturalandırma sırasında ayın son günü minimum 40 milyon reçetenin sonlandırılmasında yapılması gereken işlem reçetenin ilk kaydedildiği anda yapılarak tüm aya yayılmıştır. Dolayısıyla önemli ölçüde performans iyileştirmesi kaydedilmiştir.

4. Veritabanı yapısı ilaç (Etken Madde, ATC Kodu, NFC Kodu, Endikasyon, Kontrendikasyon, Yaş Aralığı, Ay Aralığı, Cinsiyet, Kullanım Süresi, …v.b.) bilgileri ve SUT Kuralları odaklı yeniden tasarlanmıştır.

5. İlaç bilgisinin tutulduğu tablo yapısı, özellikle eşdeğer uygulamasında karşılaşılan performans problemlerini ortadan kaldırmıştır.

6. Eski eczane provizyon sisteminde kullanılan Java Applet teknolojisinin getirdiği kısıtlamaları aşmak için yeni uygulama Web tabanlı olarak geliştirilmiştir.

7. Yeni uygulamanın sunmuş olduğu hizmetler aynı zamanda Web Servisleri olarak da kullanabilecek şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

8. Eski uygulama JavaVM teknolojisini kullanırken yeni uygulamada bu sistem kaldırılmış olup, böylece Microsoft’un Java desteğini kaldırması ile karşılaşılabilecek sıkıntılar ortadan kaldırılmıştır.

9. Bilgi transferinde 2000 karakter kısıtlaması ortadan kaldırılmıştır.

10. İnternet sisteminin çalıştığı her ortamda ayrıca program yüklemeye gerek kalmadan uygulamaya ulaşılır olması sağlanmış olup mevcut provizyon sisteminin güncellenmesinde çıkan zorluklar ortadan kaldırılmıştır.

11. Şifre güvenliği için LDAP kullanılmıştır. Böylece, kullanıcı şifreleme sistemi merkezi sunucu üzerinden denetimli hale getirilmiş olup, domain üzerinde tanımlı olmayan kişilerin erişimi engellenmiştir.

12. Reçete sahibinin sadece T.C. Kimlik No bilgisi üzerinden müstehaklığı sorgulanmaktadır, Emekli Sicili ve Karne No. bilgilerine artık ihtiyaç duyulmamaktadır.

13. Eski uygulamada branş bilgisi hiç tutulmamaktayken, yeni uygulama ilacın SUT’ta tanımlı kullanımına ilişkin branş kontrolünü otomatik yapmakta, bu nedenle reçeteyi yazan, raporu düzenleyen doktor/lara ait branş bilgisini zorunlu istemektedir.

14. Özel hastanelerde çalışan doktorlara ait (Diploma No, Adı, Soyadı ve Branş) bilgileri Tescil No. bilgisi ile sorgulanarak otomatik ekrana getirilmektedir.

15. Kurum ile sözleşmesi olan Özel Sağlık Hizmeti Sunucularının hangi bölümleri ile Kurumun anlaşmalı olduğu bilgisi bilgi amaçlı sorgulanabilmektedir.

16. Sağlık Hizmeti Sunucuları sadece il ve hastane türünden değil ayrıca sağlık tesisi basamağı ve tesis adı bilgileri ile de sorgulanabilmektedir.

17. Reçete kaydedilirken ilacın SUT’ta tanımlı kullanımına ilişkin reçete türü Kırmızı, Yeşil, Turuncu ya da Mor olarak seçilmekte olup, seçim yapılmadan reçete kaydına izin verilmemektedir.

18. Ayaktan, Yatan ve Taburcu haricinde Günübirlik ve Acil reçeteleri de belirtilerek SUT kuralları otomatik işletilmektedir.

19. Reçete teşhisine bağlı bir defada reçetelenebilen doz miktarı farklı olan ilaçlar reçete teşhisine göre sistemde tanımlanarak farklı miktarlarda ilaç alımı sistem tarafından otomatik kontrol edilmektedir.

20. Majistral ilaç bilgilerinin sistemde detaylı olarak, reçete sahibi üzerinde kaydı tutulmaktadır.

21. Raporlara ait düzenleyen türü bilgisi, Uzman Hekimi ya da Sağlık Kurulu Raporu olarak tutulmaktadır.

22. Rapor Bitiş Tarihi bilgisi raporun maksimum geçerlilik süresi üzerinden uygulama tarafından otomatik oluşturulmaktadır.

23. Rapor girişinde ICD10 kodları belirtilebilmektedir.

24. Reçete sahibi üzerinde kayıtlı raporların tüm içerik bilgileri (Raporu Düzenleyen Tesis, Rapor Başlangıç Tarihi, Rapor Numarası, ICD-10 Kodu, Raporu Düzenleyen Doktor Bilgileri, …v.b.) eksiksiz olarak görüntülenebilmektedir.

25. Reçete sahibine en son verilmiş ilaca ilişkin varsa tedavi şemasında tanımlı değer sonrasında görüntülenebilmektedir.

26. Eski uygulamada reçetelerde düzeltme işlemi yapılmamakta olup, silip yeniden kayıt yapılır iken, yeni uygulamada reçetelerde düzeltme yapılabilmektedir.

27. Reçete listesi dökümü, fatura sonlandırılmadan görüntülenebilmekte ve tek liste halinde alınabilmektedir.

28. Fatura sonlandırılmadan fatura bilgileri görüntülenebilmektedir.

29. Genel ve Özel Bütçeli kamu çalışanlarına ait Kurum bilgisi istenmemekte ve uygulama sadece T.C. Kimlik No. bilgisi ile Kurum bilgisini getirerek müstehaklık sorgulaması yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat